ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:78/226)

Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 98

nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 152

nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg

Niedzielny kucharz
Tort angielski-ombre 195

wzięłam się ostro do ćwiczeń.  Tort jest prosty do przygotowania.  Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie.  Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna  straciatella.  Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake(...)użyła fiolet wiltona)  Wykrawaczkę okrągłą do ciastek (użyłam nakrętki od wina) Wykonanie: Wystudzony pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce i posmarować kremem czekoladowym.  W taki sposób złożyć cały tort. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować masą maślaną. Posmarować go równo, aby krem maślany stanowił gładką izolację (inaczej  masa cukrowa rozpuściła się od kremu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernik 185

Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i dwoma łyżkami rumu. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec delikatnie łączymy

Mam apetyt na ...
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 185

Cranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie(...)utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki

Food Square
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 174

Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa

W kuchni Karmel-itki
Sernik krówka 247

Było ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła(...)jeszcze chwilę ubijać. Dodać serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min. Masa śmietanowa tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone 250 g śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kakao

Słodkie inspiracje
Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe 201

ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia składników. 2. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodajemy wszystkie czekolady i rękoma zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy każdą część ( patrz FILM ), robiąc dwa ruloniki/walce. Każdy rulonik obtaczamy

Mała Cukierenka
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 146

DODATKOWO: odrobina zielonego barwnika w paście lub w żelu (polecam  taki  ) LUKIER 150 g cukru pudru około 5 łyżek soku z limonki 4 łyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu. Awokado myjemy, przecinamy na pół(...)dokładnie połączy się z masą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy. Do masy jajeczno-maślanej na przemian dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Aby uniknąc przypalenia  na około 20 minut przed

cool and minty
Cynamonowe kruche ciasteczka 115

musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie. Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu Zobaczcie też: Kruche ciasteczka maślane Ciastka czekoladowe Przepis na ciastka cynamonowe Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 szklanki mąki

Kuchnia Bazylii
CIASTKA Z DZIURKĄ. SMAK DZIECIŃSTWA. 119

Agnieszki zwanej przez wszystkich Gusią. To właśnie Babcia zabierała mnie do lokalnej piekarni, gdzie za szyba leżały równiutko ułożone duże, okrągłe ciasta z dziurką podypane obficie cukrem. Nie było nic lepszego od tych ciastek.  Ich kruchy, maślany smak pozostał mi w pamięci do dzisiaj 💓  Trudno jest odtworzyć smaki z dzieciństwa, do których pewnie wszyscy od czasu do czasu(...)Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Układamy

Walijskie Pichcenie
Pieczone pierogi z pstrągiem 140

praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki

Niedzielny kucharz
Ciasto bananowe z kajmakiem 172

Dużo, dużo czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki:200 g miękkiego masła1/3 szklanki mleka(...)miksujemy do momentu połączenia się składników.Mąkę kukurydzianą mieszamy razem z mąką pszenną i proszkiem o pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i łączymy.Białka ubijamy w oddzielnej misce na puszystą, sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Masę wyrównujemy a następnie na wierzch ciasta wykładamy pokrojone na plasterki

Słodkie Przyjemności
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) 136

Inspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką.  Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny 1/2 kg śliwek(...)łyżki cukru trzcinowego Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki.  Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. (Można użyć blendera. Ciasto należy wyrabiać - jak najmniej.)  Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3260

jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie

Trzeci talerz