ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:86/226)

Mazurek chałwowy 148

pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 136

mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej

Słodkie inspiracje
Tort Ambasador 223

sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno

Poezja smaku
Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami (Crumble di albicocche con fiocchi d'avena e mandorle) 155

Morele pod warstw ą  maślanej, chrupiącej kruszonki z płatków owsianych i migdałów, mój ulubiony deser kiedy mamy ochotę na szybkie ciasto z owocami. Smacznego :) **** Il crumble con le albicocche con una copertura di impasto croccante a base di burro, farina, mandorle, fiocchi d'avena e' una delle mie torte preferite con la frutta

La grande e la piccola cuoca
PAPPARDELLE Z DYNIĄ I PARMEZANEM W SOSIE MAŚLANYM 108

dlatego też zapewne ucieszycie się, bo przepisów dyniowych w tym roku będzie całe multum ;) Na pierwszy ogień zaraz po cieście idzie mój ulubiony pomysł na makaron – Pappardelle ( makaron wstążki – ja robię ręcznie :) ) z dynią w maślanym sosie z dodatkiem parmezanu i świeżej pietruszki. Danie idealne na obiad albo randkę! Radzę zrobić więcej, bo zwykle każdy sięga po dokładkę

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki śniadaniowe 234

Rogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szkl letniego mleka 60 g roztopionego masła 10 g suchych

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kiwi Cię ożywi 217

Cześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego u mnie tylko ten kawałek ocalał do zdjęcia

Panda i jej świat
Kruche ciastka ślimaki z marmoladą. 201

Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.  Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
Babeczki marchewkowe z pomarańczą 155

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.Obie masy wykładamy do foremek

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka "Pieguski" 122

cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Mango Papaja
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 170

ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.  Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 169

Tort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku

FitKot
Babeczki cafe latte 220

Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawicznie się je robi. Uczta dla oczu i kubków smakowych ;) Polecam! PS Wybierasz się do Niemiec lub Holandii? Koniecznie skorzystaj z oferty piatkabus.pl  - atrakcyjne trasy i ceny, sprawdź sam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksować do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć. Do masy maślanej dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 ich wysokości, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem

Domowa cukiernia Ewy
Babka Wielkanocna 158

dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)śmietaną.10 dag cukru ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje

Pobite gary Barbary
Pomarańczowy sernik dyniowy. 190

Najlepszy sernik jaki jadłam! Puszysty, kremowy, delikatny i obłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy:  na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko(...)mąki      Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie