ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:85/226)

WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 336

nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :)  Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne torty z czasów PRL - u, ponieważ jest mocno maślany, ciężki i na pewno nie można go dużo zjeść :) Ale ja taki krem uwielbiałam za dziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram się nie myśleć, że to cholerstwo ma z milion(...)mascarpone ;P Tort jest bardzo podzielny, gdyż żeby się nim nasycić wystarczy mały, cieniutki kawałek, także wszyscy dostaną swoją porcję :D Sok i otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku.  Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane

Słodko-Słony Świat Ilony
Brownie z truskawkami 152

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu 2. Do podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania(...)jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Zmieszać mikserem do otrzymania gładkiej masy. Opcjonalnie dodać alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź

KreatywnePiny
Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 459

Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)ręką na sitku i niechciany płyn wypłynął. Odstawić masę do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę

Kuchnia Pokoleń
Keks świąteczny | Cwibak 167

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki

Fitsweet.me
Keks świąteczny | Cwibak 192

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki

Fitsweet.me
Makowa panienka 357

nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NIEBIAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 153

poranki. Zbliża się jesień? Nie skłamię, jeśli napiszę, że to jeden z najlepszych placków z owocami, jakie miałam przyjemność jeść. Maślany, chrupiący z wierzchu, z delikatną nutą cynamonu. Jeśli dodać do tego, że przygotowuje się go bardzo szybko- powstaje ciasto ideał.  Akurat na nadchodzący czas. Składniki 250 g masła 1 szkl drobnego cukru do wypieków 3 jaja 1 łyżka

OliveandThyme
Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą 402

partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch

Mała Cukierenka
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU 183

które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem. Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕 Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 400g mąki pszennej 4  jajek 1 szkl

Walijskie Pichcenie
Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami 221

najbardziej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 120g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć innego cukru) 3 jajka 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli masa delikatnie się zwarzy proszę się nie przejmować). 4. Do masy maślanej dodać wcześniej przygotowaną mąkę, dodać masę bananową, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Mała Cukierenka
Domowe croissanty z malinową nutą 165

przez okno. Rodzinne, wesołe chwile, pachnąca kawa i ochota na niecodzienne śniadanie… Gorące, chrupiące, maślane rogaliki francuskie pasują jak ulał do takich chwil. Jednak aby móc się nimi cieszyć rano, musimy przygotować się nieco wcześniej. Ale gwarantuję, że warto, bo chociaż na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić sporo czasu, to żaden kupny croissant nie dorówna, temu domowemu. A jeśli

Mienta blog
piernik z cukinią 144

Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane ciasteczka w czekoladzie 189

niż ciastka, do tego ma dosyć dużo różnego rodzaju końcówek więc można tworzyć różne fantazyjne wzory. Polecam jeśli by ktoś był zainteresowany kupnem. A o to moje ciasteczka, mocno maślane  z odrobiną czekolady, pycha, czego chcieć więcej. Najlepsze są na drugi dzień ale to wersja dla tych z silną wolą, polecam:) Składniki na około 50 ciasteczek(...)łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blaszkę. Gotowe wkładamy do pieca na około 15 minut w temp

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka Caffe Latte 155

łyżeczki naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia     Przygotowanie: Babkę pieczemy w keksówce, którą przed przygotowaniem ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół). Masło dokładnie miksujemy z cukrem, aby powstała gładka puszysta masa maślana (możemy dodać szczyptę soli).  Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)składniki będą tworzyły gładka masę, dzielimy ja na trzy w miarę równe części (przekładamy do osobnych miseczek). Kakao dodajemy do jednej, miksujemy. Kawę dodajemy do drugiej i również miksujemy. Ciasto kakaowe wykładamy wzdłuż wyłożonej papierem keksówki łyżką (nie rozsmarowujemy ciasta). Taki sam zabieg wykonujemy z masą kawową i na końcu z masą waniliową. Ciasto wkłądamy na ok 50 - 60 minut

ChilliJemy
Babka orzechowo-czekoladowa 155

ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i orzechami, wsypać do masy maślanej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec ubijania dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta. Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem) posmarować olejem, posypać mąką. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania