ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:85/226)

Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 604

Jeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski

Słodki Pomysł
ślimaczki z serem i cynamonem 170

mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy a skarmelizowany ciemny cukier nadaje posmak karmelu. Z podanej porcji wyszło mi łącznie 15 bułeczek, część z cukrem i cynamonem a część z serkiem. Składniki : ciasto - 550 g mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego

Wypieki Rene
Drożdżówki z truskawkami 108

wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli

Świat Ciasta
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 145

zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia  na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (na 300 ml mleka) i mleko(...)instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie

Rozpustne gotowanie
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 123

bułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy(...)koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć.Maślane ślimaczki z makiemSkładniki:(na 10 sztuk)100 g masła150 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrudodatkowo:2 łyżki mleka15 g makuMleko podgrzać z masłem - powinno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 151

masa się zważy.  Wszystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. Prostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście do połowy

Blondynka Gotuje
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 209

pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis(...)mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Sernik kokosowy z kremem z palonej białej czekolady 540

zachęcić Was do wypróbowania poniższego przepisu i później.... podzielenia się ze mną opinią. Będziecie zachwyceni, obiecuję! ;)     Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Spód: 180 g kruchych maślanych ciastek 50 g masła, stopionego i przestudzonego Masa serowo-kokosowa: 1 szkl mleka (250 ml) 100 g wiórków kokosowych 1/3 tabliczki białej czekolady, posiekanej 25 g żelatyny w proszku(...)zmiksować. Na koniec do kremu wlać przestudzoną żelatynę (polecam najpierw ją zahartować kilkoma łyżkami kremu, by uniknąć zwarzenia). Gotowy krem wyłożyć na stężały sernik z lodówki, wyrównać szpatułką. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kokosowymi pralinkami. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 182

Pyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy(...)przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne

cool and minty
Ciasto toffi bez pieczenia 479

sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki cytrynowe(...)jednolita, dodaj wystudzoną żelatynę szybko zmiksuj łącząc składniki. Tak przygotowaną śmietanę wstaw na dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom SMACZNEGO!   Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi

nietylkopasta.pl
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 153

sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy(...)czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  Gin, Justinka, Martynosia

Chilli Czosnek i Oliwa
PYSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 127

kukurydzianej i bardzo żałuję, że stało się to tak późno 😉 Ciastka są bardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym

Walijskie Pichcenie
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 170

dynię do wypieków, bo nadaje się do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam  muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek chałwowy 156

pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć

Słodkie inspiracje