sobie na to pytanie ;) Ciasto na te rogaliki różni się od innych małym szczególikiem... masło nie dodajemy podczas wyrabiania ciasta, a dopiero, gdy wyrośnie- przed samym formowaniem rogalików. Sprawia to, że są one nie tylko puszyste, ale również niezwykle maślane i troszkę jakby kruche. Bardzo zależało mi na tym, by nie były to duże rogale. Ktoś zjadłby jednego
Nastoletnie Wypiekaniemojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można
moj przepis narazu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się do tynkowania tortu znajdziecie Tutaj. Pamiętać trzeba(...)czekoladzie. Zapraszam każdego fana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta. Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort. Dzień 3: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy cukierkami. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2 dni po złożeniu
Słodki PomysłMasa: 3 szklanki mleka 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g) 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g) 2 żółtka Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać
Moje domowe kucharzenieWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego ciasta z jagodami które śmiało można zabrać na piknik dzięki wygodnym foremkom PAPILART. których użyłam do pieczenia. Wszystkich zainteresowanych foremkami zapraszam do sklepu internetowego http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 125 g masła 1.5 łyżeczki proszku(...)przełożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy maślanej dodać śmietankę i mąkę z proszkiem, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek, wierzch posypać jagodami. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wierzch posypać cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliMiało być ciasto, ale w trakcie przygotowań przyszły mi na myśl bułeczki :) I dobrze! Bo wszyły genialne :) Można je zabrać na piknik, do szkoły, pracy. Nie
Zdrowie na języku :Pnajlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek upiekłem. Idealny maślany kruchy spód i dużo, bardzo dużo jabłek, pachnących goździkami i cynamonem. Taka domowa i taka pyszna! Bo zrobiona z sercem. ;) Mówię Wam, aż ciężko się nie skusić na kolejny kawałek. Ta szarlotka z pewnością umili Wam jesienne wieczory i sprawi, że staną się one wyjątkowe. To przepis na naprawdę udany wypiek, który(...)reinette , wskazuje na to, że to królowa wśród jabłek. Cudownie w sezonie sprawdzą się również polskie papierówki. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie i sami się przekonajcie, dlaczego to jest prawdziwie idealna szarlotka! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy
Food Squarepieczą babci i wszystko doszczętnie spisałam. Mimo, że krem maślany - to nie jest taki ciężki, dlatego z przyjemnością się go pałaszuje, co zresztą widać na zdjęciach, jeszcze chwila i nie byłoby czego fotografować. Tort autorstwa mojej babci, stąd też nazwa - Torcik Lucy: Składniki: Na ciasto: 8 jajek (białka i żółtka osobno) 1 i 3/4 szklanki(...)temp. 170-180 st. Po upieczeniu chwilę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Krem: Margarynę z masłem i cukrami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Do masy maślanej stopniowo dodawać ubite białka (masa musi zrobić się po każdym dodaniu
My sweet a lifelaski wanilii, ucieramy do białości następnie w 2 turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia ,na wierzchu układamy resztę ciastek, które delikatni wciskamy w ciasto pieczemy 25-30 minut
Słodkie zapomnienieCiasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych . Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) 150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka
Nastoletnie Wypiekaniekilkanaście godzin (można nawet na kilka dni). Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć z cukrem na puch, dalej ucierając dodawać jajka. Twaróg zblendować ze śmietanką (albo przetrzeć przez sito), dodać do masy maślanej. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, wlać do masy. Dodać również otartą skórę z cytryny i pomarańczy
Obiad gotowydość słodkie ale nie "szczypie w zęby", za to tak smaczne, że sama zjadłabym całe. Jeśli lubicie takie połączenia to to ciasto musicie zrobić koniecznie! *foremka 25*34 Składniki: 2 duże paczki krakersów 2 duże paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 5 łyżek solonego masła orzechowego z kawałkami orzechów 5 łyżek kremu typu Nutella 2 opakowania(...)mleku i ułożyć jako kolejną warstwę. Rozsmarować na nich krem czekoladowy i przykryć herbatnikami moczonymi w mleku. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem i posypać wiórkami. Udekorować pralinkami. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej kroi się dwa dni po zrobieniu. Najlepiej kroić gorącym nożem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki. Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki(...)kakao.Kremu mi zostało, proponuję więc przygotować z 3/4 porcji, albo hojniej obkładać babeczki.Przepis na babeczki wzięłam ze Złotej księgi czekolady i muszę przyznać, że nie do końca mnie zadowoliły. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką
coolinarnastrefa.blogspot.com