ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:72/226)

Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 176

misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut

Moja Micha
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 183

tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam krem budyniowy

Rozpustne gotowanie
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 127

maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika. Najlepiej smakuje

Kuchenna Kontrrewolucya
Daniel ma roczek! I torcik mocno czekoladowy... 154

Idę na sprawdzone metody i smaki, bez eksperymentowania, wymyślania i stania godzinami przy piekarniku.  Dlatego: skorzystałam ze stałego przepisu na ciasto -  klik . A do wyszukania mocno czekoladowej masy zatrudniłam Internet -  klik . I tak: do zrobieniu maślanego kremu czekoladowego wystarczy stopić w szklanej miseczce nad gotujaca się woda  50g mlecznej czekolady  (oryginalnie - ciemna, 70% kakao, znacznie(...)Masa powinna spokojnie wytrzymać w lodówce kilka dni, a przed użyciem wystarczy doprowadzić ja do temperatury pokojowej i dokładnie przemieszać. Można też ja mrozić - osobno, lun na cieście. Podana ilość wystarcza na sklejenie i pokrycie cienka warstwa ciasta o średnicy 18cm. Ale że jest dość słodka i bogata nikt się raczej nie upomni o więcej

Lejdi of the house
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 197

bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki:4 żółtka200 g cukru200 g masła śmietankowegoszklanka mleka4 łyżeczki cukru lawendowego200 g jogurtu naturalnego400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka czereśniszklanka malinSposób przygotowania:Do wysokiej(...)ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Ciasto Mocno Czekoladowe 218

inaczej jest obłędnie pyszne a okazja ku temu nie byle jaka. Biszkopty są mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Czekoladowy, maślany krem, choć słodki, pasuje doskonale do biszkoptów. Dżem porzeczkowy to niczym nutka orzeźwienia. Bardzo polecam. Składniki ma ciasto: 400 g mąki pszennej 500 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g kakao

Made By Mom And Son
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 211

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego(...)łyżek cukru i 3 czubatych łyżek mąki zrobić zaczyn i dostawić na 10 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałej mąki wraz z cukrem jakiem i masłem. Wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut. Ciasto bo wyrobieniu jest mięciutkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 35x40, wcześniej wysmarowaną masłem

Delicious Titbits
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 197

otrzymania puszystej masy. Dodawać jajko, jedno po drugim, nadal miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich(...)odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa

kulinarnyswiatdomi
Prosty miodownik z masą budyniową 204

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
BABKA MAŚLANA- ZEBRA 191

stara, poczciwa babka maślana dzisiaj w nowej odsłonie, pasiasta babka, czyli babkowa zebra. Przepis na babkę maślaną jest u mnie "od zawsze", ta babka nigdy nas nie zawiodła. Pyszna, maślana, puszysta, meeega wilgotna. Babkowa zebra bardzo nam przypadła do gustu. U mnie wersja bez cukru (z samym ksylitolem), ale oczywiście możecie użyć cukru, jak również zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę(...)mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) dodatkowo: - 1 łyżka kakao (u mnie 10g) - 10g mąki orkiszowej typ450 - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na puch jajka z ksylitolem oraz ksylitolem z wanilią. Następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. Na końcu wlewamy stopione

Smaczne Zdrowe
Śniadaniowe bułeczki maślane 147

Moim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim są śniadaniowe bułeczki maślane według jej przepisu. Jeszcze milsze jest to, że w odwiedziny przyjeżdżają moi rodzice i będzie to fantastyczna propozycja(...)wzajemnie. Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie. – przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę. Do przygotowania maślanych bułeczek z kruszonką potrzebujemy: 600 g mąki pszennej (użyłam 500 g) 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko

Szybko Tanio Smacznie
Kruche ciasteczka maślane 176

cukru 200 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 jajka Kruche ciasteczka maślane – jak to zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym lub stojącym mikserze. Po wyrobieniu powinno mieć(...)się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde. Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Kruche ciasteczka maślane pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Torcik z kremem bez pieczenia 176

wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk)  200 g podłużnych biszkoptów  Krem budyniowy:  2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru  750 ml mleka(...)palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki.  Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę

Kuchcik gotuje
Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 195

rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę do lodówki. Postanowiłam więc przygotować ciasto rano, przed pracą, a po powrocie piekłam ciasteczka. To rozwiązanie okazało się dla mnie naprawdę bardzo korzystne. Wyszły bardzo smaczne. Składniki na około 60 sztuk: – 100g białej czekolady(...)jasną i puszysta masę. Ubijałam około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów miksujemy. Dodajemy masę czekoladowo maślaną, która może wyglądać jakby była lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa

Relaxtime
Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane 129

można zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować konfiturą własnej roboty czy miodem. Bułki maślane Składniki na 8-9 bułek: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g) 80g roztopionego masła ( około 6 łyżek) 2/3 szklanki ciepłego mleka 16g drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)wkruszamy drożdże. Mieszamy około 20 sekund/zamknięte naczynie/obroty 2. Następnie dodajemy jajko, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 1,5 minuty/zamknięte naczynie/kłos, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Przepis na bułki maślane w wersji do wydruku i PDF Artykuł Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl