pieczenia. Masło, cukier, ziarna z laski wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babę. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzoną babkę posypać
TrufelkowoPrzy pomocy łyżki stołowej oddzielamy porcje ciasta i formujemy kulki o średnicy ok 4cm - układamy w rzędach zachowując nieduże odstępy (ok 4 szt w rzędzie). Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut. Bułeczki maślane z nutą pomarańczy Bułeczki maślane z nutą(...)Przy pomocy łyżki stołowej oddzielamy porcje ciasta i formujemy kulki o średnicy ok 4cm - układamy w rzędach zachowując nieduże odstępy (ok 4 szt w rzędzie). Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut. Bułeczki maślane z nutą pomarańczy SMACZNEGO
peggiwkuchniskładniki ciasto * 3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 krupczatki) * 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 5 żółtek nadzienie * 1 i 1/2 kg jabłek * 1/3 - 1/2 szklanki cukru * 2 kisiele * 5 białek Sposób wykonania Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia , dodać sól, cukier, wymieszać(...)Dodać zimną Kasię lub masło pokrojone w kostkę, po siekać aby połączyło się z mąką, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Większą schować do lodówki na przynajmniej 30 min, mniejszą zamrozić. Ciasto z lodówki rozwałkować lub wylepić nim dno formy (24/ 36 cm) posmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia
Mix smakudość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI 250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego(...)oraz jogurt naturalny i żółtka. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników (masa się spieni). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę maślaną i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Gdyby ciasto było kleiste, podsypujemy niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki
cool and mintydomowego cukru waniliowego 7 łyżek (około 40g) cappuccino w proszku kakao do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodać jajko, utrzeć - w odrobinie śmietany rozpuścić sodę, dodać do masy - do masy dodawać na przemian śmietanę oraz przesianą mąkę
Smakołyki Berenikisamo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Miłośnicy cynamonu oszaleją, uwierzcie mi . To ciasto zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły(...)więc nie byłam pulchniutkim dzieckiem. Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść wszelkiego rodzaju ciasta, jestem wielkim łakomczuchem . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje. Artykuł Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieubiegły weekend razem z kilkoma innymi osobami wzięłam udział we wspólnym, wirtualnym, Facebook'owym pieczeniu, tym razem był to keks. Proste, smaczne i mocno nadziane bakaliami ciasto :) Pyszności !!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 5 łyżek mleka 1 szklanka bakalii(...)czasie masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem. Potem dodaję bakalie, przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwóropada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy. Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami. Polecam SKŁADNIKI 200 g masła/ miękkiego 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka(...)czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia
cool and mintyJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki
CiastkozercyDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego
Kraina Miodem Płynącanaczyniowy, regulując ciśnienie. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, Pekany to także bogate źródło cynku, miedzi i manganu. Pekany mają słodki, maślany smak, w kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów, ciast, a także jako słodką lub słona przekąskę. Orzechy brazylijskie spotkać można w puszczy amazońskiej i nietrudno się domyślić, że pochodzą z Brazylii
Obiad gotowyciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej
Biały fartuszekSłodka klasyka – karpatka. Parzone ciasto, które wspaniale faluje się podczas pieczenia oraz waniliowy, budyniowo-maślany krem. Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać szklankę wody i całość zagotować. Dodać mąkę
BullioWielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend
Słodkie inspiracjeJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki
Ciastkozercy