minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, dodać mleko i wymieszać, krótko, ale dokładnie mikserem. 3. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji
Mała CukierenkaPyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta
Walijskie PichcenieWróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch
Słodkie Przyjemnościcieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff to ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest
Relaxtimedomu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie z super nagrodą(...)cukrem waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można
Pink Envelopeśrodku oraz na wierzchu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera- Sezonowe słodkości (troszkę go zmodyfikowałam) Polecam! ;) Składniki:( na około 12 babeczek) Maślana baza herbatnikowa: 25 g masła 90 g herbatników pełnoziarnistych 1/2 łyżki golden syropu Ciasto: 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 135 g miękkiego masła 2 duże jajka skórka(...)cukru pudru Przygotowanie: 1. Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek. 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Nastoletnie Wypiekaniecałego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić na mąkę i przesiać) lub po prostu 400 g mąki gryczanej (te 100 g to mi zostało po przesianiu zmielonej kaszy(...)bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę gryczaną połączyć mąką pszenną, migdałową i proszkiem do pieczenia. Połączyć mikserem masę „maślaną” i mączną (przesiewając) i stopniowo dodawać delikatnie pianę. Powstałe ciasto podzielić na trzy części i każdą piec około 30 minut lub upiec całość na raz i po wystudzeniu podzielić na 2 lub trzy części
greenscarfMacie jakieś ulubione ciasto z kremem? Ja w sumie jakoś za nimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem
Słodkie PrzyjemnościJesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny, wilgotny i słodki placek. Przepis podpatrzyłam u Lo . Korzenny placek z jabłkami 130 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 3 lekko roztrzepane jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 300 g mąki(...)wanilii i dalej miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy jajeczno-maślanej, na zmianę ze śmietaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski
Dzieje kuchennej WiewióryCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink Envelopeobłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże jajka 3 łyżki cukru
W kuchennej krainiesłodkiej kawy na dekorację: krem maślany masa cukrowa Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego(...)Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami. Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto od bardzo wielu lat, i zawsze wychodzi. Jednak WAŻNE są produkty, z których robicie ciasto. Próbowałam wiele ciastek, wiele serków. Jednak ciasto wychodzi IDEALNE,(i tu mnie nie posądzajcie o jakąkolwiek reklamę) z herbatników maślanych BONITKI z Biedronki, a serek używam zawsze GARWOLIN waniliowy. Niestety w tym roku nie zdążyłam zakupić serków garwolin, i masa była pyszna(...)margarynę 250g -1 łyżkę kakao gorzkie ciemne -2 paczki herbatników maślanych Bonitki *WAŻNE margaryna oraz serki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej. *dodatkowo należy przygotować sobie folię oraz tekturkę. Margarynę wraz z cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę (nie dodajemy cukru zwykłego, ponieważ serki są słodkie, potem ciasto polewamy polewą,więc jest wystarczająco słodkie) Następnie do całości dodajemy po troszku serki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuChyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko sie zachwycac ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrozonek kawki albo herbatki :)Blacha : 29 x 24 cmSkładniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl(...)cukru Sposób przygotowania: 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy
Słodkości i nie tylko