mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki na dwie(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk
moj przepis naBlachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Nasączenie: · ok 1 l przegotowanej wody(...)musu truskawkowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Nasączamy go delikatnie i wykładamy część masy MilkyWay. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Całość smarujemy dokładnie masą maślaną, starając się jak najwięcej wcisnąć jej w ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową. I teraz z najszczerszą chęcią chciałabym pokazać jak tort wyglądał w środku
Malinowe Pocałunki350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym(...)schłodzoną warstwę budyniową. Wygładzamy. Na warstwie śmietanowej układamy ciastka maślane (lub dowolne), miejsce przy miejscu. Boki wyłożyć połamanymi na mniejsze kawałki ciastkami. Na warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką
Smaczne ZdroweDomowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)powinny smażyć się na rozgrzanym, ale niezbyt silnym ogniu. Dzięki temu nie będą w środku zakalcowate lub surowe. Sprawdzamy czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucamy odrobinę ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, tłuszcz jest gotowy. Układamy na rozgrzanym tłuszczu pierwszą partię pączków. Powinny luźno pływać. (U mnie zmieściły się tylko 3). Co chwila delikatnie podważamy pączki
Moja DelicjaKruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe(...)ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut. 4. Schłodzone
Mała Cukierenkatortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie(...)kremu kawowego. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki. *Największa trudność w przygotowaniu tortu moka polega na odpowiednim przygotowaniu kremu maślanego. Masło do sporządzenia kremu powinno być miękkie (ale nie roztopione), dużo
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawizualny.W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera(...)owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto i słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) szczypta soli Krem maślany: 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki
Poezja smakuKocham piec i jeść drożdżówki. Tym razem postawiłam na drożdżówkę maślaną, delikatną i miękką z pysznym dżemem. Przepis ten zawsze się udaje o tak. Polecam :) Ciasto 3.5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 jajko 100 g roztopionego masła 1 cukier wanilinowy 200 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo Dżem np. porzeczkowy ,malinowy
Gotowanie PatkiTarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki
Gospodyni Miejskałyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 cukier waniliowy Krem maślany 20 dag masła 82 % 16 dag cukru pudru 3 łyżki zimnego mleka sok z cytryny według uznania różowy barwnik spożywczy ( u mnie w proszku ) Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej(...)tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy. 3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając
Izabelawkuchniżółtkach. Tłuszcz . Najlepiej w ciastach drożdżowych sprawdza się masło, chociaż można używać margaryny lub oleju, ale nie ma ono już tego pięknego, maślanego zapachu. Tłuszcz zazwyczaj dodajemy na samym końcu wyrabiania. Sól. Sól jest nieodzownym składnikiem ciasta drożdżowego, nadaje mu odpowiedni smak przełamując słodki smak ciasta. Bardzo ważne jest to, że sól hamuje wzrost drożdży, wiec dodajemy ją możliwie
Rozpustne gotowaniePiaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie, z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki. Składniki: Na 10-12 sztuk: 2 duże jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru 125 g masła 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki czerwonej porzeczki Kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej 50 g masła ¼ szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków. Mąkę pszenną wymieszać w misce z budyniem i proszkiem do pieczenia. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując
Wanilia i Kardamonmają sobie równych! Pachną masłem, ręcznie robioną kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami, są pełne nadzienia, do którego nie żałujemy bakalii i smakują wprost obłędnie. Delikatne ciasto półfrancuskie z wierzchu jest chrupiące, a w środku maślane i mięciutkie. Do tego wprost rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku i jesteśmy w niebie. Poznańska tradycja nakazuje, by piec rogale z okazji(...)przepisem* na nie. Jeśli nigdy wcześniej nie robiliście Rogali Świętomarcińskich w domu, to teraz jest ku temu najlepsza okazja! Naprawdę są warte zachodu! * SKŁADNIKI na ok. 18 Rogali Marcińśkich Ciasto półfrancuskie: 450 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży (2 saszetki)* 3 łyżki cukru ½ łyżeczki soli 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 230 g masła Do posmarowania
Food SquarePyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować
AniaGotuje.pl