ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:54/226)

Mazurek kajmakowy z bezami 289

Pyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować

AniaGotuje.pl
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 367

kruszonkę zafoliować, schłodzić - śliwki umyć, przepołowić, pozbawić pestek - miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - żółtka oddzielić od białek - do masy maślanej dodać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć lub zmiksować - do ciasta dodać śmietanę, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę - do masy dodać mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać - masa będzie bardzo gęsta - na koniec dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka cynamonowe z orzechami 301

około 3 minuty. Dodać wanilię, wymieszać. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki. 5. Z ciasta formować w rękach kulki, obtaczać je w cynamonie i układać

Mała Cukierenka
Sernik dyniowy 182

dynia :). Z tym cudownym warzywem zaprzyjaźniłam się rok temu, kiedy okazało się, że jego dodatek do wypieków działa cuda. Sernik dyniowy jest moim zdaniem obłędny. Maślany spód i przyprawa korzenna sprawiają, że to ciasto jest za razem ostre i delikatne. No i ten kolor (w zależności od rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli

Wypieki i Rumieńce
Bambo 161

kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części

Ciasteczkowy Potwór
Kakaowo-cynamonowe grzebyki 227

gęstej) 16 g cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka z kawałkami czekolady 150

ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Mini sandwich z kremem mlecznym 170

ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka

Słodkie Przyjemności
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 203

margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 211

owocami, bezą i kruszonką to hit każdego lata. Robimy ją w najprostszej możliwej wersji, tak aby to owoce pełniły główną rolę w cieście a nie inne składniki. To idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, krucha i maślana kruszonka przenosi nas w smaki dzieciństwa. Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche

SMYKWKUCHNI
Cobbler z rabarbarem, truskawkami i marcepanem 191

znowu zmiksuj. Dodaj jajko, waniliową pastę i zmiksuj jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 508

ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.Swoją drożdżówkę przygotowałam

Smakołyki Bereniki
Karpatka 199

Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką

Fabryka pomysłów
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 319

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

cool and minty
Czekoladowy mannowiec 194

oczywiście usunęłam zdjęcia z apratu zanim przerzuciłam je na komputer... Wczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na łopatki. Dawno nie widziałam tak maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia. Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili

Zielona Kuchnia
Babka piaskowa, puszysta 191

jednym jajku cały czas mieszając. Dodać olej, ocet i olejek waniliowy, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wszystko razem do masy maślanej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Pieczenie – wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez godzinę. Zawsze radzę sprawdzić stan upieczenia za pomocą patyczka drewnianego. Jak po wyjęciu patyczek

Kuchnia Pokoleń
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 395

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast

Wanilia i Kardamon
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 425

krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to  baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było nie za słodkie, idealne, tak jak lubimy. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta, ze śmietaną, karmelem i orzechami- to cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie

Smaczne Zdrowe