jakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao(...)Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe
SzczyptaSmaQśląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam Wam bardzo mocno(...)najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj pokrojone masło i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Kolejno ciasto cienko rozwałkuj (na ok. 0,5 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj
Food SquareMałe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem bardzo kakaowy. Ciasto: 470 g mąki pszennej 250 g margaryny maślanej 200 g gęstej śmietany 18% Cukier do obtoczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę
VioletoweKucharzenieciasto o dziwnej nazwie jest wprost idealne na karnawał . Kruchy, maślany spód, karmelowe nadzienie i porządna warstwa dobrej czekolady sprawiają, że jest bardzo bogate w smaku i smakuje bosko - jak milion dolarów! Ciasto milionera, millionaires'shortbread, pochodzi ze Szkocji. Ponieważ Szkoci uchodzą za ludzi bardzo skąpych to według obiegowej opinii na taki bogaty wypiek mógł pozwolić sobie jedynie milioner
Smaczna Pyzazapach drożdżowego ciasta unoszący się podczas jego wypieku ❤ No i ten smak! Cóż jest bardziej smacznego od świeżej, pulchniutkiej, jeszcze letniej drożdżówki, posypanej obowiązkowo maślaną kruszonką? I właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami
Walijskie Pichceniedokładnie zrozumie się z jakich warstw się składa to już takie złożone w przygotowaniu wcale nie jest (choć nie powiem, że nie jest czasochłonne ;)). Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury
coolinarnastrefa.blogspot.comTarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy
Smakołyki BerenikiRównież je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Mąkę ziemniaczaną, tortową, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać partiami sypkie składniki na przemian ze śmietaną. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić(...)dodać żółtka, utrzeć czas 30 sek, obroty 5 przesiać przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia do masy maślanej dodać składniki suche i śmietanę, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5 zgarnąć ciasto z boków naczynia, zmiksować czas 15 sek, obroty 6 dodać ubite białka i wymieszać za pomocą kopystki piec jak wyżej
Kuchnia Pokoleńzimne, i ciepłe. Uważajcie tylko, żeby przy jedzeniu nie poparzyć się gorącym nadzieniem, bo ono najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde
Karo in the Kitchenparze. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Ostudzone dodajemy do żółtek(zdjętych z pary). Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką lub krótko mikserem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu : Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 15 g proszku(...)jajek Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy partiami cukier nadal miksując. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dodajemy mąkę. Krótko łączymy składniki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Całość pieczemy przez 40 -40 minut w 180 stopniach. Szybkie ciasto ucierane: Składniki: 200 g mąki 200 g masła
Ciasta z tradycjamiKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać coś(...)siebie i zmieniać wg własnych upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych, to ma jeszcze maślany spód co zdecydowanie ułatwia krojenie i konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórywątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki(...)wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą
słodki bratekkremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego(...)grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym. Ja robię to od razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu
Ratunku obiad