liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam ciasto z serii 3 bit bez pieczenia z kremem milky way oraz kajmakiem..bardzo smakowite połączenie..i szybkie w wykonaniu..nie tylko dla osób preferujących ciasta bez pieczenia .. składniki: 2 paczki herbatników maślanych /500 g/ 1/2 opakowania kajmaku/200-250 g/ 1 słoik dżemu/ulubionego u mnie wiśniowy/ składniki polewa: 1 czekolada gorzka
Ugotujmy CośTrochę koloru na świątecznym stole mile widziane. Zrobiłam z pomocą córki maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami. Ja zrobiłam ciasto i upiekłam a rozwałkowanie, wykrojenie i udekorowanie to już dzieło mojej córki. Składniki: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia kolorowe drażetki
Ala piecze i gotujepuszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzefasolę. Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Na upieczonym kruchym cieście (nie trzeba go studzić) rozłożyć promieniście maślane gruszki. Całość zalać kremem śmietankowym i włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 175°C . Piec 50 minut. Dokładnie wystudzić przed krojeniem na porcje. Gruszki: Gruszki
Posadzone i zjedzoneidealnie odciśniętym wzorem. W przeciwnym wypadku nie byłoby żalu, aby jako pierwsze poszło na spróbowanie... Ciastka są przeeepyszne, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Ten czekoladowo-maślany smak kusił już podczas wyrabiania masy. Ciasto idealnie nadaje się do odciskania różnych wzorów, które nie tracą swoich kształtów podczas pieczenia. Osobiście użyłam foremek ze sklepu Protonik . Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko
Di gotujewszyscy są naprawdę mili, i jakoś daję sobie radę. Na czym polega moja praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzględu na zdjęcie jakim został opatrzony. W czasie pracy nad bułeczkami okazało się, że nie tylko zdjęcie było piękne ale i ciasto fajnie współpracuje, dobrze się wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi
Mała Cukierenkamleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. Smacznego
Kuchnia Elliearomatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi
Mała CukierenkaOwocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn
Słodko-Słony Świat IlonyBanana Nutella . Po spróbowaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że idealnie wpasowały się w moje wyobrażenie o amerykańskich cupcake'ach. Miękkie i lekko wilgotne ciasto oraz duża porcja buttercream frosting czyli kremu maślanego. Idealne połączenie dla tych, którzy gustują w bardzo słodkich babeczkach - jak dla mnie do dwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany wygląda pięknie i łatwo zrobić
Ciastkozercywięc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta(...)solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy
Walijskie Pichcenie