 Sernik z kremem cytrynowym 222
Sernik z kremem cytrynowym 222Kremowy i wilgotny serniczek z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest
Maślane ciasteczko Sernik z rosą 222
Sernik z rosą 222"Lepszy niż ptasie mleczko"- tak ocenia ten sernik mój mąż, który dosłownie go pochłania:) Rzeczywiście sernik jest przepyszny, delikatny jak chmurka i aż rozpływa
Maślane ciasteczko Tiramisu z bitą śmietaną 185
Tiramisu z bitą śmietaną 185 Bez surowych żółtek jak w oryginalnym przepisie, ale równie pyszny. Obłędne połączenie delikatnego kremu z wyraźną nutą aromatycznego alkoholu i gorzkiego kakao - jak dla
Maślane ciasteczko Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3277
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3277kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki. Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek(...)dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem. Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce. SMACZNEGO
Wanilia i Kardamon CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 274
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 274jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać
potrawyregionalne Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) 214
Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) 214łyżki mleka bez laktozy Mlekovita dodatkowo: świeże fiołki Masło utrzeć na gładko z ksylitolem i żółtkami. Mąkę wymieszać z budyniem i dodać do masy maślanej. Na koniec wlać mleko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, na wierzchu ułożyć oczyszczone pojedyncze płatki fiołków, delikatnie docisnąć wałkiem. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały kruche. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia Artykuł Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 387
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 387Bardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki
coolinarnastrefa.blogspot.com Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 194
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 194gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać w masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto
Kuchnia Pokoleń Ciasto jabłkowo - żurawinowe 232
Ciasto jabłkowo - żurawinowe 232żurawiną. Smużka zapachów roztaczających się podczas pieczenia tego ciasta, zaprasza do wspólnego siedzenia przy stole, rozmów i wspomnień. Jedno z tych wypieków, które scalają rodziny, przyjaciół, ludzi:) Ot tak. Ciasto jabłkowo - żurawinowe fot. Izabela Magdalena 85 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajo 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)jabłek 1 szklanka żurawiny Masło i cukier ubić mikserem na gładką masę, dodać jajko - ubijać. Dodać mleko - ubijać. Mąkę, proszek, przyprawy, sól - wymieszać, dodać do masy maślanej. Całość wymieszać. Jeśli macie wrażenie, że ciasto jest za rzadkie i się leje, to dosypcie trochę mąki. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę (śr. 25cm), wyłożoną uprzednio papierem
Kuchnia smaków ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku) 235
ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku) 235Dzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry Jagodzianki II 201
Jagodzianki II 201postanowiłam, że wypróbuję inny pochodzący z bloga whiteplate. Powiem szczerze, że poprzedni, bardziej przypadł mi do gustu, ale te były również bardzo smaczne, dlatego podaję dalej! " Składniki na ciasto:1/4 szklanki ciepłej wody5 g świeżych drożdży 170 g masła3/4 płaskiej łyżeczki soli3/4 szklanki mleka570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)3 łyżki cukru1 jajkoDodatkowo(...)Gotujemy do momentu, gdy masło się rozpuści i studzimy.Drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i dodajemy do mąki, soli i reszty cukru. Dodajemy ostudzoną maślaną ciecz, wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C.Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich
Słodkie Przyjemności Babka drożdżowa 353
Babka drożdżowa 353Puszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Czy można wymagać czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowaPRZEPIS/forma z kominem/Temperatura pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com Ciasteczka Szachownica – niby nic, a jednak coś 157
Ciasteczka Szachownica – niby nic, a jednak coś 157małe szachownice nie są przesadnie zaskakujące w smaku: to proste ciasteczka maślane, w wersji waniliowej oraz kakaowej. Jednak charakterystyczne złożenie ciasta przed pieczeniem sprawia, że przykuwają wzrok i są takim „czymś z niczego”. Prostota i brak zadęcia, kreatywność na bazie prostych składników – to mi w kuchni najbardziej imponuje. Takie dania lubię, takich przepisów […] Artykuł Ciasteczka Szachownica
Wiszniówka Błyskawiczne kokosanki 293
Błyskawiczne kokosanki 293Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Ambasador wg Aleex 181
Ambasador wg Aleex 181maślanych Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Wymieszać mikserem. 3. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać(...)brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie masę z brzoskwiniami. 20. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Lekko nasączyć je syropem z brzoskwiń. 21. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. 22. Po tym czasie przygotować polewę: składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać. Nie gotować. 23. Ciasto polać polewą
W mojej kuchni