konsystencji ciasteczek. Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji. Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek. Powinny mieć maślany smak i aromat. Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty. Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował, że ciasteczka znikają w oka mgnieniu. Składniki na około
potrawyregionalneOdrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
czarrna od kuchniSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamisię w ustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego
Rozpustne gotowanierumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe
Domowa Cookierenka Agiproszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem
chili & sugarwymaga wielkich umiejętności. Zrobiona jest z ciasta parzonego, które po upieczeniu tworzy piękne góry i ... doliny. Do tego pyszny krem budyniowy (lub budyniowo-maślany w zależności od tego, jaki wolimy bardziej) i ciasto gotowe. Jedyny problem wynika czasem podczas krojenia ciasta i jego konsumpcji :) Ale do krojenia używam bardzo ostrego noża a do konsumpcji - widelczyki, z którymi sprawniej
Walijskie Pichceniemiesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami.Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche i maślane. Nie czuć w nim migdałów (co dla mnie jest atutem). Dla smakoszy polecam dodanie odrobiny aromatu migdałowego.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrysezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie! Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka do posmarowania bułek Sezam – do posypania(...)bułek Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić
Kulinarne PrzebojeTypowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :) Chciałam, żeby ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyistnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni? Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie
KukuleczkiDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni
Rozpustne gotowanieCiasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut
Kraina Miodem Płynącazaskoczyć. Przepisu na idealne kruche ciasto szukałam bardzo długo. Metodą prób i błędów uważam, że wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru
Mania Gotowania