Ciasto ananasowe z orzechami 245Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy cukrowo-maślaną polewę, posypujemy orzechami i owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut. smacznego
Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka owsiane z konfiturą morelową 237Przepis ten czekał w moim notesie prawie miesiąc i żałuję, że aż tak długo, bo okazało się, że ciasteczka są wyśmienite :) ...o wyraźnie maślanym smaku :) Z jednej porcji ciasta wychodzi około 50 ciasteczek. Zabawa przednia dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci... obtaczanie w płatkach owsianych do perfekcji opanowała moja 2,5 letnia córcia :) P.S. Podziękowania dla Ewy za przepis :) Ciasteczka
Delicious Titbits
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 222Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku. Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karpatka z Truskawkami 272Karpatka z truskawkami – czemu nie… Całość ciasta oceniam na sześć z plusem. Owoce cudownie orzeźwiają smak kremu budyniowo – maślanego, nadają całości charakteru, wyrazistości a przy okazji nadają ciastu barw. Jeśli nie macie ochoty na owoce w karpatce wystarczy je pominąć. Będę jednak namawiać do wypróbowania takiej wersji, gdyż warto. Nam bardzo smakowało i zapewniam, że Wam posmakuje
Made By Mom And Son
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 494orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe(...)koniec dodać wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków
Ciastka - domowe słodkości
Traumatyczne pączki - oponki dla cierpliwych 270umieściłam je w piekarniku z włączonym światłem, żeby miało cieplutko, bez przeciągów, no nic, tylko rosnąć przecież! Wściekła, stwierdziłam dość! A że C. robił przed wyjściem maślane oczy o pączki, zła, zostawiłam ciasto tam, gdzie było. W sumie, to nie jestem pewna, dlaczego od razu go nie wyrzuciłam... Może chciałam mu pokazać, ile się nacierpiałam, a efektów brak...? Dość
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 199myśląc, że każdy będzie coś przyrządzał używając Ramy do smażenia ja pomyślałam, że może będę jedyna, która wykorzysta Ramę w inny sposób czyli dodając ją do ciasta na chleb właśnie. Rama smak maślany nadaje się do smażenia jak i gotowania. Okazuje się, że także do pieczenia. Składa się z olejów roślinnych : rzepakowego i słonecznikowego. Może jednak ktoś też wpadnie(...)jednym połączeniu zgrały się idealnie. składniki na 2 małe chlebki ( czyli około 4 osoby ) zaczyn : 200 g mąki pszennej typ 500 200 g letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej typ 500 + do oprószenia i podsypania 100 g letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 szczypty cukru 4 łyżki Rama smaż jak szef kuchni
Ewa w kuchni
Brioche 231Najlepszy przepis na drożdżową babę, idealną na Wielkanoc. Francuska maślana brioche z przepisu mistrzyni kuchni Julii Child. Ciasto najlepiej zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Składniki na 2 sztuki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2 % 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 5 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 1/3 szklanki cukru 170 g miękkiego masła
wyzwania kuchenne
Tort Frozen 233blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy w naczynia prostokątne(...)pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch
Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 203Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:)
Maślane ciasteczko
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 322Pyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do Wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie(...)gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest
Moja Delicja
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 506środku. Nie dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru(...)łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Kuchnia w czekoladzie
drożdżowe 229przepisy, ja natomiast bardzo lubię próbować nowych. Bo kto powiedział, że co nowego to nie dobrego :) Skorzystałam z przepisu z książki Cukiernia Lidla - kujawski drożdżowy placek maślany. Jak wyrobiłam nie wierzyłam, że ciasto tak urośnie i dałam do mniejszej foremki. Jednak ciasto tak wyrosło, że uciekło z blaszki ;) Nic to - następne będzie w dużej blaszce. Składniki: 35 g drożdży
Gotowanie z pasją
Tort z kremami mascarpone i maślanym ozdobiony storczykami z plastycznej masy cukrowej 287Ten tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym
Przepisy Kulinarne
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 247Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto:5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru
Z miłości do słodkości