Brioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy
Karo in the KitchenKruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu Składniki na ok. 30 szt*: 250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g marcepanu 50 g cukru kilka kropli olejku migdałowego 1 żółtko szczypta soli Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut
Moja Galeria Smakuinspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest biszkopt(...)drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane. Jeśli
Dieta bez mlekaJeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki
Smak mojego domuSłonecznikowiec to wyjątkowe ciasto z podpiekanym, chrupiącym słonecznikiem w karmelu. Maślany krem kajmakowy jest dość ciężki (jak to bywa z ciastami na bazie masła) jednak w połączeniu z wilgotnym ciastem, czekoladą i słonecznikiem otulonych karmelem tworzy bardzo ciekawe i smakowite ciasto, które z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Słonecznikowiec - Składniki: Ciasto: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao
Słodka Stronacieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki
Ala piecze i gotujeAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej
Walijskie PichcenieGdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko. Nasze maślane kruche rogaliki(...)jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondikruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie
Kto ugości moich gości?ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane
Kuchnia w szuwarachZaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku. Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki(...)pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw
Wielki apetytcukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE - Nie są konieczne, choć ciasto na pączki można wzbogacić ekstraktem z wanilii, skórką startą z pomarańczy, itp. ALKOHOL - Dodatek alkoholu - zazwyczaj jest to spirytus lub wódka - sprawia, że pączki podczas smażenia wchłaniają
Smakołyki Berenikiprzepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je się dodaje. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której
Smaczna PyzaTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje tortu i posypujemy połową pokrojonych brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta
Słodka Stronaprostu pyyyyszny :) I na koniec zdradzę Wam jesz cze coś - ja po prostu kocham Karpatkę ;) :) Ciasto parzone: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 5 średnich jajek lub 4 duże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka(...)oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę. Pozostałe mleko ( 500 ml ) przelać do garnuszka z grubszym dnem. Dodać cukier
Opowieści z piekarnika