osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami ;) Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć
Słodkie inspiracjeżółtko. 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykrawamy pierniczki i pieczemy
Apetyczna babeczkaPyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście, to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić
Smak mojego domuporządnego ochłodzenia deseru. Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu
Bon appetit mon amiemojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach
Milion Smakówpodbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik
Wielki apetytgładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą
Słodkie PrzyjemnościwodySposób przygotowania:Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około
Słodkie Przyjemnościurodzinowym gościom Córci. Dziś znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną
Dzieje kuchennej Wiewiórysię ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie
Oryginalny smakapple pie czyli amerykańskiej szarlotki jeszcze nie. Poszukałam w necie odpowiedniego przepisu i zrobiłam na weekend i muszę Wam powiedzieć, że lepszej szarlotki w życiu nie jadłam. Ciasto jest kruche, maślane, delikatne, a do tego pyszne, kwaskowate nadzienie. Mega wypas, a z odrobiną lodów to byłaby to pełna rozpusta. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko
Kulinarne przygody GatityDzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji. W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek
Ala piecze i gotujeoczywiście nie byłam w stanie przejeść. Co więc z nimi zrobić? Ciasto! Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki(...)gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!