Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne
Posadzone i zjedzoneJestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest idealne: maślane, pachnące i naprawdę się listkuje!!! A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie i pomimo jego wysokiej ceny składniki do niego użyte nie są najwyższej jakości i odkąd przeczytałam skład takiego ciasta zrezygnowałam z jego kupowania. Oryginalne przepisy są fajne, ale odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta
Rozpustne gotowaniemąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić razem z cukrem, ubijać pianę dalej i dodawać żółtka. Ciasto wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy. Piec 40 minut w 180 stopniach. Masa maślana : * kostka masła * serek mascarpone * 3 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać(...)oraz pół tabliczki mlecznej czekolady. Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Ciasto przekroić na pół i włożyć do blaszki pierwszą połowę, Posmarować połową dżemu. Wyłożyć masę maślaną oraz drugi blat ciasta posmarowany dżemem i masę śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki
Magiczne Życie Martywarstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt
Trzeci talerzUwielbiam ciasto francuskie...zresztą pewnie nie tyko ja:) Za smak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:) Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat
Maślane ciasteczkoostatnim czasie słodyczy więc postanowiłam Wam dzisiaj nieco osłodzić poniedziałkowe przed południe, żeby dobrze zaczął się Wam tydzień. Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej(...)wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć. 2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę. 3. W formie do pieczenia ciasta układamy kolejne warstwy
Apetyczna babeczkaGwarantuję, że każdy - bez względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie coś na swoją miarę :) Dzisiejsze ciasto świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy wiele czasu na pieczenie jednego dnia. Ciasto kakaowe i maślane można przygotować dzień wcześniej. Na następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką. Jak zawsze u mistrza Pawła - szybko, prosto i smacznie :) Ciasto: 6 żółtek
Chocolate Muffin BlogWydawałoby się, że to takie zwykłe, ucierane ciasto, jednak po spróbowania kawałka okazuje się, że smakuje niezwykle wyjątkowo- jak na taki banalny przepis! Ciasto o cynamonowo-maślanym smaku, miękkie i delikatnie gliniaste, z dodatkiem śliwek (byłam w posiadaniu małej ich ilości, rozłożyłam więc śliwki tak, aby na każdej porcji była jedna, jeżeli jednak macie więcej śliwek, to rozłóżcie po całej(...)cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać. Proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać z mąką, całość przesypać do miski z maślaną masą i połączyć. Małą formę (użyłam prostokątnej- 20x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (jest gęste), a na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry). Piec około 35-40 minut, a najlepiej do 'suchego
Kraina Miodem PłynącaCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody. To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością. Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi
Codziennik Kuchennyzapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie świąteczno
Obiad gotowyBabeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się
Blog z Apetytempierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy i smarujemy resztą masy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy krokant i gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości się stopiły po nocy w lodówce :). Tak przygotowane ciasto
Rozpustne gotowanieSezon dyniowy ciągle w pełni i w Małej Cukierence nie mogło zabraknąć nowego ciasta dyniowego a’la keks :). Upiekłam pyszne ciasto z żurawiną, korzennymi przyprawami i maślaną kruszonką z pestkami dyni. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, pachnie cudownie. Długo utrzymuje świeżość. W przygotowaniu jest proste i szybkie, bardzo polecam… Inne przepisy na ciasta z dynią znajdziecie tutaj: „Ciasta
Mała CukierenkaMaślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) Ciasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/ Temperatura pieczenia: 180o C Czas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła
coolinarnastrefa.blogspot.comKrem maślany, nazywany też lukrem maślanym to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast, muffinek i babeczek. Prosty, wymagający tylko kilku składników, efektowny i wszechstronny. Przy robieniu(...)piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite
Karo in the Kitchen