biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2
czarrna od kuchniGrzyby świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym kruchym cieście w pełni rozwiną swój aromat. Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna. Składniki na farsz: 1 opakowanie sera typu feta 300 ml śmietanki 30 % 200 gram serka twarogowego zmielonego 3 jajka mały pęczek natki
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki biszkopt ciemny (blaszka 35×23 cm): 8 jaj 24 dag cukru 20 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1
czarrna od kuchnimigdałowymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. ciasto drożdżowe maślane z migdałami
O kuchni z uczuciemSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 2,5 szklani mleka 3
czarrna od kuchniJeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę polecam Wam szybką i bardzo smaczną sałatkę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na bardzo maślane, wilgotne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady. Stopień ciężkości i wilgotności ciasta zależy od ilości dodanego masła :-) Gorąco polecam poeksperymentować razem ze mną! - po schłodzeniu można je kroić jak jajecznego omleta - cudowne ciasto do kawy, czy herbaty
AniaGotuje.plPyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka
Opowieści z piekarnikazależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie kawalki ciasta,... Ciasto jest maślane ,wilgotne i słodkie
w mojej kuchnibyła niepozorna babeczka z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Uwielbiam zupy, a dodatek jajka przepiórczego, to był strzał w 10. Bardzo miłą niespodzianką był deser. W tubie z maślanego kruchego ciasta był wspaniale intensywny kwaśny krem cytrynowy. Idealne zakończenie wieczoru. Artykuł Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneW ramach Wypiekania na śniadanie można było upiec także bułeczki duńskie. Bułeczki są przepyszne, mocno maślane i znikają szybciutko. Ja swoje posypałam serem żółtym ale można
Moje Małe Czarowaniewybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli. Palce lizać, sprawdźcie sami! Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl . SKŁADNIKI: na ciasto
SMYKWKUCHNIPrezentuję dziś przepyszne amerykańskie mini szarlotki, czyli apple pie, a dokładnie mocno maślane kruche ciasto i jabłka pokrojone w cienkie paseczki. Delikatne, nie za słodkie kruche ciasto w połączeniu z pysznymi soczystymi jabłkami daje wyjątkowy smak szarlotki. Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 90 g cukru pudru (0,4 szklanki) 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Masło
Podróż w kulinariaDelikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. Ciasto na ok 25-30 pierożków: 35 dkg mąki 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka kopiata łyżka miękkiego masła szczypta soli Do nadzienia
Maślane ciasteczkoBabka cytrynowa jest łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc. Babkę pieczemy w formie z kominem (średnica 22 — 25 cm
Wypieki i Rumieńcemamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach
les mirabellesPrzepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po prostu przepis idealny:) Nie wiem sama ile przepisów wcześniej wypróbowałam, ale każdy z nich miał jakieś "ale" - albo ciasto było ciężkie w obróbce, albo po upieczeniu okazywały się twarde
Kto ugości moich gości?Była malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęsproszku (gorzkiego)Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie
W poszukiwaniu inspiracjiByła malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęszimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki
Poezja smakunasączenie: 50 ml mocnej kawy kawowy krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej kawy dodatkowo: marcepan plastyczny Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki i kakao przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy(...)obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Tort obłożyć marcepanem, udekorować według uznania. Smacznego! Ciasto obłożyłam kremem maślanym, żeby marcepan lepiej się trzymał. Jeśli macie ochotę na dekorację na przykład z bitej śmietany, krem maślany należy pominąć. Muszę jednak przyznać, że tak jak kremów maślanych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 200g mąki pszennej 150g cukru 80g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 jabłka Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać
Di gotujeMinimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 3 jabłka
Di gotujeWarstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę 25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonoraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Słodkie okruszkizawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia
Aromatyczne PodróżeSame, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią. Odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Zawijamy maślaną stroną na zewnątrz. Gotowe rogaliki odstawiamy na blasze do wyrośnięcia ok 1 h, pod folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuPosmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać(...)większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne- słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie- będziecie naprawdę zadowoleni- ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze
Domowe ciastapomidorami konfitowanymi. Receptura Michela była zaskakująca. Nie przygotowałyśmy tradycyjnego ciasta makaronowego, lecz kruche ciasto na bazie masła, które wyrobiłyśmy w misie robota Kenwood. Po usmażeniu (kolejna niespodzianka!) ciasto było niezwykle maślane, kruche i rozpływające się w ustach! Z takim ciastem pracuje się nieco inaczej niż z tradycyjnym. Bardzo ważne jest, aby po przygotowaniu ciasta dobrze je schłodzić. Również
Chilli Czosnek i OliwaSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu
Mała CukierenkaSernik - moje ulubione ciasto! W swoim życiu upiekłam już mnóstwo różnych serników. Uwielbiam je. Gdy znajdę nowy przepis to zawsze chętnie go testuje. Najbardziej lubię te gdzie się nie daje w ogóle mąki lub maksymalnie jedną łyżkę krupczatki. Takie serniki są puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach. Tym razem sernik na pysznym spodzie z ciasteczek maślanych, z warstwą śmietany
Pyza i Surówka