proszku (gorzkiego)Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie
W poszukiwaniu inspiracjiByła malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęszimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki
Poezja smakunasączenie: 50 ml mocnej kawy kawowy krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej kawy dodatkowo: marcepan plastyczny Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki i kakao przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy(...)obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Tort obłożyć marcepanem, udekorować według uznania. Smacznego! Ciasto obłożyłam kremem maślanym, żeby marcepan lepiej się trzymał. Jeśli macie ochotę na dekorację na przykład z bitej śmietany, krem maślany należy pominąć. Muszę jednak przyznać, że tak jak kremów maślanych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 200g mąki pszennej 150g cukru 80g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 jabłka Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać
Di gotujeMinimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 3 jabłka
Di gotujeWarstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę 25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonoraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Słodkie okruszkizawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia
Aromatyczne PodróżeSame, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią. Odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Zawijamy maślaną stroną na zewnątrz. Gotowe rogaliki odstawiamy na blasze do wyrośnięcia ok 1 h, pod folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuPosmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać(...)większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne- słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie- będziecie naprawdę zadowoleni- ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze
Domowe ciastapomidorami konfitowanymi. Receptura Michela była zaskakująca. Nie przygotowałyśmy tradycyjnego ciasta makaronowego, lecz kruche ciasto na bazie masła, które wyrobiłyśmy w misie robota Kenwood. Po usmażeniu (kolejna niespodzianka!) ciasto było niezwykle maślane, kruche i rozpływające się w ustach! Z takim ciastem pracuje się nieco inaczej niż z tradycyjnym. Bardzo ważne jest, aby po przygotowaniu ciasta dobrze je schłodzić. Również
Chilli Czosnek i OliwaSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu
Mała CukierenkaSernik - moje ulubione ciasto! W swoim życiu upiekłam już mnóstwo różnych serników. Uwielbiam je. Gdy znajdę nowy przepis to zawsze chętnie go testuje. Najbardziej lubię te gdzie się nie daje w ogóle mąki lub maksymalnie jedną łyżkę krupczatki. Takie serniki są puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach. Tym razem sernik na pysznym spodzie z ciasteczek maślanych, z warstwą śmietany
Pyza i Surówka