Miałam wielka ochotę na sernik bądż na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a więc powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki
Różne smaki w kuchnilubić szarlotki jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku
Ala piecze i gotujeDrożdżowe maślane ciasto jest puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego do kubka kakao polecam Wam ten przepis! Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 3,2% 100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu
Wanilia i KardamonCiasto wybrałam do wspólnego wypiekania z innymi osobami w Wypiekaniu na śniadanie. Ciasto okazało się pyszne, puszyste tylko problem polegał na tym że oryginalny przepis był
Moje Małe CzarowaniePyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni - polski klasyk szarlotka. By nie była nudna wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki. Dodatkowo oprócz świeżych owoców aronii kruchy spód posmarowałam dżemem aroniowo-jabłkowym (po przepis zapraszam tutaj ). To nie tylko mocny akcent kolorystyczny, ale równocześnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: spód: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 kostki masła łyżka zimnego smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli masa
Luźna KuchniaRobiłam je wiele razy. Pysznie pachną, jeszcze lepiej smakują. Warzywne nadzienie nęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach. Przepis gdzieś kiedyś z internetu, z moimi zmianami :) Warzywne samosy z pieca farsz: pół brokuła, posiekane różyczki 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę szkl. mrożonego groszku 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane oliwa do smażenia kawałek imbiru
Dzieje kuchennej Wiewiórywięc z herbatą (może Was to nie dziwić, ale my zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się
Życie zamknięte w smakuostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6 (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą
Kolizje Smakówśrodka i przełożę do keksówki i włożę do piekarnika. Może wyjdzie! Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo. Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu
Z Kuchni Do Kuchnicukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość
Słodkie PrzyjemnościWczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka śmietany1 łyżeczka
Ciastkozercyjuż drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w środku. Tym razem zrobione zostały z maślanego ciasta drożdżowego brioche. Przepis na bułeczki znalazłam na kwestii smaku. Z podanego przepisu wyszło mi 28 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji
Marta Gotuje