ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:10/226)

Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries 271

Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie(...)będzie pestką. Jeżeli lubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną , pycha! W Tefal Cuisine Companion możesz w kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej. Scroll down for recipe in English Łatwa szarlotka z malinami (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej

karmelowy
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 203

jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli

wyzwania kuchenne
Tarta maślana z truskawkami 147

Chyba prawie każdy z nas uwielbia truskawki. Ja również bardzo przepadam za tymi owocami. Tym razem połączyłam je z pysznym kruchym ciastem maślanym i przygotowałam pyszną tartę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do sobotniej kawusi.  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)300g truskawek, 1 łyżka cukru kryształu do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwam widelcem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedle ze śliwkami 124

nasypujemy pół łyżeczki cukru pudru *** *** Na oprószonym mąką blacie formujemy średniej wielkości kulki z ciasta *** *** Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi na cienki placuszek i na środku układamy śliwkę *** *** Śliwkę obtaczamy ciastem i dokładnie zlepiamy brzegi. Knedle odkładamy na oprószoną mąką deseczkę *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i dodajemy dwie łyżki oleju. Kluski wrzucamy na wrzątek, gdy woda ponownie się(...)knedli na powierzchnie *** *** Knedle wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem *** *** Jeśli lubimy możemy kluski posypać z wierzchu cynamonem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: MAŚLANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PROSTE I PYSZNE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY

Blog z Apetytem
Rogale marcińskie (wersja 2) 138

marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej wyrobić dzień przed pieczeniem rogali, ponieważ surowe ciasto musi "poleżakować" w lodówce. Składniki: ciasto 5 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Waniliowy sernik z jabłkami 152

Mega pyszny sernik! A na pewno jeden z najlepszych jakie jadłam :). Wspaniała waniliowa masa serowa, bardzo wilgotna i puszysta, smakowita warstwa jabłek i kruche, maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;).   Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi  STĄD . Kruche ciasto: 240 g mąki(...)przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać

Opowieści z piekarnika
Rogaliki drożdżowe z serem 135

koniec najprzyjemniejsza chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże wyrosną. Do miski  przesiać mąkę i dodać cukier, sól.. Żółtka wymieszać z mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem.Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją

O kuchni z uczuciem
Ciasto drożdżowe z truskawkami 84

czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm

Raj dla Podniebienia
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 255

kogo: dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek Składniki na ciasto: 10 jajek 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 0,5 szklanki maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych(...)cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać dodając do niej proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać (mąkę z białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków

Mania Wypiekania
Trójskładnikowe ciasteczka maślane 143

wyrabianie ciasta). Wkładamy je do schłodzenia na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i na lekko posypanej mąką desce rozwałkujemy ciasto na wysokość 2-3mm (warto zauważyć, że ciasto maślane nie rośnie, więc warto aby było grubsze). Wykrawamy ciasteczka ulubionymi foremkami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy. Smacznego

ChilliJemy
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 87

się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje(...)owoców i warzyw. Jutro mam zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny

Moja Mama Gotuje
KLASYCZNA DROŻDŻÓWKA Z AGRESTEM 105

Smak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach,  teraz już trochę zapomniany ...  stał się tutaj ukoronowaniem prostoty i smaku. Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm) 1/2 kg mąki pszennej 40g świeżych drożdży  1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka(...)przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć surowe, obrane i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką

Walijskie Pichcenie
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 180

ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy

Blondynka Gotuje
Pękające ciasteczka czekoladowe 301

ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem

Niezły Młynek
Ciasto mandarynkowe 99

widok uroczych klementynek, które dodatkowo urzekły mnie fragmentami gałązek z zielonymi listkami. Oczywiście nie mogło być inaczej i wróciły ze mną do domu. Tak powstało pyszne, niezwykle aromatyczne, cudownie maślane ciasto, które zapewni Wam przedsmak zimowo-świątecznego błogostanu. Jedyne o co musicie zadbać to dobrej jakości, słodkie, soczyste mandarynki, najlepiej bez pestek, reszta to „bułka z masłem

Fitsweet.me