ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:8/226)

Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 144

Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą

Food Square
Uśmiech teściowej 177

budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i  siekam z margaryną. Żółtka ucieram z  cukrem i  łyżką śmietany. Dodaję do  ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam  na blachę wyłożona

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka tradycyjna 182

Szarlotka to zdecydowanie 'must have' wśród jesiennych wypieków. Rozpływające się w ustach kruche maślane ciasto i dużo przepysznego kwaskowego, jabłkowego nadzienia. Klasyka w najlepszym gatunku. Uwielbiam! Szarlotka to stanowczo moje ukochane ciasto :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii Nadzienie

maniapieczenia
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 318

Niezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne

Opowieści z piekarnika
Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką 416

Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekko kwaskowatą tartę z wiśniami i migdałową kruszonką. Słodkie, maślane ciasto idealnie komponuje się z kwaśną wiśnią. Czy uwierzycie, że zjecie w tym cieście ponad pół kilo wiśni i nie powiecie, że ciasto jest za kwaśne? Takie ciasto zrobicie tylko latem. Może się skusicie?  Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej

Smak mojego domu
Rurki z waniliowym kremem patissiere z kolorową posypką 119

kremami. Tym razem wypełnione najlepszym waniliowym kremem (creme patissiere). Składniki na ciasto podstawowe: 400 g mąki pszennej 1 jajo 2 łyżeczki octu szczypta soli  200ml wody Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania           Składniki na krem patissiere: 600ml mleka  1 laska wanilii 100g cukru 6 zółtek 40g mąki

Słodki Zakątek
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 130

miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata.  Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów planetarnych ale posiadanie zwykłego miksera to było coś niezwykłego. Jest to jeden z tych typów ciasta, które

Kuchnia w oparach
Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami 242

Chlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 400 g mąki pszennej 10g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła

Blog z Apetytem
Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową 129

rzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową

Food Square
TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY 105

ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł  na sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA

Kuchnia w oparach
TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY 145

ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł  na sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA

Kuchnia w oparach
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką 134

Kocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku. Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam. Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto. Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 155

które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z rabarbarem 139

znalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata.  Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru.  Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku.  Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ  -5g cukry waniliowego  -łyżeczka proszku

Smakuj życie!
Półfrancuskie rurki z kremem z białą czekoladą 117

Bardzo pracochłonne, ale ta praca jest warta wysiłku.  Składniki na ciasto podstawowe: 400 g mąki pszennej 1 jajo 2 łyżeczki octu szczypta soli  200ml wody Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 100g białej czekolady 170g masła lub margaryny 100g

Słodki Zakątek