Ciasto śniadaniowe na maślance – przepyszne, wilgotne, maślane; nasze ciasto śniadaniowe na maślance wzorowane jest na amerykańskich buttermilk biscuits. Możecie je przygotowywać na słodko (wtedy jemy je z dżemem, konfiturą, czekoladą), albo na wytrawnie (świetnie pasuje np. do serków twarogowych i różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne
Pociąg Do Kuchniwierzchu nabrało złocistego koloru, wyjęłam z piekarnika. Zostawiłam do wystudzenia. Na całą noc. Na drugi dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta. Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam
Kuchnia u KrysiMaślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii... Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną
Kuchnia Ellierożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i zaraz zakasałam rękawy! Powstały wspaniałe maślane ślimaczki z pysznym nadzieniem. Przepis znaleziony na blogu Pistachio :) Bułeczki kardamonowe z marcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży lub 1 torebka (7 g suszonych) 2 szczypty soli(...)nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto z dużą ilością wiśni – CHERRY PIE – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z wiśniami. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W ostatni weekend piekłam je dwa razy :). Pierwsze tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Dla mnie ciasto fantastyczne. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Entertaining With Beth ) Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkaprzynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmocno maślane, delikatne ciasto ciężko jest zrobić inaczej, niż w misie robota. Zagniatanie ręczne może nie przynieść nawet w ułamku podobnych rezultatów – długie maszynowe wyrabianie (łącznie to około 25-30 minut) pozwala na mocne rozwinięcie pasm glutenu w mące i skutkuje bardzo miękkim, puszystym, delikatnym słodkim pieczywem. Wszystkie składniki bułek wyjmujemy na blat na godzinę, dwie przed szykowaniem ciasta. Masło
Karo in the KitchenTakie ciasto to każdy lubi i jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. Przygotowanie masy kokosowej – na patelni roztopić masło dodać cukier, wymieszać. Chwilkę
Kuchnia Pokoleńporcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu(...)wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu! Ciasto na tartę zawsze wylepiam w formie, potem nakłuwam widelcem. Maślana tarta nabierze jesiennego charakteru dzięki wdzięcznym o tej porze roku figom. Uwielbiam sezonowe ozdoby moich wypieków! Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej
Raj dla PodniebieniaMaślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania(...)rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemzrobienia porządków w zdjęciach. Przepis pochodzi z babcinego kajetu z przepisami, lekko go zmodyfikowałam i zmniejszyłam też ilość składników. Chałka według tego przepisu jest bardzo puszysta i maślana, ale jest dosyć ciężka. Ciasto łatwo się zagniata i formuje. Ale samo przygotowanie tych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut(...)pieczenie. Jednak smak chałek zrekompensuje z nawiązką ten „zmarnowany” czas poświęcony na ich przygotowanie. Ciasto można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu. Najlepsza Chałka maślana (przepis na 2 sztuki): 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody + 200 ml ciepłego mleka 90 g cukru 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków
Smakołyki BerenikiKochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko Pokrojone
Rozpustne gotowanietruskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji(...)kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek 130 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka
Słodki Pomysłokazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego, 6 łyżek wody
Z miłości do słodkości