zjadło, a jednocześnie nie były tuczące. Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą sprawę wystarczy posmarować go odrobiną jogurtu, by dopełnić jego pyszny, lekko maślany smak. Do ciasta można dodać trochę przesmażonej cebulki, nadając mu jeszcze większej wyrazistości. Pycha! Składniki (keksówka ok. 40 cm): 600 g mąki pszennej 450 400 g mączystych ziemniaków 1 łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarnypulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki. Chłodzimy około 30 minut. Schłodzone ciasto
Pomysłowa kuchniazachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa(...)możecie dowolnymi owocami z puszki. Jeśli np. zdecydujecie się na brzoskwinie sięgnijcie wtedy też po galaretkę brzoskwiniową. Ja użyłam herbatników maślanych tradycyjnych. Możecie sięgnąć także po te z dodatkiem kakao. Będą się one fajnie komponować z pozostałymi składnikami tego ciasta. Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami . The post Owocowa chmurka appeared
mecooksbędzie letnie – wbić dwa jajka – i dobrze roztrzepać.Przygotować miskę. Wsypać do niej mąkę wymieszaną z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką (najlepiej świeżą). Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie płynu. W zależności od tego jak mąka będzie chłonęła płyn – tyle go należy dodać. Nie koniecznie trzeba zużyć całość. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne
Świat Domowej Kuchnidodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka. W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło. Ciasto
Trufelkowopieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna. Maślany spód o kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać. Spód: 200 g ciasteczek maślanych Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej(...)średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 75 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. U mnie w piekarniku został
VioletoweKucharzenieUczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno
karmelowystrony. Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesiebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany: 200g masła, 80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook), czubata szklanka cukru, 3 szklanki mleka. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie(...)Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj ) i zrobionymi z niej ozdobami
Z miłości do słodkościPyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli(...)dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają
Jadło i czytadłocałym dniu zwiedzania. Gotowi? No to w drogę! Fábrica de Pastéis de Belém Fábrica de Pastéis de Belém uważam za bezwzględnie najważniejszy punkt wycieczki do Lizbony! Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii sprawiają, że nie można się im oprzeć. Najlepsze p astéis dostaniemy oczywiście w Belém(...)Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata Mimo że p astéis powstały w Belém to według mnie Manteigaria robi je najlepiej. Są nieco mniej kruche, bardziej maślane, a krem ciut delikatniejszy i bardziej aksamitny. To jednak tylko moje zdanie i po p astéis warto się wybrać zdecydowanie w oba miejsca! Manteigaria Fábrica de Pastéis
Food Squarekruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej. Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył. Dokładnie(...)cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki. Dodatkowo: 500 g świeżych malin. Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościchociaz musze przyznac , że coraz mniej ich na targu :( to proponuję upiec pyszna tartę , gdzie krem jest na bazie budyniu i cała tarta zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet. Foremka o średnicy : 28 cmCzas pieczenia w sumie : ok. 40 minut Składniki(...)borówki ) 1 op. galaretki jasnej np. brzoskwiniowej Sposób przygotowania: Mąkę z cukrem pudrem przesiac na stolnicę. Wbic 1 jajko i dodac 150 g pokrojonego na kawałki masła.Wyrobic gładkie ciasto i wstawic je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowac na okrągły płat o średnicy ok. 31 cm. Ciasto przełożyc do formy o średnicy 28 cm , docisnąc do brzegu
Słodkości i nie tylkoroku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową. Lukrowane pierniczki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy(...)kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko
Kulinarne przygody Gatitychoinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko
Kulinarne przygody Gatity