układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami(...)proponuje zrobić kilka ;) KREM SZAFRANOWY 50 ml śmietany kremówki szczypta szafranu 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze. MUS MANGO Jedną puszkę mango należy zblendować bez syropu . Wyłożyć dekoracyjnie na talerz. SZKŁO KARMELOWE 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić
na gaziesłodyczami. Już sama nie wiem czy woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami. Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany(...)uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się
KUCHARNIAciasto, które widzicie jest bardzo maślane i puszyste. Dodatek czekoladowych płatków podnosi walory smakowe ciasta. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają świeżość przez(...)polecam ich dodatek ;) Tłuszcz Bez wątpienia najlepszym wyborem jest masło, ale to prawdziwe (82% tłuszczu). Powinno być stopione, a do ciasta dodane jeszcze ciepłe. Nie polecam różnego rodzaju margaryn, mixów itp. Każdemu chyba zależy, by nasze wypieki miały piękny maślany smak i zapach.. prawda?! Częstym zamiennikiem masła, z którym możemy się spotkać w przepisach jest olej. Dodajemy
Nastoletnie Wypiekanienasze dzieci. Bardzo to lubię. Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca. Ciasto: 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak 2 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 szkl mąki 250 ml mleka półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania(...)uzyskamy bardzo gęstą i jednolitą konsystencję. Odstawiamy ją do wystudzenia. 250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną masę budyniową stale ucierając. Gotową masą budyniową pokrywamy upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy ją po całości. Żelatynę zalewamy 3 łyżami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy ją do napęcznienia. Do rondelka wkładamy
Malinowe PocałunkiPorcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka
Poezja smakuzawartości tłuszczu (82% będzie idealne), bez dodatków oleju. Powinno być zimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się z tym, że ciasto nie będzie tak "dobre" jak z prawdziwego masła
Nastoletnie Wypiekaniekoniec dodać wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków(...)torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi. Schemat przełożenia Biszkopt Masa kokosowa Herbatniki maślane Masa kajmakowa orzechowa Herbatniki maślane Masa kokosowa Biszkopt Masa kajmakowa orzechowa Wiórki kokosowe Biszkopty podłużne
Ciastka - domowe słodkościBrioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie
Mama GotujeWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem
Food Squarelekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl . Pyszności :) Wymiar ciasta: około 30x30cm 150 gram masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku wanilinowego 4 łyżki mleka rabarbar Rabarbar(...)osobnej misy, i pojedynczo dodawać do masła, ciągle ucierając. Piekarnik rozgrzać do 190C. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy maślanej wraz z mlekiem. W osobnej misce ubić białka. Dodać ubitą pianę do ciasta w trzech częściach delikatnie mieszając łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na wierzch wysypać grubą warstwą rabarbar. Piec około godzinę w temperaturze
Czerwony Gupiklekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl . Pyszności :) Wymiar ciasta: około 30x30cm 150 gram masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku wanilinowego 4 łyżki mleka rabarbar Rabarbar(...)osobnej misy, i pojedynczo dodawać do masła, ciągle ucierając. Piekarnik rozgrzać do 190C. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy maślanej wraz z mlekiem. W osobnej misce ubić białka. Dodać ubitą pianę do ciasta w trzech częściach delikatnie mieszając łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na wierzch wysypać grubą warstwą rabarbar. Piec około godzinę w temperaturze
Czerwony Gupikukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę z resztą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krem do babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto Ciemny Snickers wg s. Anastazji 6. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 7. Ciasto Kinder Country bez pieczenia 8. Maślana chałka z kakao a la żyrafa 9. Ciasto z ptasim mleczkiem 10. Ciasto Poezja (karmel, kawa, czekolada, orzechy
Mania WypiekaniaKlasyka sama w sobie :) Dwa blaty ciasta ptysiowego (który pięknie wyrasta podczas pieczenia) przełożone puszystym kremem budyniowo- maślanym. Polecam do kawki! Składniki: Ciasto: 1 szkl. wody 125 g margaryny 4-5 jaj 1 szkl. mąki pszennej Masa: 4 szkl. mleka 3/4-1 szkl. cukru pudru 6 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła 2 op. cukru
Nastoletnie WypiekanieAromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy
VioletoweKucharzenie