ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:29/226)

Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia 178

ciasta bez pieczenia. Pamiętacie je? 3 bit [TU] 3 bit zmodyfikowany z kokosem [TU] Maxi King [TU] Kinder Country [TU]   Jeżeli jesteś miłośnikiem batona Kinder Bueno, możesz zrobić ciasto bez pieczenia w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pyszne Bueno 🙂 Potrzebne składniki: Krem bueno 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki miodu(...)dzieła: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę kakaowych herbatników, które na chwilę zamaczamy w zimnym mleku. Rozsmarowujemy cienką warstwę Nutelli i układamy herbatniki maślane […] Artykuł Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek

Niunioki
Angielskie ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia – pychotka 170

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne angielskie ciasteczka maślane (shortbread). To moje ulubione ;). Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, przekonacie się sami, że warto. Składniki: 340 g masła 1 szklanka cukru białego + 3-5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka olejku waniliowego 3 ½ szklanki mąki typ 550 ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Cukier biały, margarynę, olejek waniliowy ucierać mikserem do czasu(...)wszystko się połączy. W drugiej misce mąkę połączyć z solą i dodać do utartej masy. Wyrobić ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać nożem ciastka szerokości 2 cm i długości 7-10 cm. Wycięta ciastka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, wysmarowanych delikatnie masłem. Posypać cukrem brązowym. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym

Przepisy Babci
Drożdżowy rwaniec 266

Wyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)suchych. Przelicznik jest prosty: 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Wzbogaceni o tę wiedzę – ruszajcie do piekarników! ;) Pamiętajcie też, że jak każde ciasto drożdżowe także i to potrzebuje spokoju i czasu na wyrastanie, zatem zabierzcie się do pracy, gdy będziecie dysponować dłuższą wolną chwilą. Składniki: 400 ml mleka 100 g masła 780 g mąki pszennej

MyCookBook.pl
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 304

babeczek kiwi, bo takie akurat zostały mi z poprzedniego dnia, możecie jednak wykorzystać dowolny przepis na babeczki np. proste waniliowe . Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się lepić możecie dodać do niego trochę kremu maślanego lub żeby masa nie była zbyt słodka po prostu miękkie masło. Do przygotowania dzisiejszych lizaków oprócz babeczek i kremu potrzebne będą: patyczki(...)tego przepisu ), cukrowe koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się

Ciastkozercy
Ciasto ucierane z malinami 177

Ciasta ucierane często goszczą w naszym domu, bo nie dość, że są bardzo smaczne, szybkie to jeszcze można kombinować z różnymi dodatkami. Dzisiaj wersja z malinami. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g masła - 1 szklanka cukru kryształu - 3 jajka - skórka otarta z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 300 g malin(...)Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Do masy dodajemy stopniowo jajka, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Mąkę, sól oraz cynamon przesiewamy i porcjami dodajemy do masy maślanej. Maliny wrzucamy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ 967

nadzieniem z jagód i przykryte chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku bezą. Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie. Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku na złoty kolor. Świetnie współgra z ze słodko-kwasnymi jagodami(...)łyżka mąki ziemniaczanej BEZA 2 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawłki masło. Energicznie mieszamy do otrzymania kruszonki i dodajemy żółtka. Krótko mieszamy, łączymy ciasto w kulę, oprószamy mąką i lekko spłaszczamy

cool and minty
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 478

Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 248

ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Gwiazda makowiec 171

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli masa makowa z puszki ok 350g, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże(...)oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm). Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta

Lena Gotuje
Szarlotka królewska 172

kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki(...)blaszki, najlepiej z odpinanymi bokami o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Masa mleczno-maślana • Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. • Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka • Obrane

To co kocham
Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką 282

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale

Oryginalny smak
Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 167

jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne! Przepis na tartę Składniki: Foremka o śr. 24 cm 90 g masła 150 g cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 150 g zmielonych migdałów(...)rozpocznij od roztopienia masła. Następnie do masła dodaj cukier, miód, jajko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj. Ciasto nie jest mocno zbite ale na tyle, że łatwo można nim wyłożyć foremkę. Foremkę posmaruj masłem przed wyłożeniem ciastem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Podsmażyć

codojedzenia
Pyszne muffinki jagodowe 210

łyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy  Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką.  Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic

Słodkości i nie tylko
Rogaliki drożdżowe 178

ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików(...)wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy (do temperatury pokojowej). Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, mąkę oraz płyn mleczno-maślany. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Następnie wkładamy je do wysmarowanej masłem miski i kilka razy obracamy, aby natłuścić powierzchnię ciasta

MyCookBook.pl
Maślane ciasto z truskawkami 195

czasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła

Z notatnika