Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki
Smak mojego domuSłonecznikowiec to wyjątkowe ciasto z podpiekanym, chrupiącym słonecznikiem w karmelu. Maślany krem kajmakowy jest dość ciężki (jak to bywa z ciastami na bazie masła) jednak w połączeniu z wilgotnym ciastem, czekoladą i słonecznikiem otulonych karmelem tworzy bardzo ciekawe i smakowite ciasto, które z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Słonecznikowiec - Składniki: Ciasto: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao
Słodka Stronacieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki
Ala piecze i gotujeAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej
Walijskie PichcenieGdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko. Nasze maślane kruche rogaliki(...)jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondikruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie
Kto ugości moich gości?ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane
Kuchnia w szuwarachZaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku. Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki(...)pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw
Wielki apetytcukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE - Nie są konieczne, choć ciasto na pączki można wzbogacić ekstraktem z wanilii, skórką startą z pomarańczy, itp. ALKOHOL - Dodatek alkoholu - zazwyczaj jest to spirytus lub wódka - sprawia, że pączki podczas smażenia wchłaniają
Smakołyki Berenikiprzepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je się dodaje. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której
Smaczna PyzaTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje tortu i posypujemy połową pokrojonych brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta
Słodka Stronaarkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze maślane mleko ma być ciepłe (nie może być gorące, bo "zabije" drożdże). Do miski przesiewamy(...)oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Słodkie okruszkiprostu pyyyyszny :) I na koniec zdradzę Wam jesz cze coś - ja po prostu kocham Karpatkę ;) :) Ciasto parzone: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 5 średnich jajek lub 4 duże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka(...)oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę. Pozostałe mleko ( 500 ml ) przelać do garnuszka z grubszym dnem. Dodać cukier
Opowieści z piekarnikaMaślane ciasteczka z kawałkami migdałów, mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Co prawda jeszcze nie ma zimy, ale bardzo dobrze wpisują się w mroźne poranki:-) Przepisów na te ciasteczka znajdziecie w sieci wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko" Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 230 g masła(...)upieczonych ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch. Najszybciej będzie mikserem Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
IMPRESJA SMAKUpyszne maślane ciasteczka pokochają nie tylko dzieci i diabetycy ,ale każdy kto lubi słodycze do kawy czy herbaty. Ciasteczka charakteryzuje delikatna kruchość oraz fakt, że w składzie nie ma ani grama cukru. Jedynym słodkim akcentem jest cukier puder oraz dżem..ale ten jest również bez cukru. Ciasteczka szybko znikają co jest ich jedyną wadą. Idealne do zabrania ze sobą wszędzie(...)Żółtka utrzyj z drożdżami, mnie pomógł w tym mikser z jedną trzepaczką i duży kubek. Mąkę i masło wraz ze smalcem posiekać i dodać żółtka z drożdżami. Zagnieść kulę ciasta. Jeśli jest za twarde wspomóc się śmietaną. U mnie nie było takiej potrzeby. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować część ciasta. Nagrzać piekarnik
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki.Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonemSkładniki:ciasto 380-400g mąki pszennej60g masła35g drożdży3 łyżki
Smakołyki Berenikizdecydowaliście, że to właśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru(...)posiekanych Piana z białek: 5 białek 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę
Nastoletnie Wypiekanie