Przepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką. U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze(...)cukrem na kremową masę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki. Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie
Plate of Joyciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g twarogu 1 jajko 3 łyżki(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, dodawać kolejno jajka, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić. Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto. Na masie serowej ułożyć
Domowa cukiernia Ewylaskowych 1/2 szkl gorącego mleka 300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 100 g maślanych herbatników Polewa czekoladowa: 40 g masła 4 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady Lukier: 40 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mleka Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać pozostałe składniki kruchego ciasta i dobrze
Nastoletnie WypiekaniePuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)masę. Po jednym dodać jajka i zmiksować. Wrzucić skórkę z cytryny i wlać sok, zmiksować krótko. Do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt lub maślankę. Za każdym razem mieszać delikatnie łopatką do połączenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki jogurtu lun maślanki. Papilotki ułożone w formie lub silikonowe foremki do muffinek
Chocolate Muffin Blogkorzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość
Pyry na Gazkorzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość
Pyry na Gazbiszkopt (krem 3) Nasączony blat biszkoptowy położyć krem z mascarpone i śmietany, na wierzch poukładać owoce i przykryć ostatnią częścią ciasta biszkoptowego. Całość odstawić do lodówki, aby stężało i schłodziło się. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem maślanym. Z czarnej masy cukrowej wyciąć ulicę. Używając wyciskarki do czosnku, wycisnąć z zielonej masy cukrowej kępki trawy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwypiek last minute, kiedy wiem, że nie mam za dużo czasu, na bardziej wyszukane ciasto. Ja nie dodaję likieru, kiedy ciasto będą spożywały dzieci J A wierzcie mi, i tak smakuje wybornie J SKŁADNIKI: -600 g herbatników maślanych (z ząbkami) -200 g masła (miękkiego) -100 g-150 g wiórków kokosowych BUDYŃ: -1 litr mleka -3 łyżki mąki pszennej -2 żółtka
Calzonella.compieczenia Przygotowanie: Miód, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia składników, ostudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać jajko i mieszankę miodowo- maślaną. Wszystko wyrobić rękami w jednolitą kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą foremki lub szablonu w kształcie choinki wykrawać pierniczki. Umieścić je w sporych odległościach od siebie
Nastoletnie Wypiekaniebanana rozgnieść). Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość blachy, posmarować mieszanką cukrowo-cynamonowo-maślaną i zawinąć w roladę. Tak przygotowana przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
greenscarfżółtka i nadal miksujemy do momentu idealnego kremu . Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach
Różowa kuchniaduże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki
Słodkie Przyjemnościprzecież o siebie również trzeba dbać. Znajdźmy również chwilę dla siebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem. A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzenieokoło 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru(...)niezbędne, aby móc obłożyć go masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam
W kuchni Karmel-itkiciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenka