ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:89/226)

Ciasteczka owsiane. 286

migdałów Łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  Roztopione masło ubijamy z cukrem i ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.  Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Czekoladowe ciasto z cukinii z brzoskwiniami 156

łyżeczki proszku do pieczenia  brzoskwinie  Przygotowanie: Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia.  Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.  Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników

Życie zaczyna się w kuchni
Tort czekoladowy 23137

Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 210

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi(...)się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić

Malinowe Pocałunki
Gofry po włosku z pastą rybną 141

maślanej. Gofry wyszły bombowe, można je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mi smakują też same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów. #mpm #właczgoscinnosc Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto(...)ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę i mieszam mikserem. Białko obijam osobno i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie.Oliwki i pomidory suszone

wesoła kuchnia
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 130

kolana. Ogromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem i niezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła klasyczną polewę maślaną oryginalną polewą z budyniu na bazie soku z marchwi i galaretki pomarańczowej. Dla mnie czad(...)kolejce chciałbym nagrodzić niezwykle zdolne bliźniaczki — Angelikę i Monikę (znane z bloga Candy Pandas  - tam też najdziecie ich przepis), które zaszalały z przepisem na Lizaki choinki z ciasta czekoladowego . Dziewczyny nie dość, że zinterpretowały przepis stosownie do okazji i zamiast choinek przygotowały przeurocze zajączki, to dokonały jego cudownego uzdrowienia — ksylitol zastąpił cukier, mąka gryczana mąkę pszenną, a polewa jogurtowa

Food Square
Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem 214

wody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy(...)powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta i do tej mniejszej ilości ciasta dodać pastę kakaową, wymieszać dokładnie łyżką. Dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 166

Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest

Trzeci talerz
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 170

stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana - są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu z naszymi pączkami). Co nie zmienia faktu, że mogą znaleźć swoich(...)cienkie plasterki i wrzuć do miski. Miksuj powoli, by składniki się połączyły, a kawałki masła nadal pozostawały widoczne. Następnie wlej składniki mokre i połącz z resztą za pomocą łyżki. Ciasta nie wyrabiaj (ma być klejące), tylko pozostaw je w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj

Food Square
Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą 223

fantastycznie! Przepis powstał przy współpracy z marką Bakalland . Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 50ml oleju 200g cukru 4 jajka 100ml + 2 łyżki mleka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)ostatnim, czwartym jajkiem dodać 2 łyżki wcześniej przygotowanej mąki i wlać olej, wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Na maślaną masę przesiać przygotowaną mąkę, krótko wymieszać i dodać 2 łyżki mleka, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać szpatułką. 5. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być troszkę większa od drugiej. Do tej ciut mniejszej ilości ciasta dodać kakao

Mała Cukierenka
Ciasteczka korzenne speculaas 233

korzenie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały. Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 24 części i wypełnić nim foremki. Można ciasto po prostu rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec

Rodzinka w kuchni
SERNIK Z PIERNICZKAMI 169

zwykle z moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki niemu spód super chrupał... Można

Smaczne Zdrowe
SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE. 156

cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy.  Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się

Walijskie Pichcenie
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 247

WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do

Gotowanie-uk
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 152

Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania