zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi(...)już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut
Ciastkozercymnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu. Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego, wystudzonego masła(...)łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości. Mąkę wymieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
Walijskie PichcenieBardzo, bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyłożyć maliny i kruszonkę! W smaku idealny.. maślany, delikatny. Cudowny smak pieczonych owoców pod najlepszą kruszonką. Aby upiec ten sernik nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli szukasz jeszcze prostszego ciasta, to polecam Ci ten sernik . A coś zupełnie odlotowego, ale bez sera - owoce pod kruszonką
AniaGotuje.plsojowego 7 łyżek nasion chia 4 brzoskwinie garść borówek 1,5 opakowania ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych 1 margaryna 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki agaru - zamiennie z żelatyna Sposób przyrządzenia: Ciasteczka rozdrobnić wałkiem do ciasta. Margarynę rozpuścić, dodać do ciastek. Całość przełożyć do tortownicy. Odstawić na 40 min do lodówki
pieprzny smaczektortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny
Cynamonowe szczęściedodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki stężenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej
Moje domowe kucharzeniesię na dnie przełożyć do kartofli. Masło utrzeć na pulchna masę, dalej ucierając dodać żółtka. Połączyć ziemniaki z masą maślaną, dodać szczyptę soli oraz mąkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 2 - 3 minuty
królestwo garóworzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję
In my kitchenbardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia
UgotowaćCzekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC(...)Nadzienie czekoladowe 100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% 6 łyżki golden syropu 2 łyżka śmietanki Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia
codojedzeniagarść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i wlać połowę mleka z miodem, wymieszać krótko mikserem do zwilgotnienia składników. Dodać pozostałą mąkę , pozostałe mleko, powidła śliwkowe, żurawinę i znów wymieszać krótko mikserem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ciasto wstawić
Mała Cukierenkaniż 15 minut. Warto poświęcić te parę chwil i przygotować je dla kogoś bliskiego! Wilgotne ciasto z serem i owocami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 ekologiczne jajka 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g; u mnie maślany smak) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka kefiru 200-250 g zmielonego, gęstego(...)mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki. Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). W tym czasie w misce mieszamy ze sobą: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru oraz 3 płaskie łyżeczki proszku
Poezja smakumasą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie solone(...)jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry
codojedzeniapuszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. Formę o wymiarach
Domowa cukiernia EwyTorty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka,3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki cukru,płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, cukier waniliowy
Z miłości do słodkości