Bardzo, bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyłożyć maliny i kruszonkę! W smaku idealny.. maślany, delikatny. Cudowny smak pieczonych owoców pod najlepszą kruszonką. Aby upiec ten sernik nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli szukasz jeszcze prostszego ciasta, to polecam Ci ten sernik . A coś zupełnie odlotowego, ale bez sera - owoce pod kruszonką
AniaGotuje.plsojowego 7 łyżek nasion chia 4 brzoskwinie garść borówek 1,5 opakowania ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych 1 margaryna 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki agaru - zamiennie z żelatyna Sposób przyrządzenia: Ciasteczka rozdrobnić wałkiem do ciasta. Margarynę rozpuścić, dodać do ciastek. Całość przełożyć do tortownicy. Odstawić na 40 min do lodówki
pieprzny smaczektortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny
Cynamonowe szczęściedodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki stężenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej
Moje domowe kucharzeniesię na dnie przełożyć do kartofli. Masło utrzeć na pulchna masę, dalej ucierając dodać żółtka. Połączyć ziemniaki z masą maślaną, dodać szczyptę soli oraz mąkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 2 - 3 minuty
królestwo garóworzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję
In my kitchenbardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia
UgotowaćCzekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC(...)Nadzienie czekoladowe 100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% 6 łyżki golden syropu 2 łyżka śmietanki Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia
codojedzeniagarść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i wlać połowę mleka z miodem, wymieszać krótko mikserem do zwilgotnienia składników. Dodać pozostałą mąkę , pozostałe mleko, powidła śliwkowe, żurawinę i znów wymieszać krótko mikserem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ciasto wstawić
Mała Cukierenkaniż 15 minut. Warto poświęcić te parę chwil i przygotować je dla kogoś bliskiego! Wilgotne ciasto z serem i owocami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 ekologiczne jajka 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g; u mnie maślany smak) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka kefiru 200-250 g zmielonego, gęstego(...)mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki. Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). W tym czasie w misce mieszamy ze sobą: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru oraz 3 płaskie łyżeczki proszku
Poezja smakumasą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie solone(...)jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry
codojedzeniapuszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. Formę o wymiarach
Domowa cukiernia EwyTorty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka,3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki cukru,płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, cukier waniliowy
Z miłości do słodkościrozpływające się w ustach gwiazdki.Praca przy tych ciasteczkach, to sama przyjemność. Ciasto po schłodzeniu wyśmienicie się rozwałkowuje, nie wspomnę już o wykrawaniu. Zachowują swój kształt po upieczeniu, więc nie ma obaw, że przy wycinaniu za pomocą skomplikowanych foremek, kształt ciastek rozpłynie się podczas pieczenia. 'kruche cynamonowe gwiazdki, maślane ciastka' Składniki (na ok.30 gwiazdek): - 100g zimnego masła - 0,5 szklanki
CookYourselfDzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam Składniki (na 10 bułek) : 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 60 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko (do posmarowania(...)rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajko, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki (podsypując mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
Oryginalny smak