też powstał placek pyszny, kruchy, maślany, sama zjadłam pół brytfanny i jestem pewna , że mi pójdzie...w łokcie! Wypiek jest genialnie prosty i można go zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej
Z Kuchni Do Kuchnidodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.Piec około 35-40 minut w temp. 180st.Ostudzić i przekroić na 3 części.Poncz: 1/2 szklanki soku z malin, 1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić. Krem maślany: 600 ml mleka, 200g masła, 100g margaryny(...)wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa
Z miłości do słodkościosłodzić życie. Melancholijna aura, nastrajająca do refleksji. Umilenie czasu i rozmyślań małą słodkością pomoże się rozluźnić i nabrać dystansu. Do siebie i do świata. Zapraszam więc na drobną osłodę. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. /znaleziony w sieci; z małymi zmianami;/ ok. 25-30 sztuk 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 kostki miękkiego masła* (nie margaryny! moja zmiana) łyżeczka(...)piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę je w 160 stopniach przez 14 minut (termoobieg). Po upieczeniu zaraz wyciągam z pieca i odstawiam do wystygnięcia. * Masło (np. Osełka) dodaje maślanego smaku i zapachu. Ciasteczka są zdecydowanie smaczniejsze. ** śmietana nadaje
W kuchni Karmel-itkiprostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki
Ciastkozercymąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić(...)chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę. Polewa: Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić. Polać ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc). Smacznego! Serwetka by Druty Małgorzaty
CookYourselfdrożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny Włodarczyk znalezionego w "Retro Kuchni". Wielkanocne Brioszki Maślane 100 ml mleka 380 g przesianej maki pszennej 50 g cukeu(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie
Dzieje kuchennej Wiewiórymiksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaSposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóre już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto
Kuchnia w czekoladzienadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :) Spód: 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym 70 g herbatników maślanych 5 kostek mlecznej czekolady 60 g masła, roztopionego Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę
Chocolate Muffin Blogpieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła cukier puder pół szklanki aromat rumowy Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników
Pychotkaaarzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem bryndzowo- maślany. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha
AZgotuj!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów. Krem budyniowy karpatkowy – Składniki: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu
Kulinarne PrzebojeSuper prosty przepis na deser z ananasa. Słodki, maślany, no i i dodatkiem szafranu... Czego chcieć więcej? Robi się go w dwie minuty, zjeść można tonę :) Można je podać z lodami albo jako dodatek do ciasta. Polecam leniwym i na diecie :) Składniki: - ananas- 1 sztuka -szafran- około 15 nitek -masło- duża łyżka -wanilia- pół laski, lub kieliszek ekstraktu waniliowego Wykonanie
Kuchnia bezglutenowa LoliBanan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki
Moniki Smakołyki