sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy(...)skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch
Mała CukierenkaZapraszam Was na tradycyjn ą szarlotkę, bez której nie wyobrażam sobie szaroburych, jesiennych dni. Krucha, maślana, pachnąca rumem, cynamonem i kardamonem, po prostu palce lizać ;) Polecam Wam serdecznie :) **** Vi invito a preparare una torta di mele, senza la quale non posso immaginare di poter trascorrere le grigie giornate autunnali. Friabile, burrosa oltre che aromatizzata(...)lievito vanigliato 1 uovo 1 cucchiaio di rhum 1 cucchiaino di cannella un pizzico di cardamomo 700 g di mele zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni i wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone
La grande e la piccola cuocamoich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym(...)kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem
Made By Mom And Sonwszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady(...)termoobiegu ok.30 minut. Odstawiamy do przestudzenia na ok.15-20 minut. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Choć ciepłe ponoć smaczniejsze. Po wystudzeniu proponuję więc podgrzać ciasto w mikrofali, wówczas czekolada stanie się fajnie płynna. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty (np. takiej
Ciastkozercydzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania
Słodki KompromisCiasto ucierane na maśle jest bardzo aromatyczne i puszyste. Poza tym masło jest zdrowe, a margaryna nie! Miodownik to ciasto na każdą okazję, słodkie i aromatyczne. Pyszne świąteczne ciasto . Ciasto miodowe Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 18 cm 3 jajka, duże 200 g masła, miękkiego 100 g brązowego cukru + 2 łyżki do posypania 250 ml miodu 200 g pszennej(...)składniki do połączenia. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z maślaną masą. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Źródło: Paweł Małecki The post Ciasto miodowe
codojedzeniagarnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników maślanych 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szkl. płatków nestle kangus + garść na
MojaQchnia.plprzymierzałam się do samodzielnego przygotowania ciasta francuskiego. I zawsze kończyło się na tym, że kupowałam je w sklepie. Tym razem postanowiłam nie odpuszczać :) Jakie wnioski? Nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Czasochłonne? O, tak. Czy warto? Jak najbardziej!!! Tak bardzo różni się w smaku od sklepowego. Jest bardzo delikatne, maślane i co dla mnie najważniejsze - zdrowsze
zadanie-gotowaniemasę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy
Słodkie Przyjemnościokazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej(...)waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego
Chocolate Muffin Blogwszystko około 8 minut. Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz szczyptą soli i łączymy z masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia
Smaki Na TalerzuLubicie słodkie śniadanie? Ja tak ;) Nie często, ale od czasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce
Rozpustne gotowaniekogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych 180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Mania Wypiekania