ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:102/226)

Babeczki maślane z truskawkami 100

Następnie przesiać mąkę, proszek oraz sodę. Krótko zmiksować. Ciasto przekładać do papilotek, napełniając je do 3/4. W ciasto powciskać delikatnie pokrojone na kawałki truskawki. Piec w 170C przez 30min do „suchego patyczka”. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Artykuł Babeczki maślane z truskawkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciastka Słoneczka 180

następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam!     Składniki:   Ciasto: 400 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
wykwintny tort czekoladowo-orzechowy 212

chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny! Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent

6niebo
Banoffee 178

Bardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :) Składniki :   Spód - 400 g herbatników maślanych - 200 g masła ( min 82% ) Masa - 750 ml śmietany 30 % - 4 sztuki śmietan-fix - 150 g cukru pudru (można więcej wg smaku ) dodatkowo - 4 dojrzałe banany - puszka masy kajmakowej -  kilka

Wypieki Rene
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 147

folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut. Wyjęłam z formy i studziłam na kratce. Smacznego! A może bułeczkę?... MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 210

Pochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich , smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany

Qlinarnie i Qlinarnie
Kopytka 175

ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko

Gosia gotuje
Ciasto dyniowe ucierane 165

składniki * 2 szklanki startej na tarce dyni * 4 jajka * 1/2 - 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki rozpuszczonej Kasi ekstra maślany smak * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, orzechy i wymieszać. W drugiej misce ubić jajka(...)chłodną margarynę Kasię. Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/30cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 50 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy już upieczone

Mix smaku
Ciasto Metrowiec 118

dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180 º C przez ok.40 minut. Krem: 4 szklanki mleka 1,5 szklanki cukry laska wanilii  3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 375 g margaryny KASIA extra maślany smak lub masła Laskę wanilii przekroić na pół i tępą stroną noża wyciągnąć(...)masa zgęstnieję.Zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie  krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki

Anielskie wypieki
Babeczki z masłem orzechowym i nutellą 116

Okazało się, że ten zestaw smakuje nawet mojemu Dziadkowi, który jest absolutnym konserwatystą, jeśli chodzi o jedzenie i nawet do pizzy nie możemy go przekonać...), choć miękkie, waniliowe, słodkie ciasto też swoje robi. Plus cudny, chrupiący, przyrumieniony wierzch na każdej babeczce, a w środku wspomniane już wypływające masełko orzechowe i czekolada... Składniki  110 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru(...)dokładnie miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać w 2 partiach do masy maślanej, na zmianę z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do sztywnych foremek papierowych lub formy wyłożonej papilotkami do 1/3 wysokości, do każdej babeczki włożyć po łyżeczce nutelli i masła orzechowego. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Smacznego! * tyle, ile wyjdzie

Słodkie inspiracje
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 154

aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę. 30 minut i są gotowe. Gorąco polecam!            SKŁADNIKI NA OKOŁO 25 SZTUK(...)dodać skórkę otartą z pomarańczy, plus sok z pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę

Calzonella.com
Ciasto dyniowe 1283

numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :) Składniki(...)rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 125

cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt z wanilii(...)będzie za mało sypka, dodać więcej mąki lub więcej masła, jeśli będzie zbyt sucha. 9. Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 10. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze. 11. Wierzch posypać równomiernie kruszonką. 12. Ciasto piec w temperaturze 175ºC (piekłam w opcji dół

W mojej kuchni
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 133

mojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla

moj przepis na
sos holenderski 101

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Chałka maślana z migdałami 171

Moich eksperymentów z ciastem drożdżowym ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis an chałkę, chodził za mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort tęczowy 327

szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady(...)sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy

Pyry na Gaz