ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:109/226)

CYNAMONOWE ZAWIJASY 125

osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla siebie takie drożdżówki, nie można się im oprzeć. SKŁADNIKI Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 50 g roztopionego masła, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru Polski Cukier , 2 jajka, ok. 2,5 szkl. mąki pszennej

słodki bratek
Mleczna kanapka 653

przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.  Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć

Pyry na Gaz
Ciasteczka maślane 105

Dziś pyszne ciasteczka maślane.Szczególne ciasteczka bo z wzorkami .Czasami kiedy nam trudno wydusić dziękuje to wystarczy podarować ciasteczko z tym słowem które wiele znaczy dla każdego z nas :) Ciasto na niedzielę  i wspólne wypiekanie ciasteczek :) Składniki  na 20 szt : mąka pszenna 200 g masło 100 g zmielony ksylitol 70 g szczypta proszku do pieczenia jajo

Różowa kuchnia
Chałka 133

była, jest i będzie jednym z ulubionych rodzajów pieczywa w Polsce. Mięciutka, puchata, niezwykle aromatyczna i maślana bułka zaplatana w warkocz. Znana również jako strucla, plecionka lub kukiełka. Doskonała na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka. Polecam! Składniki: (na jedną chałkę średniej wielkości) Ciasto:  2 szkl mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 50 g cukru 16 g cukru waniliowego

Nastoletnie Wypiekanie
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 144

przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem

Ostra na Słodko
Ucierana truskawka pod kruszonką 143

Szybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne. Składniki: 60 g masła 130 g drobnego cukru do wypieków 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duże jajko 250 ml kefiru  270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej(...)masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodawać kefir na zmianę z przesianą mąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową

Słodka Strefa
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 290

TŁUSZCZ DO CIASTEK Zawartość procentowa tłuszczu w maśle to rzecz kluczowa. Używajcie prawdziwego masła, o minimum 82% zawartości tłuszczu (ja do ciastek używam tylko Masła Polskiego Mlekovity). Margaryna, miksy maślane, masło o obniżonej zawartości tłuszczu? To się nie uda. Przez wyższą niż wymagana do ciasteczek zawartość wody w takim tłuszczu, ciastka się rozpłyną.   Nie używamy do pieczenia masła klarowanego(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
DOMEK BABY JAGI 245

Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek Baby Jagi. Jest to ciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa.   SKŁADNIKI 36  herbatników maślanych regionalnych , 400 g sera białego, 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej, 3/4 szkl(...)galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie polewamy polewą i dekorujemy wiórkami. zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie nr 3 zdjęcie nr 3 Polewa: masło, cukier i mleko podgrzewamy

słodki bratek
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 143

ciasta jest niezła porcja masła, które tworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami i pokaźną ilością prawdziwej wanilii. Taki sos na pewno nie jest żółty(...)utartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Przesiej mąką z proszkiem i zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia lub żeliwną patelnię jak u mnie. Posmaruj tłuszczem. Wyłóż dno porcją ciasta, następnie ułóż jabłka. Przykryj jabłka resztą ciasta. Ciasto jest gęste ale lepiące najlepiej nakładać

codojedzenia
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 164

W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt

Szybko Tanio Smacznie
Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake 169

ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.  Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.  Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mleka skórka otarta(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Nie ucierać- zamieszać do połączenia.  Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut.  Do suchego patyczka.  Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche ciasteczka z bezą 137

Kruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez

Poezja smaku
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 461

obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej. Rolada czekoladowa Składniki: 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka(...)Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę

codojedzenia
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 241

dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem.Składniki:300 g mąki1 płaska łyżeczka sody120(...)czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki

Świat Ciasta
Ciasto z brzoskwiniami 191

sztuk) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki - białka oddzielić od żółtek - masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej kilka minut) - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym miksować do wrobienia żółtka w masę - dodać(...)masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - masę przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu w odstępach od siebie poukładać ćwiartki brzoskwiń, skórką do dołu - nie należy ich za bardzo wciskać w ciasto, ponieważ podczas jego rośnięcia i tak w pewnym stopniu się w nim zanurzą - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do lekkiego zrumienienia

Smakołyki Bereniki
Sernik z musem truskawkowym 376

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych. Składniki: Forma 24/24 cm Kruszonka(...)przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 134

też powstał placek pyszny, kruchy, maślany, sama zjadłam pół brytfanny i jestem pewna , że mi pójdzie...w łokcie! Wypiek jest genialnie prosty i można go zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej

Z Kuchni Do Kuchni
Króliczy tort z malinami 176

dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.Piec około 35-40 minut w temp. 180st.Ostudzić i przekroić na 3 części.Poncz: 1/2 szklanki soku z malin,  1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić.  Krem maślany: 600 ml mleka,  200g masła,  100g margaryny(...)wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa

Z miłości do słodkości