Składniki : (na foremkę 28x24 cm) • 1 szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125
KUCHNIA POLSKACynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna! Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki
Słodki ZakątekKlasycznie i prosto, ale dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki
Maślane ciasteczkoMało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy . 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych 120 g masła 330 ml
VioletoweKucharzeniekażdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko maślana, mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży
Mango Papajaciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;) Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE
potrawyregionalneNabyłam ostatnio kilka książek kulinarnych, a wśród nich "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera. Po pobieżnym przejrzeniu jej doszłam do wniosku, że większość przepisów naprawdę warta jest wypróbowania. Dziś pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z tej książki : tort czekoladowo- maślany . Nieco go zmodyfikowałam toteż bardziej pasuje obecnie do niego nazwa - tort czekoladowo-malinowy. Czytaj więcej
Wiem co jemzabieganych i zapracowanych!, ciasteczka maślane expresowe :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 10 dag cukru pudru 100 ml oleju 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. 2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem
Apetyczna babeczkasztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też
maniapieczeniadołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.Przepis na ciasteczkaPrzepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie
Ciastkozercyzrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej (należy wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem przygotowań) - rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć, oprószyć 1 łyżką mąki pszennej - masło utrzeć z 2/3 cukru pudru na puszystą, jasną masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając(...)dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru - pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę
Smakołyki Berenikimaślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki (na jedną blaszkę):180 g zimnego masła230 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej90 g cukru pudru1 płaska łyżka cynamonuszczypta imbiru w proszkuCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno
My Culinary Artkwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn. Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi. A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale współgra(...)odgryzając kolejny kęs maślanego, listkującego prostokąta :) Można zajadać samo od razu lub skropić pozostałym lawendowo-rozmarynowym olejem albo podkręcić smak octem balsamicznym wymieszanym z miodem. Tymi tartaletkami żegnam typowo letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :) Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 roladkę pleśniowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe Składniki: podłużna foremka o poj. 1,3l 250 g suszonych fig 100 g włoskich orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka 240 g pszennej mąki(...)proszkiem i sodą. Wymieszaj z masą maślaną. Dodaj grubo pokrojoną czekoladę, bakalie i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie napełnij masą i wygładź powierzchnię, ułóż plasterki fig. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aby figi rozłożone na wierzchu za bardzo się
codojedzeniasezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA 1 : jogurt(...)ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. MASA JOGURTOWA 2 : Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy
Pani na deserczekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - szybko wymieszać łyżką - nie miksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki kłaść porcję ciasta, do wysokości 1/2 foremki(...)każdą muffinkę ułożyć 3-4 porzeczki i przykryć ciastem, do wysokości max. 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć jeszcze 2-3 porzeczki. Blachę z muffinkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Gdy muffinki się zarumienią, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier plastyczny rozwałkować, wykroić koła lub inne kształty. Na każdym wyciętym z lukru kółkeczku napisać
kolorowotorcikowododatkową 1/4 szklanki. Nie można dodać zbyt dużo mąki, bo rogaliki wyjdą za twarde. Ciasto na rogaliki, po wyrobieniu, powinno być lepkie i elastyczne. W przypadku wrabiania mikserem, ciasto, pod koniec zagniatania, powinno się przyklejać do dna misy (a nie do jej boków) oraz zwijać wokół haka. Powinno, przy dotknięciu palcem, nieznacznie się przykleić do opuszka palca, a następnie lekko(...)miękkie, puszyste i mocno maślane. Rogaliki nadają się do zamrożenia . Bułeczki, już po uformowaniu w rogaliki, można zamrozić i upiec, gdy najdzie nas ochota na świeże pieczywo . Wystarczy uformować rogaliki, położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, blachę przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamrożone kulki ciasta przełożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Gospodyni Miejskanaprawdę pyszną i wartą upieczenia. Mocno wilgotna i cięższa od klasycznych, maślanych puszków , zaskakuje wyjątkowym, herbacianym smakiem i wyczuwalnymi kawałeczkami startej na tarce pigwy. To moja pierwsza przygoda z tym owocem. Mam jeszcze kilka sztuk, które planuję przerobić na marmoladę. Jakieś sugestie...? Pomysł na herbaciane ciasto z pigwą zaciekawił mnie na blogu Zucchini Blues , ale tytuł nastawił mnie na coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)cukier przełożyć do naczynia, utrzeć na puszystą masę - do masy maślanej dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć razem - do masy dodać ostudzoną ale ciągle płynną czekoladę, składniki wymieszać - składniki suche wymieszać razem (mąkę, sodę oczyszczona, kakao i sól), przesiać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka - blachę
Smakołyki Berenikimasą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą kremu maślanego. Następnie umieszczamy krem maślany w worku cukierniczym z tylką (duża gwiazda) i dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny
Słodki Pomysłmojej Córy :) Spróbujcie :) Składniki: 200g maślanych herbatników 60g masła 750g białego sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200g masy kajmakowej z puszki 1 budyń smietankowy w proszku 2 czubate łyżki mąki pszennej 250g musu z dyni łyżka cynamonu do posypania Przygotowanie: Sernik kajmakowo - dyniowy jest jednym z najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze
ChilliJemy