ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:118/226)

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady 168

margaryny maślanej 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy

VioletoweKucharzenie
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 191

jajka2 ząbki czosnkupieprz do smakuPRZYGOTOWANIEMąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się z masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę wody, mieszam widelcem. Wykładam na stolnicę i zagniatam gładkie ciasto.Formuje kule, którą zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie obieram(...)blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę.Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku  miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.Jajka wybijam do misy blendera

Magiczna kuchnia Darii
Ciasteczka maślane 117

dziesiątkę". Teraz piekę je dość często. Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe

Di gotuje
Ciasteczka maślane 153

był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek!   (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzchów włoskich, większe od laskowych

Di gotuje
Ciasteczka maślane z dżemem jabłkowo-aroniowym 134

Przy niedzieli zapraszam na szybkie  ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość  po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek

Gosia gotuje
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 661

mój ulubiony baton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia.  Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao. 3 BitSkładniki:ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania);1 puszka masy krówkowej;2 budynie śmietankowe;750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników

Miksturownik
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #20 Ciasto czekoladowe bez pieczenia 2326

przygotować w dużej Ciasto czekoladowe bez pieczenia Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm: Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko – 120 g masła – około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze(...)gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce tym bardziej herbatniki zmiękną. Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami lub czekoladą. Szybkie i proste ciasto na niedzielę Drewniana deska do serwowania Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe Proste

Relaxtime
Pozwijacie ze mną...? 185

cieście, później muffinach, ale doszłam do wniosku, że ciasteczka będą jednak najbardziej poręczne. Zajrzałam do mojej ulubionej książki Småkager. Kræs for slikmunde, pełnej przeróżnych przepisów na malutkie słodkości. Te spiralki od razu wpadły mi w oko - wyglądają ślicznie, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. W smaku okazały się dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - słodziutkie, maślane, kakaowo-waniliowe. Kruchutkie(...)solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, szybko, ale dokładnie zagnieść, żeby ciasto miało jednolity kolor. Uformowa dwie kulki, każdą zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rurki z kremem 271

ciężki jak krem budyniowo - maślany. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek taki krem jest w sam raz. Choć oczywiście każdy może wykonać swój ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :). Przepis na około 50 - 60 rurek ( długość metalowych tulejek do rurek - 12 cm ) Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej

Opowieści z piekarnika
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 204

cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie:  Ostudzony(...)dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną

W poszukiwaniu inspiracji
Snickers na herbatnikach 390

całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit beurre kakaowe - 50 szt herbatniki petit beurre  maślane - 50 szt orzechy włoskie - 1 szkl masa krówka - 460 g Sposób przygotowania: Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować(...)warstwą kakaowych herbatników, wylać część masy budyniowej, ułożyć białe herbatniki , masa budyniowa, kakaowe herbatniki, masa i białe herbatniki. Wyłożyć na herbatniki masę krówkową. Orzechy włoskie posiekać na drobno, posypać ciasto orzechami. Włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Torcik truskawkowy 178

mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki mleka. Dodatkowo: garść płatków migdałów, 300 g mrożonych truskawek, lukier plastyczny. Wykonanie: Mąkę i kakao musimy przesiać. Białka(...)Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części. Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy

paapilotkaa
Piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą 135

pyszne bułeczki maślane z marmoladą, niekiedy nawet specjalnie w tym celu wysiadałam z autobusu. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy nie znalazłam ich na półce. Pani sprzedawczyni stwierdziła: „cóż się dziwić? Nowy właściciel, nowe bułeczki. Kiedyś były ślimaczki, teraz kokardki.” Oczywiście kupiłam jedną i wgryzłam się w nią tylko co przekroczywszy drzwi piekarni. I… rozczarowanie: nie to ciasto, nie ta marmolada

Kuchenne zapiski Edyty
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 174

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania