śniadanie" z czego bardzo się cieszę. Pierwsza propozycja wypiekania to maślane bułeczki angielskie z kruszonką z Cukierni Lidla według przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300-350 g mąki pszennej 150 ml mleka
Ala piecze i gotujeCiasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM
https:KKuchniaMniamKruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty
Zasmakuj Kuchnijest zupełnie zbędny bo te gnocchi najlepiej smakują w sosie maślanym z datkiem szałwi i posypane parmezanem. Tu niestety trochę je upstrzono i trochę zabito. A szkoda. Przejdźmy do pizzy. Moje testowanie diavoli (to moja ulubiona pizza) zaczęło się całkiem smacznie. Ale… im dalej pizza stygła tym ciasto stawało się mniej możliwe do krojenia. Przyznam że pierwszy raz się
nietylkopasta.pldeseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze ulubione owoce i macie niemalże
Magda Kucharzyułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam
NA MOIM TALERZUMazurek daktylowo - chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę wspaniałych, romantycznych Walentynek! Sernik z truskawkami na zimno Składniki: ok. 30 herbatników maślanych 250g margaryny 600g twarogu(...)herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką
Smak mojej kuchnicukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić całość na 2 równe kawałki. Rozwałkować płat wielkości blachy (forma 20 cm x 30 cm). Piec 30 minut w 180 stopniach. Beza: Białka ubić(...)drugą częścią masy bezowej, dodatkowo posypując ją płatkami migdałowymi. Krem: Masło w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąc je minimum 1 godzinę przed pieczeniem) zmiksować na puszystą maślaną masę. Do masła dodać po łyżce schłodzonego budyniu (budyń powinien mieć taka samą temperaturę jak masło), ciągle miksując do całkowitego połączenia. Dodać do kremu budyniowego kilka kropel
KuchniaWeDwoje.plteraz. Od kiedy mój synuś poszedł do przedszkola, nasze poranki w tygodniu nie wyglądają tak błogo jak dotychczas. Dlatego też korzystając z weekendu zrobiliśmy z Gabrielem na śniadanie pyszne maślane bułeczki. Mięciutkie, smaczne, idealne z konfiturą, masełkiem, nutellą… Jak kto woli… U nas było zdecydowanie na słodko. Bardzo Wam polecamy. My na pewno je powtórzymy już niebawem. Składniki(...)wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy około 15-16 jednakowych kawałków. Lekko je rolujemy, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i bardzo lekko je spłaszczamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15-30 minut do napuszenia się. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 12 minut, do zarumienienia się, w 176 stopniach. The post Bułeczki Maślane appeared first
Made By Mom And SonTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe(...)puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food Squarekremówką. Uważam, że sernik w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić(...)gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno
Pieguskowa KuchniaLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na te rumiane i pyszne bułeczki znalazłam już jakiś czas temu w sieci. Wykorzystany przeze mnie co najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas
Maślane ciasteczkoprzełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe(...)dodaję mąkę i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, natomiast boków niczym nie zabezpieczam, ani nie smaruję. Użyłam małej tortownicy, dlatego biszkopt piekłam partiami. Najpierw 2/3 ciasta włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu tortownicę rzucam z wysokości około 30 cm. Następnie upiekłam resztę ciasta, czas pieczenia około
Kuchnia co dnia