ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:124/226)

Naleśniki budyniowe 843

blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto

O kuchni z uczuciem
Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką 274

pysznymi słodkościami domowej roboty. Podczas pieczenia cudownie pachnie maślaną kruszonką i cynamonem. Zamiast rodzynek możemy dodać inne suszone owoce, też będzie pysznie. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Mary Berry). Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki

Mała Cukierenka
Pierniczki z jabłkami 152

osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce

talerz przyjemności
babka serowa z brzoskwiniami 197

sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce 168

Pyszne, delikatny maślany smak ,  cudownie pyszna delikatna skórka . Idealne na śniadanie jak i na kolację . Składniki na 8 bułek : masło 4 łyżki mleko 300 ml  mąka bułkowa typ 650 500 g drożdże instant 8 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka   Wykonanie ciasta na bułki : Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant , cukier i sol. Mieszamy

Różowa kuchnia
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 140

jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka

Chocolate Muffin Blog
Masa orzechowa 262

jednak ta masa dla mnie była za bardzo maślana. Niestety innych nie znałam, dlatego też postanowiłam zwrócić się do członkiń jeden z grup kulinarnych z prośbą o pomoc.  I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową.  Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa

Krakowskie smaki Ani
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 147

oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka

KUCHARNIA
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 186

spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik różany 117

krzak róży za oknem dla mających ochotę na sernik w bardziej nietypowym wydaniu dla chcących poczuć się jak na łące podczas jedzenia sernika :) Składniki na spód: 250g ciasteczek/herbatników maślanych 125g roztopionego masła Składniki na masę serową: 1kg twarogu co najmniej 2 krotnie zmielonego 125g masła 4 jajka 125g cukru 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej(...)trochę masy serowej. Zmiksować. Dolać wody różanej i dospać mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta (mieszać powoli i nie zbyt mocno). Masę wylać do tortownicy na przygotowany wcześniej spód. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze

Mania Wypiekania
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 181

można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, ale kto niecierpliwy może degustować wcześniej. Na blogu jest już przepis na to ciacho na krakersach , również godny polecenia, teraz przetestowałam na ciastkach pełnoziarnistych. Przepis zdobyłam od znajomej. Obydwie wersje równie pyszne. Polecam :-) Ja użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - pełnoziarniste herbatniki (u mnie Bonitki maślane z Biedronki, 2 opakowania(...)gorącym budyniem zalałam herbatniki na blaszce. Masę równo rozsmarowałam, wyłożyłam ostatnią, trzecią warstwę herbatników, docisnęłam i odstawiłam do schłodzenia. Po kilku godzinach (w przepisie było, że po 12h) na ciasto wyłożyłam ostatnią warstwę, czyli ubitą śmietanę, rozsmarowałam równo (zrobiłam wzorek), starłam czekoladę i odstawiłam do lodówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
10 warstwowy tort korzenny 245

wyjęciu z piekarnika najlepiej przyciąć od razu do pożądanego kształtu i kłaść jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej(...)połączyć z masą maślaną (dodawać stopniowo) i tak powstanie całkiem przyzwoicie wyglądający krem, który należy trochę jeszcze schłodzić (mi się spieszyło, bo to była już 22 więc wrzuciłam krem do zamrażalnika na 15 minut A teraz zaczynamy zabawę, składania tortu, kolejność smarowania krążków dowolna na koniec cały tort smarujemy dookoła kremem budyniowym, do pozostałych okruszków ciasta dodała 100 g orzechów

greenscarf
Czekoladowy sernik z cynamonem 165

Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku! Spód: 35 g masła 120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru  Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany(...)mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek).  Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy wyjmujemy

VioletoweKucharzenie
Aromatyczny makowiec czekoladowy 146

pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie(...)sitku. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać wszystkie bakalie, migdały, miód, czekoladę i aromat. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej aromatu. Do masy maślanej dodać mak i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła.  Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z białą czekoladą i truskawkami na chrupiącym, czekoladowym spodzie 399

tego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę(...)pochwalić się, że przepis jest w całości mojego pomysłu. Jedyną inspiracją były moje dotychczasowe doświadczenia :) Zapraszam do komentowania - podzielcie się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła   Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania