warstwą maślanych orzechów, całość komponuje się rewelacyjnie, smaki doskonale się uzupełniają, najlepszy na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem mimo, że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw! jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową. Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych
Wanilia i Kardamonbardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych 130dag zwykłych maślanych herbatników 10dag płatków migdałowych
ChilliJemycukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i soda i dodać do masy maślanej. Dodać resztę składników. Łyżeczka nabierałam i mokrymi dłońmi formowałam kulki lekko spłaszczając. Układać na natłuszczonej blaszce w odstępach (podczas pieczenia(...)około 15 minut. Odstawić na kratce do ostygnięcia :) * Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu i dodać na koniec do reszty ciasta
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknasz wypiek był udany... Kakaowe maślane ciasteczka Składniki : 125-130 g miękkiego masła 60-65 g cukru 5 g cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 łyżki kakao Przygotowanie : Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Mama Gotujecukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie
Ciasteczkowy Potwórpostanowiłyśmy zrobić właśnie takie ciasteczka. Za oknem śniegu brak i tylko od czasu do czasu szron na samochodach przypomina nam, że mamy środek zimy. W związku z tym ciasto czekoladowe z kubkiem ciepłego mleka to jest to co tygryski lubią najbardziej. Największa siła woli to była podczas przygotowywania ich, w związku z tym, że muszą sobie odpocząć w lodówce(...)drobinek Przygotowanie: tradycyjnie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz solą pod koniec ubijania dodać mleko w osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę z kakao dodać do maślanej masy i dokładnie wymieszać (zmiksować) do połączenia się dokładnego składników dodać czekoladę i delikatnie wymieszać na Thermomix do naczynia miksującego włożyć masło z cukrem i mlekiem i ucierać - czas
Gotowanie z pasjągorzkiej czekolady UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. ( ja wolę zrobić to ręcznie, żeby babka wyszła lekka, niezakalcowata). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu(...)przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy
Calzonella.comDeser, sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś często takie ciasta gościły na stołach. Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić. Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią . Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię, samo brandy... to co lubimy. 500 g sera białego półtłustego(...)miękkiego masła, 1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć), 150 g cukru pudru, 200 g herbatników maślanych (kilka nam zostanie), skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka brandy waniliowego (może być cukier waniliowy, brandy... polewa: 100 g deserowej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 70 g masła, Ser zemleć. Masło ubić na śmietanę, dodać żółtko i cały czas ubijając
królestwo garówwsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna(...)biszkopty. Taka opcja choć czasochłonna jest łatwiejsza, gdyż nie musicie się martwić o równe przekrojenie biszkoptu. Biszkopt z połowy składników pieczemy krócej, około 20-30 minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy
Made By Mom And Sonwiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale
Walijskie Pichceniemnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...?Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta...Ja zrobiłam trzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetradycyjnie z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Jednak ja uważam, że sezon na pomarańczowe kule jest wystarczającym powodem, żeby ją przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mieszankę do piernika. Gotową tartę dyniową uwielbiam dekorować bitą śmietaną i obsypywać obficie cynamonem(...)muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę
Food Squarelodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Piec ok. 10 min do zarumienienia w temp. 180 st. Po wyjęciu z piekarnika, zdejmować z blaszki, gdy stwardnieją. Odstawić do ostudzenia. Pierniczki są kruche i maślane, o intensywnym korzennym smaku. Smacznego
My sweet a lifeMaślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci. Składniki: 230g mąki 100g cukru, 200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon
Pyry na Gaz