ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać w ciastkowym słoiku lub puszce, łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka maślane
CiastkozercyPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaO tym, że jabłka z cynamonem to zgrany duet nie trzeba nikogo przekonywać:) Ale nie trzeba też od razu wypiekać dość pracochłonnych jabłeczników, żeby
Maślane ciasteczkoTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem. Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam(...)naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie, więc nie dodawałam już do środka cukru. A dodatek klarowanego masła, daje nie tylko fajną konsystencję masełku, ale również charakterystyczny, maślany posmak. Jeśli chcecie przechowywać masełko dłużej, konieczne będzie jego zapasteryzowanie. Ja osobiście dłużej niż 1 miesiąc nie przechowywałam. Raz, że trudno się oprzeć temu smakowi, dwa, że nie jestem zwolenniczką
Mieszam w Garnkupijamy takich skarbnicy cukru. Lepiej zjeść czekoladę lub... właśnie ciasto! Wolę zjadać cukier w słodyczach, a nie przemycony to takich produktów, w których jest zbędny. Wracając do przepisu... Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie oraz bardo delikatne w smaku. Jego sytość, pomimo niezbytniej słodkości sprawia, że spokojnie możemy zaspokoić swoją chęć na kremowe ciacho jednym, a w ostateczności dwoma kawałkami. Polecam(...)łyżki cukru pudru 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 120g czekolady (u mnie gorzka) 50g masła 50 ml mleka Ponadto: około 700g herbatników (u mnie maślane - Cukry Nyskie ) Przygotować masę budyniową. Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budynie z cukrem. Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz
Di gotujewarzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie, pachnące, w przygotowaniu bardzo proste i najważniejsze- o niebo lepsze niż sklepowe! :) 8 dużych rogali: * mąka pszenna- 650 g * masło-100 g * mleko- 250 ml * świeże drożdże(...)jego rozpuszczenia, a następnie wlać do mieszanki mącznej z rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko
Kraina Miodem Płynącaciasta. Grzech wyrzucać, a lodówki sobie zapychać nie chciałam. Z pomocą przyszedł właśnie ten przepis i cieszę się bardzo, bo te małe słodkości zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Od tamtej pory przepis sprawdza się u mnie idealnie zawsze wtedy, gdy zostanie mi trochę masy kajmakowej i herbatników z innego wypieku:) około 200 g pokruszonych ciasteczek (miałam część herbatników maślanych
Smaki Na Talerzuokazji słodkiego śniadania, a przepis z którego zawsze korzystałam już od trzech lat jest na blogu i cieszy się dużym powodzeniem. Tym razem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka paczka suchych drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki(...)łyżka mleka mak, sezam lub płatki migdałowe - opcjonalnie Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi
wyzwania kuchenneWczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą
kruche babeczkiWitamy! Dzisiaj trochę osłody dla życia... Ostatnio non stop jest szaro, buro i ponuro, więc pora było zrobić szybkie i proste ciastka maślane. Może nie są zbytnio "odchudzające', ale jedno małe ciastko chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko 0,5 łyżeczki 1 łyżka(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier. Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - góra, dół, termoobieg. Wałkujemy ciasto i wykrajamy foremką kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać. Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, z owocową nutką ... pycha ! Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier(...)posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie. Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Trwa to ok. 30-60 minut. Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części
Maminek kulinarnyciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników
les mirabellesumila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany(...)Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez
Malinowe Pocałunkiwszystkich, a niektórych to nawet przyszłym obdarowanym zazdroszczę. Po powrocie natomiast, kiedy zmarznięci, cali w białych płatkach, ale przeszczęśliwi wparowaliśmy do domu, czekały już na nas przepyszne bułeczki maślane, bardzo popularne we Francji. Do nich zaserwowałam gorącą kawę z pianką, mmm, pycha! Brioche 20g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 375g mąki tortowej 50g cukru pudru 2 łyżeczki soli (ja wsypałam(...)cukrem pudrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn i zacząć miksować. Wbić po koleji 3 jajka i miksować przez 5 minut. Dodać miękkie masełko i miksować kolejne 5 minut. Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem, plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Dużą keksówkę wysmarować olejem, ciasto pokroić nożem na 12 części, uformować z nich zgrabne kuleczki i układać
Przepysznik - BLW i nie tylko