Bardzo proste, łatwe i szybkie ciasto, które swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już mam dosyć mrozów i szarości otaczającej nas z każdej strony. Jabłecznik bez pieczenia, który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się(...)świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy
MamaOskarkaszklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 kisiel malinowy, 1 cukier waniliowy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła lub margaryny, 4 jaja, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślany: 6 białek 1½ szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 460 g pokrojonego w drobne kawałki masła (w temperaturze pokojowej) odrobina barwnika różowego Ponadto: Maliny Mięta Przygotowanie babeczek(...)ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie
Słodki Zakątekjako fanka słodko- słonych smaków uważam, że podkręca to ich smak i potęguje aromat lawendy. Jeżeli lubicie takie smaki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Natomiast jeżeli pomimo wszystko wolicie słodkie ciastka maślane w mlecznej czekoladzie... to może lepiej nie ryzykujcie. Składniki (na 20-30 niewielkich ciastek): 125 gram zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki pszennej(...)lawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie ciastka. Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję lawendą i odrobiną soli morskiej. Surowe
Mango Papajasiebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA. Skuście się proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn(...)bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy. Ciasto nie lepi się bardzo ale warto je schłodzić 20 minut by łatwiej się nam kroiło. Formujemy z ciasta wałek i tniemy go ostrym nożem na plasterki o grubości
Dzieje kuchennej WiewiórySernik to moje ulubione ciasto. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a różnorodność przepisów sprawia, że nie jest nudny. Ten sernik dzięki dobrze ubitej pianie sprawia wrażenie puszystego i wysokiego. Nie należy do zbitych serników, lecz wprost przeciwnie :) Spróbujcie :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek(...)temperaturze pokojowej) szczypta soli łyżeczka aromatu waniliowego 200g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło oraz miód. i dokładnie mieszamy. Przygotowana wcześniej okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklepujemy
ChilliJemyprzepadam za wypiekami, w których połowę składu stanowi masło. Ponieważ od dawna już eksperymentuję z olejem kokosowym, właśnie w dzisiejszych ciasteczkach z powodzeniem zastąpił on masło. Nie brakuje mi maślanego smaku, ponieważ posmak kokosa jest o wiele przyjemniejszy. a zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia iście niebiański. Zmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej(...)kruche ciasteczka przed Wami, voila! Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dynii na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty. Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki. Składniki na około 25 ciastek: 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g miękkiego oleju kokosowego 100-120 g ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha!Składniki:Ciastka:250 g masła;2 ugotowane żółtka;50 g cukru pudru;300 g mąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy(...)rozpuszczalnej.Sposób przygotowania:Ciastka:Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie.Przygotowane ciasto wstawić
Gospodyni MiejskaCiasteczka wyciskane z maszynki Ciasteczka kocie oczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka(...)skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Marcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Sezamki biało-czarne
Aga w kuchnizimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym i daktylowym. Całość dopełnia lekki i puszysty mus żurawinowy. Ważny jest również akcent estetyczny(...)więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące się dookoła zwiastujące
vaniliowoczekoladowaNadszedł ten czas, abym zrobiła torcik dla mojej córci na jej 1 roczek. Zawsze podobały mi się torty jednorożce. Zrobiłam taką moją wersję tego popularnego tortu
Ana Mari's worldOstatnio piekę wszystko w wersji mini . Cóż poradzić ,mąż na diecie ,ale coś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym
Ladylaura.trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 100g(...)wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy
Malinowa Kawiarenkazmarzniętym gościom, że u nas działa sezonowa stołówka. Mamy zimę! A taka zima oznacza duuuużo czasu na świeżym powietrzu. Drożdżowe bułeczki są konieczne w poskromieniu towarzyszącego szaleństwom wilczego apetytu.Delikatne, maślane, pachnące. Koniecznie z domowym dżemem. Składniki 150 g masła 100 ml mleka 25 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych) 3 łyżki cukru 350 g mąki pszennej (najlepsza(...)odstawcie na około kwadrans. Roztopcie masło i odstawcie do lekkiego schłodzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Zróbcie wgłębienie, dodajcie tam masło, rozpuszczone drożdże, jaja i żółtka. Zagniećcie miękkie ciasto, wyrabiajcie do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki (około kilku minut). Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, potrwa to około
OliveandThymeDziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :). Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego) WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać(...)drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem
w mojej kuchniCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut. Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu
Opowieści z piekarnikaKolejny i udany wypiek z dodatkiem drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama.Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój(...)lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu 10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej
Moje domowe kucharzenieJeśli poszukujecie przepisu na deser bez pieczenia, a do tego szybki i pyszny! Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację
Życie zaczyna się w kuchnisobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu(...)cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej
Kuchnia w czekoladzieskładniki * 1 kg mąki * 2/3 szklanki miodu * 1 margaryna Kasia ekstra maślany smak lub masło * 2 łyżki przyprawy do piernika * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * 3 jajka * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżeczka amoniaku spożywczego * 1 łyżka kakao Sposób wykonania W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia(...)sporej miski przesiać mąkę z sodą, amoniakiem i kakao, dodać wystudzoną mieszankę miodową, wbić jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wałkować po kawałku, najlepiej między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się na ok. 5 mm grubości lub według uznania i wykrawać różne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp
Mix smakuSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuDziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki(...)makiem na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka
Rozpustne gotowanieWalentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku(...)truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe
Kuchnia w opałachkocu odreagować. Ale gdzie jak nie w kuchni. Przecież święta to nie tylko czyste okna, wytrzepane dywany, porządek na półkach... Więc postanowiłam wyżyć się artystycznie i stworzyłam kruche maślane ciasteczka. I nie powiem, psychicznie udało mi się odpocząć. Choć nie jestem do końca przekonana, czy dotrwają do świąt ;) Są pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 400 g masła(...)soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp
Malinowe Pocałunki