Przepis jest odrobinę zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z książki Jamiego Olivera "5 składników". Ciastka te są niebywale kruche, przypominają trochę shortbread, warto ich spróbować, mówię Wam! Kruche ciastka pomarańczowo-maślane 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 1 pomarańcza + pół łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli opcjonalnie: 70% czekolada do polania Piekarnik nagrzewamy(...)st.C. Foremkę o boku 20 cm (lub podobnym polu) wykładamy papierem do pieczenia. W misce palcami ucieramy masło, mąkę, cukier oraz drobno starta skórkę z połowy pomarańczy. Formujemy bryłkę ciasta i wylepiamy nim dno przygotowanej foremki. Ciasto powinno mieć 1 cm grubości. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok 20 minut. Powinno lekko się przyrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy
Dzieje kuchennej WiewiórySmakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie! 125 g margaryny 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki
VioletoweKucharzenieSłodkie maślane babeczki 'na dwa razy', z budyniowym kremem jak do karpatki i świeżymi, choć już kwaskowatymi truskawkami, malinami i borówkami. Idealne na imprezę, każdy może sięgnąć po dowolną ilość. Przyznaję, że łatwiej i szybciej zrobić jedną dużą tartę, lecz takie małe słodkości prezentują się bardzo uroczo, no i nie trzeba nic kroić ;) Zostawiam Was z przepisem, życzę miłego popołudnia(...)sama uciekam przygotowywać ciasto do popołudniowej, urodzinowej kawy. Składniki (ok. 24 babeczki) Ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier, wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć
Słodkie inspiracjejuż Wszyscy dobrze wiecie, serniki to moje ulubione ciasto. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego pysznego ciasta. Większość z nich jest bardzo prosta w wykonaniu i to zachęca do szukania pysznych serowych alternatyw :) Ten sernik, jest delikatny, wilgotny i do tego z nutką kokosową. Ma też jedną wadę - szybko znika ;) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej(...)budyń śmietankowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli łyżeczka mleka kokosowego 180g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu łyżeczka kakao 20g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w blenderze. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło,miód, kakao oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
ChilliJemyjednak się udało! Przygotowuje się je jak zwykle ciastka, jedna różnica polega na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku, a podgrzewamy w mikrofalówce. Bardzo kruche i maślane. Możecie do nich dodać ulubione składniki takie jak czekolada, rodzynki itp. Polecam! Składniki: (na ok. 20 sztuk) 240 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko(...)sody oczyszczonej kilka kropel aromatu waniliowego posiekana czekolada, orzechy, bakalie itp. ilość wedle uznania, można pominąć Przygotowanie: Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta a'la kruszonka. Teraz dodać ulubione dodatki (czekoladę, bakalie, orzechy itp.) Następnie kruszonkę zagnieść rękami na jednolitą kulę. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą
Nastoletnie Wypiekaniedzięki https://www.bellodecor.com.pl/ , nie powiem Wam jednak co to takiego, bo mama aktywnie czyta bloga i nie miałaby niespodzianki :P Dla tych bardziej zabieganych mam dziś pyszne, bardzo maślane i łatwe do zrobienia o mocno cytrusowym aromacie i smaku. Kruche, ale bardzo delikatne, rozpływają się w ustach! Polecam :) Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru(...)jajko skórka otarta z 2 cytryn szczypta gałki muszkatołowej Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, wcierać, aż utworzy się kruszonka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie, odrywać kawałki mocno schłodzonego ciasta, formować kulkę i spłaszczać. Układać na blasze, wyłożonej papierem
Domowa cukiernia Ewyźle. W końcu miałam okazje nadrobić czytanie gazet kulinarnych, szperałam i szukałam inspiracji. W oko wpadła mi łatwa do przygotowania szarlotka. Recepturę znalazłam w KUCHNI październikowej. Szarlotka maślana 3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 4 duże, kwaśne jabłka (ok 1 kg) 100 g masła(...)st.C. Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 50-55 minut. Studzimy i wyjmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymusem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję na suchą patelnię. Prażę do uzyskania złotej barwy. Uwaga - Płatki migdałowe łatwo się przypalają. Ciasteczka rozdrabniam (kruszę przy pomocy wałka(...)można to zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła
kawawszklanceKolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem
Maślane ciasteczkoNaleśniki z przepisu Gordona Ramsay'a są mięciutkie i delikatne. Powiedziałabym nawet, że są elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają kłopotu przy składaniu czy
The Sweet DamselBardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo aromatyczne i do tego bardzo zdrowe. Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie
Moje Małe CzarowanieCałkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera(...)spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł na ciasto „last minute
Ania i Marcin gotująpierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne.Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo(...)przestygła.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.Wyłóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkalata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe. Ja dodatkowo chwycę mój ulubiony koc i herbatę z sokiem albo czekoladę. Nie pogardzę też dobrą książką. Czyż nie jest to idealny zimowy(...)wielokrotnie łączyłam cytrynę i maliny, więc wiem, że to połączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego pojemnika malin 2 duże jogurty naturalne 20 g żelatyny 160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników sok z połowy cytryny ½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić
Fabryka pomysłów