płatki kukurydziane przygotowany w taki sposób, jak tutaj (klik), że długo nie zwlekałam z kolejnymi słodkościami z chrupkami w roli głównej. Tym razem dorzuciłam je do moich ulubionych, maślanych ciasteczek. Przepis wielokrotnie wypróbowywany, choć zawsze w wersji z wykrawaniem ciastek. Teraz uprościłam ten proces i postawiłam na pewien sprytny myk... Składniki (1 blaszka ciastek) Karmelizowane płatki 35 g płatków kukurydzianych(...)Ciastka 25 dag mąki 1 jajko 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli kilka kropel olejku waniliowego Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, dodać przygotowane płatki. Zwinąć ciasto w duży rulon, o średnicy ok. 5 cm, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Kroić nożem ciastka grubości
Słodkie inspiracjeCiasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu, wyciskane przez rękaw, z dodatkiem powideł. Bardzo smaczne i kruche, idealne do kawki i podjadania. Przygotowane w domu zadowolą nie jednego domownika(...)PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, wlewamy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąki. Mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto musi być elastyczne i w miarę plastyczne aby dobrze się je wyciskało. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką, wyciskamy okrągłe ciasteczka jak zakręcone ślimaczki. Na każde ciasteczko nakładamy
Kulinarne Fantazje MarioliProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję
Kuchnia w czekoladziebądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania(...)mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli Instrukcje Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchniDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za
Jacob TastesKruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na polewę czekoladową: 70g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej szklanka śmietany kremówki(...)masła SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować aż uzyskamy gładka kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić
Pyry na Gazblogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła 50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki (nie co więcej(...)Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną
Di gotujeUwielbiam pralinki Raffaello i wogóle wszystko co kokosowe. Zatem możliwość posiadania na własność całego słoiczka kremu o tym smaku skłoniła mnie do wypróbowania kilku przepisów
Maślane ciasteczkoprzeleżała ta maszynka kilka lat w kuchennej szafce, aż dnia pewnego Madzia miała objawienie. Wstała, wyjęła tę maszynkę i wykręciła takie zajebiaszcze ciacha, że mi kapcie spadły! Serio. Żadne maślane sklepowe ciastka się nie umywają. Te były naprawdę super. I teraz już wiem, że zakup tej maszynki wcale nie był zbędny. Składniki: 200 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny(...)waniliowego 100 g cukru pudru Masło lub margarynę ubijać mikserem przez około 10 minut. Dodać oba cukry, żółtka, potem przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Następnie ciasto wkładamy do specjalnej maszynki do robienia ciastek lub używamy maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką. Wyciskamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Marder&Marder Manufacturejest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku. Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka(...)jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła. Po tym dodajemy mleko, cukier wanilinowy i ponownie dokładnie mieszamy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszazawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche , z bakaliami , czekoladą ....A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku.Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków :)Składniki : Na ok 50 szt.1,5 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki zmielonego maku2-3 krople aromatu migdałowegoWykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto ,Schłodzić ok pół godziny w lodówce/Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Ciastka pieczemy
Malinowa Kawiarenkaporadzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na Mienta blog. Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane Składniki:120 g masła100 g cukru pudru2 żółtka2 łyżki śmietany260 g mąki pszennejszczypta proszku do pieczeniastarta skórka z 1 dużej cytryny1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej lub starta(...)łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około
Kulinarne przygody GatityLussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia
Smaczna Pyzastaram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo przypadł do gustu. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania zupy użyłam koncentratu barszczu Krakus. ciasteczka(...)spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i foremką wycinamy gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Mienta blogUwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę. Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na ciastka przez maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić(...)kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!! Składniki : (na 3 blachy ciasteczek
Walijskie Pichcenie