łącznie z wybijaniem nowych okien, więc będzie wesoło. Wracając do przepisu, te bezglutenowe ciastka są na dodatek też bez jajek, a ich przygotowanie jest mega proste. Wychodzą delikatne i maślane, albo chrupiące, kwestia ile czasu spędzą w piekarniku. Mam teraz fazę na mąkę ryżową, która chyba staje się moją ulubioną. Ale uważajcie bo ustawiłem sobie minutki na piekarniku(...)łyżki masła 2-3 łyżki miodu ( płynnego ) 1 łyżeczka cynamonu szczypta wanilia szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy
PaleoLifeBiszkopt Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem dodać do piany ostrożnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tortownicy o wymiarach 16 cm. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut w 175 stop, ostudzić. Przekroić na 3 krążki. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem(...)cytryny, wymieszać. Krążki biszkopta nasączyć ponczem. Na pierwszy krążek wyłożyć dżem i połowę kremu, tak samo postąpić z drugim krążkiem. Przykryć trzecim krązkiem i obłożyć wierzch i boki masą maślaną, odstawić tort do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie do białej masy dodać odrobinę barwnika écru dobrze wyrobić i rozwałkować. Obłożyć tort masą cukrową, nadmiar odciąć. Trochę masy
Kuchnia DanusiMam dla Was kolejny przepis na pyszny serniczek bez pieczenia. Tym razem naszło mnie na czekoladowy. Akurat miałam wiśnie więc dałam je na wierzch pod galaretkę
Monia miesza i gotujebyć w temperaturze pokojowej - masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie cukru pudru i cukier waniliowy - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować(...)masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki
Smakołyki Berenikiwałkować mniejsze ilości. Ciasto rozwałkowywać na podsypanym delikatnie mąką blacie (nie dawać mąki zbyt dużo, by ciasto nie było za bardzo omączone- nie będzie się chciało sklejać...). Z rozwałkowanego ciasto wycinamy kwadraty o boku ok.4-4,5cm. Na każdym kawałku wykładamy małą łyżeczkę farszu, sklejamy w trójkąt, który następnie łączymy na palcu. Odkładamy na papier do pieczenia, delikatnie oprószony mąką. Gotowe(...)mrożonki, opisujemy i odkładamy do szuflady. Można je więc przygotować już kilka dni przed wigilią. Na świeżo oczywiście ich nie mrozimy, tylko od razu gotujemy w osolonej maślanej (z dodatkiem masła klarowanego) wodzie. Przed podaniem zamrożone uszka wrzuciłam do słonej wrzącej wody, z dodatkiem masła klarowanego i doprowadziłam całość do wrzenia. Odstawiłam garnek z palnika i pozostawiłam uszka
Smaczne Zdrowemaślany chlebek Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku. składniki 0,6 kg mąki pszennej 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 20 g drożdży szklanka mleka sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn(...)podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . Następnie z ciasta formujemy kule, smarujemy je masłem, wkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie
Miód i pieprzpiec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki(...)prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne RewelacjeMaga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: szklanka mąki tortowej pół szklanki zmielonych płatków owsianych 130g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy tabliczka(...)mlecznej czekolady 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy
Pyry na GazUwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos)- 600 mlcukier puder -1 łyżkaśmietan fix - 2 opakDODATKOWOdżem wiśniowywiórki kokosowePONCZwoda gotowana - 1 szklsok z cytryny -0,5 sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem(...)sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta. PONCZ Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem
Kuchnia Danusisłodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni...Bułki, jak to bułki maślane, mają swój charakterystyczny słodki smak, mięki i dosyć gęsty miekisz oraz delikatną skórkę. Ilość składników przewidziana jest na 12 bułek. Początkowo zrobiłem ich 10, jednak bułki ładnie wyrastają, również podczas(...)odstaw do przestygnięcia.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie
Grahamka, weka i kajzerkaniejednokrotnie i za każdym razem znikają w oka mgnieniu. Są naprawdę przepyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, gdyż posiadają wtedy mięciutkie wnętrze i zapieczoną górę. Uwielbiam ich kuszący zapach, puszystość, maślany posmak i to, że zawierają mnóstwo owoców. Polecam! (około 4 większe sztuki) 100g mąki żytniej (u mnie typ 720) 50g masła 3 łyżki miodu (płaskie) 2 jajka(...)misce ubić jajka, a następnie dodać do nich masło, miód oraz odrobinę esencji waniliowej. Nie przerywając mieszania stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujeostatnim czasie bardzo lubię na śniadanko , maślaną bułkę z dużym kubkiem kawy , świetnie także smakuje z serkiem , ale to już według uznania , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3, szklanki mąki 405 1 szklanka mleka 45 dag drożdży 3 łyżki masła ( rozpuszczonego ) szczypta soli szczypta cukru Wykonanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)wystudzone masło , dodajemy , sól , cukier . Jak mamy wszystkie składniki przygotowane , ręką mieszamy całość , do połączenia wszystkich składników , jak powstanie nam dobrze zagnieciona kulka , podsypuję mąką miskę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut . Po tym czasie formuję małe kulki i na wyłożoną blachę papierem do pieczenia układamy nasze bułki , jak mamy wykonane wszystkie bułki , posypujemy odrobiną mąki
Mój Smakcytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki. Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Ilość porcji: około 30 paluszków Składniki(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje SmakówSmakowite, maślane, kruche ciasteczka z rodzynkami są wspaniałą propozycją na podwieczorek lub deser i świetnym smakołykiem do gorącej herbaty. Ich przygotowanie nie jest ani zbyt trudne ani zbyt pracochłonne .Wypróbujcie, przekonacie się sami. składniki na 20 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 200g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g rodzynek 2 żółtka szczypta soli przepis Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie(...)około 3 minuty po czym je odsączamy i osuszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy miękkie masło, cukier,szczyptę soli, żółtka oraz rodzynki, dłonią wyrabiamy ciasto .Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki . Schłodzone ciasto wałkujemy rękami na stolnicy a następnie wałek ciasta kroimy na 1 centymetrowe kawałki i dłonią nadajemy im pożądany kształt. Ciasteczka układamy w formie wyłożonej
Smakowite Daniatorcik- poduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu. Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę(...)mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę
Pudełko rozmaitościkąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka(...)sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)zielony barwnik w proszku lub paścieDodatkowo:cukrowe posypkicukier puder
Food Squaremiędzy folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru250 ml letniego mleka100 g masła1 jajko1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajko5 g ziaren czarnego pieprzuMąkę przesiać(...)pozostałe mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić.Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałkiem o nich zapomnieliśmy... I niech to będzie wstęp do mojego dzisiejszego wpisu. Jak zapewne wiecie sernik to stały bywalec na moim stole, bo to też jedno z ulubionych ciast mojego męża. Przepis, który wam chcę dzisiaj zaprezentować jest kolejnym moim autorskim. Otwierając szafkę z przetworami zauważyłam puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie(...)wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym... Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis z samych resztek i powstał zdecydowanie z potrzeby ich wykorzystania. I był to strzał w dziesiątkę. Przepis choć
vaniliowoczekoladowaZapach domowego pieczywa w domu - bezcenny :) Chociaż nie zawsze mam czas, to przynajmniej raz w tygodniu staram się, aby taki aromat i smak
Maślane ciasteczko