pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną kruszonkę, foodgasm gwarantowany;) Składniki (na 12 sztuk): 200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno
Obiad gotowyUwielbiam ciasta bez pieczenia , zwłaszcza te pełne smaku , owoców . Dziś postawiłam na tartę na ciasteczkowym spodzie z serkiem Maskarpone , Śmietaną kremówką oraz owocami. Polecam bo smakuje rewelacyjnie . Forma na tartę ma średnicy ok 25 cm. Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI : Tarta na średnicę(...)serka maskarpone 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dowolne owoce do przystrojenia 300 g ciasteczek maślanych 100 g masła PRZYGOTOWANIE: Ciastka dokładnie rozdrabniamy możemy użyć malaksera. Masło rozstapiamy i dodajemy do ciasteczek. Dokładnie łączymy. Wykładamy równo na spód blachy na tartę ,lekko dociskając
Gotowanie Patkiktoś wie jaka jest prawda. Jak zwał, tak zwał jednego nie da się zaprzeczyć, że moja kremówka, czy napoleonka jest wyśmienita w smaku. Zawiera dwa kremy i budyniowo-maślany i śmietankowy. Jeśli lubicie takie desery z takimi kremami, to ten przepis jest właśnie dla Was Przepis na kremówkę powstał pod wpływem chwili. Nawet nie myślałam, że zamieszczę go na blogu(...)zdjęciową, ale zdjęcia składników niestety nie mam. Może kiedyś... jak zrobię ponownie i będę miała na tyle czasu, to uzupełnię :) Składniki na 12 sztuk (blaszka 24x28 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem budyniowy: 600 ml mleka 300 ml śmietanki kremówki (30%) 170 g cukru 40 g cukru waniliowego domowego 2 łyżki (pełne) mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kuchnia u Krysichyba nic lepszego niż pyszne, kruche, maślane ciasteczka maczane w herbacie ;) Przepis jest banalnie prosty, ciastka łatwe do zrobienia, nie zmieniają kształtu podczas pieczenia. Idealne do wyciskania wzorków. Takie ciasteczka zawsze robię razem z córką, to świetna zabawa dla nas obu i mile spędzony wspólnie czas. Z okazji dzisiejszego święta razem z córcią upiekłyśmy ciasteczka z walentynkowym akcentem, przy(...)Protonik . Mojej córce najbardziej spodobała się foremka serduszko z jej imieniem ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na formę wyłożoną papierem
Zrób to smacznieUwielbiam ciasteczka maślane. Ze wszystkich jakie jadłam do tej pory, takie zwyczajne, maślane najbardziej trafiły do mojego serca. Idealne do kawki czy herbatki. Uwielbiam kiedy się tak delikatnie lepią do podniebienia 😋 A Wy? Jakie najbardziej ciasteczka lubicie? Jak to za zwyczaj bywa i w tym przypadku przepis lekko zmodyfikowałam. W oryginale użyto np. 1,5 szkl cukru. Ja dałam(...)szkl cukru pudru (płaska) 1 kostka stopionego masła Aromat waniliowy - dowolnie Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło, opcjonalnie dodać aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Oryginalny przepis mówi aby uformować kulę i odstawić na 4h do lodówki. Osobiście odradzam, bo ciasto twardnieje i trudno się potem wyrabia . Ja uformowałam dość gruby placek i na talerzu włożyłam
Ukojenie Podniebieniaszparagami Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami Author: www.cookingforemily.pl Serves: 3 Ingredients Kluski; opakowanie ricotty 250 g 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach) ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania) 1 jajko sól(...)smaku parmezan do posypania Instructions Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski
Cooking for Emilyświętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500 g mąki pszennej 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml letniego mleka łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)mleka. Odstawić na 15 min. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić Do rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mleko Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce
Proste PotrawyUwielbiam wszelkie maślane wypieki, więc z przyjemnością skusiłam się na wspólne " Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z bloga Smaki Alzacji. Rogaliki wyszły cudowne- zapraszam po przepis. Składniki: 500g mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30g drożdży świeżych 100ml mleka 50g masła 1 jajko1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Sposób przygotowania: Z wody(...)łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić całość na gładkie, luźne ciasto. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm. Podzielić jak pizzę
Wielki apetytBułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie.. Idealne na śniadanie.Składniki (na 26 małych bułeczek) :150 g masła500 ml mleka20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych1/2 łyżeczki soli100-150 g cukru1 kg mąki pszennej200 g rodzynek1 jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko i podgrzać, trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić(...)drożdże. Rozpuszczone drożdże wymieszać z solą, cukrem, częścią mleka z którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszczeraz, dodać rodzynki i wymieszać.Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym
Garnkowe fanaberieswoich kuchniach to samo ciasto - lub jedynie zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)175 g miękkiego masła150 g jasnego brązowego cukru3 jajka175 g mąki pszennej175 g zmielonych orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku(...)cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z kakaem, wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. 2,5 jabłka pokroić w kostkę. Pozostałe 6 ćwiartek naciąć w kratkę.Czekoladę posiekać.Do masy dodać pokrojone
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu(...)miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Pod Pierzynką Składniki: Spód: 230g zmielonych maślanych herbatników 100g miękkiego masła Masa Serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 2 jajka 3 żółtka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzepyszny deser z musem malinowym to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Deser ten robiłam tyle razy, iż nie mogę tego zliczyć :). Kolor musu wychodzi
Słodki Pomysłbrakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki(...)łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Nie może być twarde ani zbyt lejące. Jeśli cały czas jest zbyt lejące należy podsypać mąki i dalej wyrabiać. Ręczne wyrabianie tego ciasta powinno potrwać około
Jacob Tastessię blogiem i gotowaniem). Przepis jest tak prostu a uwierzcie mi, że gnocchie wychodzą pyszne. Nie bójcie się szałwii, ona w tym daniu robi dużą robotę. Do tego ten maślany sosik. Ajj pyszności!Do tego podane w takiej pięknej porcelanie od Porcelana Lubiana - aż oczy się uśmiechają jak widzą to danie. Gnocchi możecie podać z plastrami parmezanu jak u mnie(...)mąki pszennej typ 405 - 1 jajko rozm.M - 1 łyżeczka mielonego piepszu - sól - 2 łyżki masła - świeża szałwia Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie ciasto podziel na 4 części. Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka. Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku. Gotowe
CookYourselfprzeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jajek 1 cytryna(...)utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde następne wbijałam kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy. Z mąki odłożyłam 1 łyżkę, a do pozostałej dodałam proszek
Kuchnia u KrysiOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki maślane - idealne na wakacyjne śniadanie. Miękkie, puszyste i delikatne po prostu rozpływają się w ustach. Polecam. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 12 g świeżych drożdży(...)Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję mąką). Układam
babka w formierobiłam. Może nie wyglądają tak jak te ze sklepu, ale za to wkładam w to całe moje serce. Polecam Wam Kochani gorąco ten przepis! CIASTECZKA POMARAŃCZOWO - MAŚLANE Z LAWENDĄ. Składniki na około 50 sztuk: 480 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120 g cukru pudru 250 g schłodzonego masła sól(...)przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier puder, szczyptę soli, skórkę pomarańczową oraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej papierem
Zakątek rozkoszy kulinarnychUrodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie
Chocolate Muffin BlogSernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;) Ponoć smakował. Wiem, że był mocno kawowy ;) Bardzo prosty do zrobienia. I
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Najlepsza na śniadanie, z kubeczkiem ciepłego mleka i łyżką domowej konfitury. Doskonała na smutki i szarugę za oknem. Jej maślany smak i puszyste wnętrze na każdej twarzy wywoła uśmiech. Jeśli na dodatek pięknie ją zapleciemy będzie idealnym prezentem dla wymagającego łasucha! Chałka 150 ml mleka 100g masła 50 g cukru cukier waniliowy 2 jaja 1 żółtko 500g mąki pszennej(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jaja i ubijamy. Po 3-4 minutach dodajemy drożdże. Po ich dokładnym rozpuszczeniu dodajemy przesianą mąkę wraz z solą. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o sprężystej strukturze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 40 minutach odgazowujemy ciasto uderzając w nie z góry zdecydowanym ruchem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut
Zapiski Młodej ŻonyJesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko
cookplracji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna
More food, love and dreams