Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Pod Pierzynką Składniki: Spód: 230g zmielonych maślanych herbatników 100g miękkiego masła Masa Serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 2 jajka 3 żółtka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzepyszny deser z musem malinowym to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Deser ten robiłam tyle razy, iż nie mogę tego zliczyć :). Kolor musu wychodzi
Słodki Pomysłbrakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki(...)łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Nie może być twarde ani zbyt lejące. Jeśli cały czas jest zbyt lejące należy podsypać mąki i dalej wyrabiać. Ręczne wyrabianie tego ciasta powinno potrwać około
Jacob Tastessię blogiem i gotowaniem). Przepis jest tak prostu a uwierzcie mi, że gnocchie wychodzą pyszne. Nie bójcie się szałwii, ona w tym daniu robi dużą robotę. Do tego ten maślany sosik. Ajj pyszności!Do tego podane w takiej pięknej porcelanie od Porcelana Lubiana - aż oczy się uśmiechają jak widzą to danie. Gnocchi możecie podać z plastrami parmezanu jak u mnie(...)mąki pszennej typ 405 - 1 jajko rozm.M - 1 łyżeczka mielonego piepszu - sól - 2 łyżki masła - świeża szałwia Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie ciasto podziel na 4 części. Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka. Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku. Gotowe
CookYourselfprzeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jajek 1 cytryna(...)utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde następne wbijałam kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy. Z mąki odłożyłam 1 łyżkę, a do pozostałej dodałam proszek
Kuchnia u KrysiOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki maślane - idealne na wakacyjne śniadanie. Miękkie, puszyste i delikatne po prostu rozpływają się w ustach. Polecam. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 12 g świeżych drożdży(...)Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję mąką). Układam
babka w formieUrodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie
Chocolate Muffin BlogSernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;) Ponoć smakował. Wiem, że był mocno kawowy ;) Bardzo prosty do zrobienia. I
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Najlepsza na śniadanie, z kubeczkiem ciepłego mleka i łyżką domowej konfitury. Doskonała na smutki i szarugę za oknem. Jej maślany smak i puszyste wnętrze na każdej twarzy wywoła uśmiech. Jeśli na dodatek pięknie ją zapleciemy będzie idealnym prezentem dla wymagającego łasucha! Chałka 150 ml mleka 100g masła 50 g cukru cukier waniliowy 2 jaja 1 żółtko 500g mąki pszennej(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jaja i ubijamy. Po 3-4 minutach dodajemy drożdże. Po ich dokładnym rozpuszczeniu dodajemy przesianą mąkę wraz z solą. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o sprężystej strukturze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 40 minutach odgazowujemy ciasto uderzając w nie z góry zdecydowanym ruchem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut
Zapiski Młodej ŻonyJesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko
cookplracji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna
More food, love and dreamsBułeczki najlepiej upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, z dodatkiem ulubionego dżemu i z ciepłym mlekiem
Moniki SmakołykiSkładniki : Masa serowa: 1kg sera 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 200g białej czekolady 100g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Spód
Kuchnia ŁukaszaKrem lekko zmodyfikowałam, aby nadać mu gęściejszą strukturę. Chciałam wypróbować nowe tylki do wyciskania kremu - tylki rosyjskie. Stanowczo najlepszym kremem do zdobienia tymi tylkami jest krem maślany. Przepis na 12 babeczek 120 g miękkiego masła 110 g drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki tortowej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml likieru(...)następnie dodawać po jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów. Ciasto będzie gęste, typowo babkowe. Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość(...)Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym więcej trzeba dosypywać mąki, gdyż, mąka chłonie wilgoć z ziemniaków i twarogu. Ilość mąki oczywiście uzależniona jest od odmiany ziemniaka, jeśli ciasto nie klei się należy odrobinę dosypać mąki
na moim stole...trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów ze śliwką(...)Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy
les mirabellesgranoli, orzechową, owocową czy Delux. Co my znalazłyśmy w swojej paczuszce? Brownie klasyczne Ciasteczko owsiane "Multifruit" Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Ciasteczko "Dekadent" Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady Ciasteczko maślane z migdałami Ciasteczko "Chocolate Chip" Pierwsze wrażenie? Wow, jak pięknie wyglądają :) Na prawdę są wykonane bardzo estetycznie (w końcu to "ręczna robota"), bardzo precyzyjnie, bowiem znajdziemy na nich informacje(...)dwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy
Zdrowie na języku :P