Domowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) 2,5 szkl mąki 1 jajko 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru ¾ łyżeczki soli Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania(...)Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z drożdżami instant. Pozostałe składniki dodać i wyrobić, na koniec dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia (około 1,5 godz). Po tym czasie formujemy 8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy do podwojenia ich objętości (około
KierunekuchniaSłodko nie zawsze znaczy niezdrowo. Te ciasteczka poprawiają nastrój podczas jesiennej pogody. Są leciutkie, chrupiące, kruche i mocno maślane. Idealnie nadają kształt po szprycowaniu. Podane w salaterce #myAmbition przyciągają jesienne promienie słońca! Składniki: 120g masła 2 łyżki cukru pudru 200 g mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder łączymy wraz ze skórką z cytryny. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy w misie z hakiem. Dodajemy sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie do całkowitego połączenia składników. Jeśli ciasto będzie się kruszyło możemy dodać trochę masła bul wody. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na pergaminie. Piekarnik rozgrzewamy
Słodki ZakątekNajprostsze maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam wałka grawerowanego z napisem Nastoletnie Wypiekanie (wygrałam go w konkursie). Wałki można nabyć tutaj , oczywiście z dowolnym napisem lub wzorkiem. W ciasteczkach nie ma większej filozofii... coś szybkiego, drobnego i słodkiego do kawy, po prostu ;). Składniki: 140 g zimnego masła 1 żółtko 180 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej(...)cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę ciasta, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je zwykłym wałkiem, a na końcu przejechać wałkiem grawerowanym (u mnie z napisem Nastoletnie Wypiekanie). Ja musiałam wałek obficie podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło. Ciasteczka możecie
Nastoletnie Wypiekaniezapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko(...)jest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane. Składniki : Na spód: 125 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru
vaniliowoczekoladowasię w ustach. Nie wymaga podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej, polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego(...)serową). Możecie także wypełnić keksówkę wrzątkiem i ustawić ją na dolnej kratce w piekarniku. Dzięki tym zabiegom sernik będzie idealnie równy i gładki. SKŁADNIKI: SPÓD 180-190 g ciasteczek (maślanych, deserowych) 50 g roztopionego masła SERNIK / wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
cool and mintyłyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także zmiksować w mikserze kuchennym. Ja dodałam jeszcze trochę herbatników maślanych. W rondelku roztopiłam masło. Dosypałam pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę. Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam
potrawyregionalneWyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego
Cakes By KejtPyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie(...)Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem). Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek
Rozpustne gotowanieWaniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk): 60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę 70 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Kakaowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk): 60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę 60 g mąki pszennej 10 g kakao 2 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy
My Culinary Artwskazana ,gdyż wszystkim nam potrzeba świętego spokoju i odrobiny relaksu. Wszystkie ciastka zostały zjedzone w domowej strefie kibica podczas dzisiejszego meczu Polska:Japonia. Zjedliśmy je honorowo do końca. Przepyszne, maślane i mocno lawendowe uspokoiły nasze nasze nerwy i ukoiły zbolałe serca. Przepis pochodzi z genialnej książki, do której niejeden raz powrócę i myślę, że na taką książkę każdy(...)mąki orkiszowej typ 720-750 125 g zimnego masła 90 g cukru pudru 2 łyżki miodu jajko 1-2 łyżki suszonej lawendy Z podanych skałdników wyrób elastyczną kulę ciasta. Włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.Schłodzone ciasto uformuj w wałek i krój nożem plasterki o grubości ok. 4 mm. Możesz też zrobić tradycyjnie: wałkować ciasto
Z Kuchni Do KuchniThermomix przepisy. Maślano-korzenne ciasteczka Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżeczka
Themo przepisyciasto na stolnicę i zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy(...)miski w którą wlaliśmy 2-3 łyżki oleju. Potrząsamy miską żeby otoczyć kluseczki w tłuszczu – nie skleją się – i gotujemy pozostałe porcje. PALONE MASŁO Masło to jasnożółty tłuszcz maślany, woda i proteiny mleka. Podczas tego procesu to właśnie one złocieją, brązowieją a na koniec się przypalają. Masło wykładamy do garnka lub na patelnię o jasnym dnie (pozwala kontrolować proces
Karo in the Kitchenchyba najpopularniejszych ciastek na świecie. A wykonanie ich własnoręcznie w domu, to po pierwsze fajna zabawa, a po drugie - gwarancja, że będziemy się rozkoszować smakiem naprawdę kruchutkich i bardzo maślanych ciasteczek. Bo wersja " home - made " jest zawsze najlepsza ;). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 40 - 50 ciastek: 250 g mąki pszennej 100 g masła, w te mperaturze(...)Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. UWAGA: Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można również mrozić. Po tym czasie ciasto
Opowieści z piekarnikaidealne na śniadanie Dziś proponuje Wam rogaliki maślane. Doskonałe na drugie śniadanie. Smakowały także tym chorującym, a co za tym idzie, marudnym małym członkom rodziny. Polecam ! 12 sztuk 580 g mąki (użyłam chlebowej) 2 jajka 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych(...)smarowania i zawijania będziecie potrzebowali: 50 g masła roztopionego Do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka oliwy Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. (Można użyć maszyny do chleba, nastawiając program na wyrabianie i wyrastanie.) Następnie odstawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce, około 1 godziny - musi podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpiękne ciastka różyczki zobaczyłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej i zapamiętałam sobie aby kiedyś na bazie ciastek maślanych upiec je i pokazać światu. Są prześliczne i smakowite. Panowie... nic w nich trudnego, więc na dzień kobiet zachęcam do wypieku ;) Składniki na 1 blaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka(...)masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy je następnie do lodówki na 1 h . 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga
Gotowanie...to proste !Intensywnie czosnkowe , maślane, chrupi ą ce - nie sposób im si ę oprzeć! Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni . Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini(...)niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO: 150 g mąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska 1 łyżeczka cukru - płaska 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 125 ml letniej wody NADZIENIE: 60g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki
Grunt to przepis!Smaczne bułeczki, delikatnie maślane. Miękkie w środku, z zewnątrz chrupiące. Idealne na śniadanie lub do burgerów. Składniki (na 10 niewielkich bułeczek): 350 gram mąki pszennej 150 ml mleka 50 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 50 gram roztopionego masła 1 małe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania(...)misce mieszam mąkę z drożdżami. Dodaję mleko, wodę, miód, sól i jajko. Wyrabiam dokładne ciasto na jednolitą masę. Wlewam rozpuszczone masło i ponownie wyrabiam ciasto przez kilka minut. Nie powinno kleić się do rąk, natomiast musi mieć jednolitą konsystencję. Jeśli sądzimy, że ciasto się zbyt mocno klei należy dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut
Mango Papaja