zmarzniętym gościom, że u nas działa sezonowa stołówka. Mamy zimę! A taka zima oznacza duuuużo czasu na świeżym powietrzu. Drożdżowe bułeczki są konieczne w poskromieniu towarzyszącego szaleństwom wilczego apetytu.Delikatne, maślane, pachnące. Koniecznie z domowym dżemem. Składniki 150 g masła 100 ml mleka 25 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych) 3 łyżki cukru 350 g mąki pszennej (najlepsza(...)odstawcie na około kwadrans. Roztopcie masło i odstawcie do lekkiego schłodzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Zróbcie wgłębienie, dodajcie tam masło, rozpuszczone drożdże, jaja i żółtka. Zagniećcie miękkie ciasto, wyrabiajcie do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki (około kilku minut). Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, potrwa to około
OliveandThymeDziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :). Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego) WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać(...)drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem
w mojej kuchniCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut. Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu
Opowieści z piekarnikaKolejny i udany wypiek z dodatkiem drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama.Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój(...)lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu 10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej
Moje domowe kucharzenieJeśli poszukujecie przepisu na deser bez pieczenia, a do tego szybki i pyszny! Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację
Życie zaczyna się w kuchnisobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu(...)cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej
Kuchnia w czekoladzieskładniki * 1 kg mąki * 2/3 szklanki miodu * 1 margaryna Kasia ekstra maślany smak lub masło * 2 łyżki przyprawy do piernika * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * 3 jajka * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżeczka amoniaku spożywczego * 1 łyżka kakao Sposób wykonania W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia(...)sporej miski przesiać mąkę z sodą, amoniakiem i kakao, dodać wystudzoną mieszankę miodową, wbić jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wałkować po kawałku, najlepiej między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się na ok. 5 mm grubości lub według uznania i wykrawać różne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp
Mix smakuSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuDziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki(...)makiem na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka
Rozpustne gotowanieWalentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku(...)truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe
Kuchnia w opałachkocu odreagować. Ale gdzie jak nie w kuchni. Przecież święta to nie tylko czyste okna, wytrzepane dywany, porządek na półkach... Więc postanowiłam wyżyć się artystycznie i stworzyłam kruche maślane ciasteczka. I nie powiem, psychicznie udało mi się odpocząć. Choć nie jestem do końca przekonana, czy dotrwają do świąt ;) Są pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 400 g masła(...)soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp
Malinowe PocałunkiNie sądziłam, że połączenie limonki i czekolady tak nam posmakuje. Ciacho zostało zjedzone w jeden dzień i wiem, że będę robiła je częściej. Krem na bazie
Magiczne Życie Martypiekarnika na dosłownie 5 minut. Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” ( click ) Przepis z tej strony: click Maślane bułeczki z migdałową kruszonką Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina Sofietakażdym razem z innego przepisu. Smakowały każde. Jedne były z dodatkiem mąki kukurydzianej, inne z dodatkiem mąki ryżowej, a te dzisiejsze zawierają tylko cztery składniki i są najbardziej maślanymi ciasteczkami shortbreads jakie jadłam do tej pory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty i żaden mróz wtedy nie jest(...)miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło ubić na krem, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wmieszać wanilię. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Można pomóc sobie mikserem, a później wyjąć ciasto na blat i ręcznie skleić je w kulę. Kulę następnie spłaszczyć do około 2 cm , zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Posadzone i zjedzonePyszne, słodziutkie, rozpływające się w ustach ciasto, do złudzenia przypominające w smaku znane batoniki Kinder Country. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Przepis na talerzu . Składniki są na foremkę o wymiarach ok. 28x20cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na białą masę: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych(...)Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę
My Culinary Art