ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:138/226)

Maślane placuszki 157

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Puszyste placuszki o maślanym smaku idealne na śniadanie, jako samodzielna przekąska lub popołudniowy deser Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor.  Rada : placuszek odwracać na drugą stronę po ukazaniu się wielu pęcherzyków

W garach u Gosi
Maślane ciasteczka z czekodżemem i nutellą. 176

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka, w sam raz do kawki lub herbatki. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: 280 g mąki luksusowej Młynomag typ 550 70 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 145 g miękkiego masła dowolny dżem, czekodżem lub nutella Wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy(...)masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto nie za grubo i wykrawamy ciasteczka jedno pełne jedno z dziurką. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 10/15 minut. Zimne ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 164

odstawić do lodówki na kilka godzin. Bezpośrednio przed jedzeniem do wiśni dodać naturalny jogurt i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem na przykład maślanych klusek kładzionych. (Niestety nie ma ich na zdjęciach. ) Składniki: 50 g miękkiego masła szczypta soli około 6-8 łyżek mąki Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.  W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 248

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 152

Dziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki:  250g mąki pszennej  100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki   Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem

Spektrum Smaku
Chrupiące gofry lekko cytrynowe 186

malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać notalagicznego nastroju... 5 jajek 450ml mleka 400g mąki pszennej 1 kostka margaryny lub masła (u mnie tym razem kasia maślany smak - jest świetna) 1 op. cukru waniliowego zwykłej wielkości 5 czubatych łyżek cukru kryształu skórka otarta z jednej cytryny Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski(...)wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Mleko lekko podgrzewamy i również wlewamy do miski. Wszystko razem dokładnie miksujemy, w trakcie dolewając rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy letniego mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, czy to elektryczną, czy tę jak patelnia, której używa

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik z rabarbarem 177

Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie

My Culinary Art
Kruche ciasteczka 165

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 150

Walentynki, wszędzie czerwone serca, brak wolnych stolików w restauracjach, wyznania miłosne i pierścionki zaręczynowe... A do tego ciastka - pyszne, maślane, rozpływające się w ustach... Składniki: 150 g miękkiego masła 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty cukier, różnokolorowe(...)posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
RUSTYKALNE CIASTKA MAŚLANE 189

cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. Zapraszam.Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek)3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru pudru125 g masła125 g smalcu2 żółtka1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaop.cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić

Walijskie Pichcenie
Tort malinowo truskawkowy 173

tort.  Na zakończenie roku szkolnego dla nauczycieli.  Mikołaj dumny był nie zwykle :) Biszkopt i krem malinowy z kawałkami truskawek. Nasączony sokiem malinowym.  Wierzch tortu posmarowany masą maślaną z pure malinowym.   Ozdobiony jest tzw rybią łuską  TU  znajdziecie pomocny film. Tort o średnicy 20 cm. Biszkopt  5 jajek   (osobno żółtka i białka(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części. Pure malinowe 600g malin (użyłam mrożonych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zdrowy deser owocowy i maślane placuszki + recenzja blendera Silvercrest 275

szybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się(...)znów miksujemy. Warstwę truskawkową przelewamy na wcześniej przygotowaną brzoskwiniowo-bananową. Pucharek zdobimy truskawką i podajemy. Taki zdrowy deser można wypić lub zjeść łyżeczką. Moim dzieciom bardzo smakował. Smacznego   Maślane placuszki: Składniki: (na 3 porcje) 1 szklanka zimnej maślanki 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ koszalińska) 1 jajko M 21/2 łyżki cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki sody około 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Sernik z kajmakiem i orzechami laskowymi 293

dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 200 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego 60 ml soku z cytryny 1/2 puszki masy kajmakowej garść orzechów laskowych 300 g herbatników maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy 23 cm (może być mniejsza, wtedy sernik wyjdzie nieco wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były(...)spodem herbatnikowym. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Masę kajmakową dobrze rozmieszać i rozsmarować na chłodnym

Kulinarne Inspiracje
Najprostsze Placki z Cukinii 274

wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane(...)dłużej niż 2 minuty na stronę. Z czym podać? Z czym chcesz! Świetnie smakują z miętą podane z sosem tzatiki, pełnoziarniste z sosem do spaghetti, z sosem śmietanowo- maślanym i kurczakiem też rewelacja. Placki chyba ze wszystkimi dodatkami będą smakować świetnie! Ja uwielbiam! SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Kruche ciasteczka cynamonowe 138

Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak. Składniki: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 1 jajko 12 dag cukru 6 łyżeczek cynamonu 100ml mleka 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą(...)mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd. Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni

Pyry na Gaz
Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ 202

słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia(...)otwarta jest codziennie w godzinach 8 – 21. Oto kilka zdjęć z otwarcia. Załączam również przepis na wspomniany Sernik limonkowy. Składniki na tortownicę 23: Spód ciasteczkowy: 270 g herbatników maślanych 100 g rozpuszczonego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, mocno wgnieść w dno tortownicy, wyrównać, wstawić

moj przepis na
Naleśniki wg. Gordona Ramsay'a 166

lubiłam naleśniki. Każde. Bez wybrzydzania. I szczerze się przyznam ale myślałam, że przepis na naleśniki jest jeden, od zawsze (mleko, mąka i jajka). Myliłam się. Naleśniki Gordona są wyjątkowe - maślane, miękkie, cienkie i sprężyste. Od dzisiaj moim No.1! Są idealne do wszystkiego, do krokietów, do nadziania serem i złożenie w trójkącik, czy do posmarowania dżemem/konfiturą (niepotrzebne skreślić(...)naleśniki wg.Gordona Ramsay'a' Składniki: - 300 ml mleka - 2 jajka (użyłam rozm.L) - 25g roztopionego masła - 140g mąki pszennej - sól   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki. Przekładać ulubionym nadzieniem. Smacznego! *przepis pochodzi z książki kucharskiej Gordona Ramsay

CookYourself
muffinki czapki Mikołaja 123

składniki na muffiny: 75 g mąki 70 -80 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko duże lub 2 małe 1 łyżka mleka 1/2

Domowy Smak Jedzenia
TORCIK PSZCZÓŁKA 164

Dwu smakowy, dwukolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo - adwokatowym,  który swą nazwę zawdzięcza dwukolorowym rurkom czekoladowym oraz dodatkowi miodu, który pszczółki produkują. Idealny torcik

słodki bratek

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję