ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:131/226)

Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 101

tylko na Wielkanoc.  Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny

Rusty Fork
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 132

salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate, nie lekkie, jak się spodziewałam. Szkoda

Kuchnia Bazylii
Babka wielkanocna 118

sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama

Biały fartuszek
Sernik kokosowy z jagodami 293

Sernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :) SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń kokosowy 150 g jagód leśnych 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleczka(...)zimną, lekko tężącą zalać jagody. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Smacznego :) Sernika nie należy trzymać długo w metalowej formie, bo nabierze posmak metalu.   Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: galaretka , jagody , mleczko kokosowe , twaróg , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
BROWNIES KAWOWE 168

temperaturze pokojowej masło roztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość(...)mieszamy masę przekładamy do formy   (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta.   Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies

Słodkie zapomnienie
TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI 156

dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 1/3 szkl cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DODATKOWO maliny sos waniliowy Herbatniki(...)ognia i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę. Mieszać, aż wszystko się ze sobą dokładnie połączy. Pozostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć przelać na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami i polać sosem waniliowym. Artykuł TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jak zrobić baranka z masła? 132

Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się

PysiaGotuje.pl
TORCIK POKUSA 143

Pyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek

cool and minty
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 171

szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)Przesiewam do masy maślanej porcjami (3),  po każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej na małych obrotach lub łyżką. Tortownicę o śr.26 cm dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier do pieczenia tak,  aby wystawał poza obręcz. Także go natłuszczam, a całą tortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki wiedeńskie 100

również moimi faworytami. Lekko słodkie, bardzo delikatne, maślane i chrupiące. Polecam! Składniki 280 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek) 90 g cukru pudru szczypta soli kilka kropli aromatu śmietankowego 200 g masła 2 żółtka Mąkę, migdały, cukier puder i sól wymieszać. Dodać aromat, miękkie masło i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować w wałki. Każdy zawinąć

Słodkie inspiracje
Słodkie środy - Wielkanocne maślane baranki 124

się za ich pieczenie ...  Wielkanocne maślane baranki SKŁADNIKI: 400 g mąki wrocławskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru 150 g masła 2 jajka PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło.  Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 118

suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości

Słodkie Przyjemności
Mandarynkowy tort na Walentynki 182

chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 177

kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Wegańskie ciasto czekoladowe - najlepsze! 669

razem tworzą przesmaczną całość. Tak dobry efekt udało mi stworzyć także dzięki roślinnym produktom na bazie kokosa marki Nature's Charm . Ich kokosowe mleczko skondensowane nadało pysznej słodyczy ciastu czekoladowemu, a produkty takie jak sos karmelowy czy bita śmietanka perfekcyjnie dopełniły smak jako dodatki na wierzchu 😍  Składniki: 250 g płatków pszennych   100 g mąki z tapioki(...)skondensowanego kokosowego (Nature's Charm) 100 g masła migdałowego  50 g cukru kokosowego  150 g banana 150 g jabłka 1 łyżka octu kokosowego  Dodatkowo: sos karmelowo-maślany na bazie kokosa (Nature's Charm) kokosowa śmietanka do ubijania (Nature's Charm) czekolada  Przygotowanie: Płatki pszenne zmiel na mąkę. Wymieszaj w misce z pozostałym suchymi składnikami, czyli mąką

Zdrowie na języku :P