Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki. Babka dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l 2 jajka(...)Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj szpatułką. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj mąkę i wymieszaj. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż pomarańczową masę na dno, następnie masę czekoladową i lekko przemieszaj aby otworzył się marmurkowy wzorek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz
codojedzeniaTen krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki PomysłJeśli szukacie idealnego, stabilnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go
Słodki Pomysłróżnica między piętrami była nie mniejsza niż 4 cm, ponieważ lepiej wizualnie tort wygląda. Z kremem na bazie bezy szwajcarskiej pracuje się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy
moj przepis naSkładniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki na masę: 2 galaretki truskawkowe 330 g śmietanki 30% Mix mrożonych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do maślanej masy wsypujemy(...)odlewamy do innego naczynia, a 2/3 galaretki wstawiamy do lodówki aby szybciej stężała. Śmietankę ubijamy, uważamy aby jej nie przebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy. Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną
Smak mojej kuchniśniadanie" z czego bardzo się cieszę. Pierwsza propozycja wypiekania to maślane bułeczki angielskie z kruszonką z Cukierni Lidla według przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300-350 g mąki pszennej 150 ml mleka
Ala piecze i gotujeCiasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM
https:KKuchniaMniamKruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty
Zasmakuj Kuchnijest zupełnie zbędny bo te gnocchi najlepiej smakują w sosie maślanym z datkiem szałwi i posypane parmezanem. Tu niestety trochę je upstrzono i trochę zabito. A szkoda. Przejdźmy do pizzy. Moje testowanie diavoli (to moja ulubiona pizza) zaczęło się całkiem smacznie. Ale… im dalej pizza stygła tym ciasto stawało się mniej możliwe do krojenia. Przyznam że pierwszy raz się
nietylkopasta.pldeseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze ulubione owoce i macie niemalże
Magda Kucharzyułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam
NA MOIM TALERZUMazurek daktylowo - chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę wspaniałych, romantycznych Walentynek! Sernik z truskawkami na zimno Składniki: ok. 30 herbatników maślanych 250g margaryny 600g twarogu(...)herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką
Smak mojej kuchnicukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić całość na 2 równe kawałki. Rozwałkować płat wielkości blachy (forma 20 cm x 30 cm). Piec 30 minut w 180 stopniach. Beza: Białka ubić(...)drugą częścią masy bezowej, dodatkowo posypując ją płatkami migdałowymi. Krem: Masło w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąc je minimum 1 godzinę przed pieczeniem) zmiksować na puszystą maślaną masę. Do masła dodać po łyżce schłodzonego budyniu (budyń powinien mieć taka samą temperaturę jak masło), ciągle miksując do całkowitego połączenia. Dodać do kremu budyniowego kilka kropel
KuchniaWeDwoje.pl