Pieczone bez termometru. Z porcji wychodzi 18 sztuk i zapewniam was że nie poleżą za długo. składniki ciasto: 35 dag mąki tortowej 2 dag drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 4 żółtka 40 g masła 170 ml mleczka kokosowego 2 łyżki spirytusu smalec do smażenia pączków budyń jagodowy: 375 ml mleczka kokosowego/1 i 1/2 szklanki(...)łyżki cukru trzcinowego 20 dag jagód mrożonych 1 łyżka masła lukier: 1 szklanka cukru pudru mleko ciepłe polewa jagodowa: 0,5 łyżeczki żelatyny 50 ml soku jagodowego wiórki kokosowe Ciasto: Przepis na 18 sztuk Mąkę dzień wcześniej ustawiam koło kuchenki żeby się nagrzała. Jajka wyjmuje z lodówki. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki i mleczko kokosowe letnie
wesoła kuchniazalewy i kroimy w kostkę. Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka(...)budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka
Nie tylko w kuchnisię lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów). Drożdżowe ślimaczki kokosowe Składniki: ciasto 240g mąki pszennej + do podsypania ciasta 140ml wody (lub mleka) 8g drożdży świeżych 3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu) 20g masła(...)rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie cukrem oraz wiórkami kokosowymi - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku; może to być nieco utrudnione, gdyż wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy - rulon pokroić ostrym nożem na plastry grubości 3-3,5 cm - ślimaki ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej
Smakołyki Berenikimoje pierwsze podejście do wegańskiego sernika, ale niewątpliwie jedno z lepszych. Masa jest idealnie kremowa, z nutką piernikowych przypraw. Użyłam dynii hokkaido, ale możecie użyć dowolnej. Dodałam do ciasta odrobinę cukru kokosowego – jeśli unikacie cukru w każdej postaci, to spokojnie możecie pominąć ten składnik (ewentualnie dodając więcej Waszego ulubionego słodzidła: erytrytolu, ksylitolu lub stewii). Ciasto jest trochę czasochłonne, ale najwięcej(...)pokroić). W czasie gdy dynia jest w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie spodu do sernika. spód W misce mieszamy wszystkie składniki na spód oprócz 2 łyżeczek oleju kokosowego. Zagniatamy na jednolite ciasto. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia po czym wykładamy ciastem. Ciasto przebijamy w paru miejscach widelcem. Wsadzamy do piekarnika na 180C, na 18 minut (można piec razem
Fill The Bowlsztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej(...)przygotować polewę: Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Strużkami czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronapięknie pachną i apatycznie wyglądają. Na weekendowe spotkanie będą idealne. Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 120 g cukru - 3 łyżki śmietany 18 % - pół łyżeczki octu winnego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko oraz - 1 białko - 100 g cukru - wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchniW ten weekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki
Moje domowe kucharzenieśrednicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej wody, 4 łodygi rabarbaru, 2 gruszki, płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną), 2 łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj do niej jajka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie zbite, to dodaj(...)posyp nimi wierzch ciasta. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: około 107kcal Białko: 2,4g Węglowodany: 7,7g Tłuszcz: 8,1g Błonnik pokarmowy: 3,1g Spróbuj także: kokosowa chmurka – ciasto o niskim ŁG, orzechowy jagielnik z kremem daktylowym. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkijestem z siebie dumna. I z tą wewnętrzną dumą i pewnością, że Was również zachwyci smak mojego pierwszego mazurka, dzielę się przepisem :) Mazurek na owsianym spodzie z kokosową pianką Potrzebujesz: Na ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru 1 małe jajko 4 łyżeczki płatków owsianych Na kokosową piankę: 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 1,5 łyżeczki wiórków(...)Piecz w 180*C przez 15min, następnie ściągnij z ciasta groch/ kulki razem z wierzchnim papierem i dopiecz przez kolejne 10min, aż się ładnie zrumieni. 7. Spód ciasta wystudź. Kokosowa pianka: 1. Mleczko kokosowe zagotuj z żelatyną. 2. Dodaj cukier i wiórki kokosowe- zdejmij z palnika i przestudź, aż przestanie parować ale nie zacznie się ścinać. Polewa: 1. Czekoladę rozpuść
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli himalajskiej. *plus ewentualnie do dosypania, gdy ciasto na chleb będzie za rzadkie. Mąka kokosowa w zależności od firmy i zwartości tłuszczu ma różną wchłanialność wilgoci, stąd może być różna konsystencja ciasta. Wykonanie: Jajka(...)lekko ubijam z olejem, na koniec dodaję ocet. Dodaję sypkie składniki i mieszam dokładnie. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka (nie ma konsystencji gęstej śmietany) dodaję jeszcze niepełną łyżkę mąki kokosowej. Ciasto na chleb przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej np. łupiną babki jajowatej. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego! Źródło inspiracji
SaganekDzisiaj kolejny przepis z książki Zdrowe gotowanie by Ann. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i wyszło pyszne. Nie jest ciężkie mimo dość sporej ilości mąki kokosowej (jest specyficzna i chłonie płyn). Wystarczy zjeść niewielki kawałek, bo jest sycące, ale taki właśnie jest urok kokosowych wypieków ;) Do kawy(...)herbaty w sam raz. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłe i bardzo mi w takiej wersji smakowało. Dodałam zamiast rodzynków suszoną morwę czarną na wierzch. Koniecznie spróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu
FitKotszklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta. Sposób wykonania: Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa(...)plastry. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wlać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć wszystkie jabłka i banany. Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką jest jednym z najsmaczniejszych jakie przygotowałam. Polecam również inne przepisy wykorzystujące wiórki kokosowe: Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) oraz wiórki kokosowe i truskawki: Ciasto kokosowo-truskawkowe Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną, Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka(...)jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową: 1 szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami. Kawałki, czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. C iepłą czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbaremSkładniki:ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki2/3 kostki margaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag rabarbaru0(...)dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem- zrumienić wiórki cały czas mieszając- do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego
Smakołyki Bereniki