Ekspresowe babeczki kakaowe bez miksera. Puszyste, miękkie, delikatne. Można dosypać do nich kawę, wrzucić suszone posiekane owoce, udekorować puszystym kremem. Są pyszne! Z przepisu wyszło 16 babeczek. SKŁADNIKI: 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżka pasty z wanilii lub aromatu duże(...)przesiane suche składniki. Nie potrzeba tu miksera. Dodaję mokre składniki i mieszam do połączenia, tak by nie było żadnych grudek. Formę na muffiny wykładam papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wykładam ciasto do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam babeczki na ok. 25 minut na środową półkę piekarnika. Gotowe posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniSezon truskawkowy bez sernika na zimno, z tymi że owocami - nie liczy się wcale ! Obowiązkowo musicie przygotować to pyszne ciacho. Kremowy, aksamitny i kuszący
kolorowotorcikowoJak już wiecie, jestem troszki poszkodowana i aktualnie dochodzę do zdrowia na L4😏 A co za tym idzie mam więcej czasu na wymyślenie i przyrządzanie pyszności
Zdrowie i pysznie na talerzukolędą ulubioną. To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych, ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. Liczy się(...)mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami
Moniki SmakołykiMam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa
Pink EnvelopeWitajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam
Sama słodycz i szczypta chilikostkę!”. Są to jednak kakao i czekolady głównie do zastosowań cukierniczych. Kakao nie jest odtłuszczone jak większość tych, które są dostępne w sklepach – ma ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki(...)mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca
Poezja smakumną od dłuższego czasu. Jednak trudno było znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie
Health-Fit-LifeWszyscy znamy blok czekoladowy , jest ciemny bo z dodatkiem kakao. A ja dla odmiany zrobiłam wersję białą, bez kakao, z jasnymi i ciemnymi herbatnikami. Na blogu
Monia miesza i gotujeIdealnie kremowy, delikatny jak chmurka. Pyszny! Przepyszny! Pierwszy robiony dla małej Julki na urodziny, bo ta mała księżniczka zażyczyła sobie sernik z motylkami a nie tort
Magiczne Życie Martypodziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział(...)mistrzowskiego i możemy zabrać się za robienie czekoladowej rzeźby! Ponownie jak we wcześniejszym dziale - zawsze znajdziemy listy potrzebnych przyborów oraz bardzo przydatne wskazówki np. ciemna czekolada zawiera mniej masła kakaowego niż inne czekolady, co oznacza, że taka czekolada szybciej zastyga! Jeśli czekolada jest zbyt twarda, można ją zmiękczyć dodając do niej więcej masłą kakaowego! Przechodzimy do kolejnego działu - tego, który
Plate of Joygoszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość cynamonu lub przypraw korzennych. Dziś, zainspirowana współpracą z marką MELITTA , produkującą m.in genialne ekspresy do kawy przygotowałam przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy. Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka. Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao. Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane(...)jesteśmy szczerze zachwyceni! Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu! Gorąco polecam! A teraz zapraszam na obiecane ciacho! SKŁADNIKI: * herbatniki kakaowe + zwykłe – 40 szt KREM BUDYNIOWY: * mleko – 1 l * budyń śmietankowy z cukrem – 2 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * pasta
Ostra na Słodkopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany(...)ubitą masą bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, starając się nie zniszczyć ubitej piany, ponieważ im mniej piana nam opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie nasz biszkopt. Ciasto wylewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i energicznie rzucamy do na blat
psgotujemyłyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy Biszkopt kakaowy: Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto. Przerwy wypełniamy masą serową. Na masę serową nakładamy po pasku ciasta, a pomiędzy nie znowu
Pyszności Słodkościwarto.Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji i tak podaję w przepisie .Galaretki i ptasie mleczko miałam w dwóch różnych smakach .Było pysznie, tylko zdjęcia takie nieudane. Składniki: herbatniki kakaowe ptasie mleczko -40 szt. 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 płaskie łyżki cukru pudru 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe] 4 szkl. wrzątku starta(...)lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało
Moje domowe kucharzenie