Ten przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę
Tradycyjna KuchniaHerbaciany sernik na zimno o smaku herbat: granatu,truskawki z owocem mango. Galaretki do ciasta zrobiłam z aromatycznych owocowych herbat Teekanne . Jest to bardzo fajna alternatywa do gotowej galaretki. Zaletą herbacianej jest to że, można regulować słodycz sernika. Do galaretki z herbaty o smaku granatu nie dodałam cukru, ponieważ zależało mi żeby sernik nie był przesłodzony. Jak widzicie herbaty(...)zielonych,ziołowych i czarnych że, ciężko się jest zdecydować którą najpierw skosztować. Wpis ten powstał przy współpracy z agencją 365agencja spód ciasteczkowy: 180 g ciastek kakaowych 60 g masła galaretka do środka sera: 5 torebek herbaty granat Teekanne 500 ml wody 3 łyżeczki żelatyny pełne masa serowa: 800 g serka homogenizowanego 125 ml śmietany
wesoła kuchniaDzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka(...)Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki z budyniem 21. Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki
kruche babeczkiDzisiaj przepis na błyskawiczne w przygotowaniu kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego(...)Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki (ja użyłam miks różnych płatków) i rodzynki. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 10 łyżek
Ugotowaćprzygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut. Zamiast powideł możemy dodać miód. Dekoracja może być dowolna, może być najprościej posypany cukrem pudrem lub tak jak u mnie oblany polewą kakaową. Przepis ze strony Magia w Kuchni . Polecam! Szybki piernik Składniki na keksówkę o wymiarach dna 9x23cm: 2 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru szklanka oleju 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej(...)olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się
Smak mojej kuchniLekkie ciasta, które mają dużo warstw budyniu i bitej śmietany zawsze znikają u nas w mgnieniu oka. To miało takie wzięcie, że dobrali się do niego zanim zdążyło stężeć, dlatego na zdjęciu jest nierówne, bo starałam się uratować chociaż kawałek do zdjęcia. Sama chętnie bym się na nie rzuciła ale niestety, póki co mam zakazane słodkie. Ale Wam polecam(...)szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie żółtej galaretki kostka masła na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 2 duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaochotę zgrzeszyć na słodko. Rozpływające się, ciągnące, z dodatkiem orzechów włoskich. Doskonale komponuje się z gorącym czekoladowym sosem i lodami waniliowymi. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% miazgi kakaowej) 200 g białego, drobnego cukru 160 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej 100 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich 3 jajka 220 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasion(...)przestygnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i przygotuj formę do pieczenia o boku ok. 24 cm (możesz wyłożyć ją folią aluminiową, ponieważ łatwiej będzie później wyciągnąć ciasto). Jajka roztrzep w miseczce za pomocą widelca lub kuchennej rózgi. Następnie dodaj do wystudzonej czekolady wraz z migdałami i posiekanymi orzechami. Całość wylej do formy, po czym piecz przez mniej więcej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sernika. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego. Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny. Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje z czekoladową masą serową. Wierzch udekorowałam czekoladą mleczną. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Mój syn stwierdził, że dla niego za mało(...)ubić z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia. Przygotować masę
Agusiowe smakołykiteż mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie. PRZEPIS NA TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki Wykonanie(...)miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada się rozpuści. Następnie, blenderem, zmiksować całość na aksamitny i gładki krem. 3. Gotowy ganach wylać do kakaowego korpusu tarty. Tartę wstawić na chwilę do lodówki. Gdy ganach zacznie się "ścinać", czyli lekko twardnieć, ułożyć na wierzchu nieduże truskawki. Tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 3-4 godziny
kolorowotorcikowoKolejna propozycja na sezon truskawkowy to orzeźwiająca, miętowo-śmietankowa pianka na herbatnikach. Tym razem oczywiście z truskawkami, ale myślę, że z
Praktyczna plWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu
Sama słodycz i szczypta chilikule i wstawiamy na 15 minut do lodówki .Wałkujemy,wycinamy koło wielkości dna tortownicy i pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni tak postępujemy z pozostałym ciastem. KREM Litr mleka wlewamy do garnka,dodajemy barwnik i zagotowujemy .W szklance mleka mieszamy resztę składników i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Ma powstać gęsty żółty budyń. Budyń studzimy(...)biszkopt,krem,spód,krem i biszkopt :) Tort smarujemy kremem,boki obtaczamy startą gorzką czekoladą. Do części pozostałej masy dodajemy troszkę kakao i dekorujemy dookoła rozetkami raz żółta raz kakaowa . Z masy wyciskamy coś na kształt pszczółek,kakaową robimy im paski i czółki,płatki migdałowe to skrzydełka. Tort powinien postać w lodówce co najmniej 12 godzin by wszystko namiękło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieKto nie marzył kiedyś o tym, aby móc bezkarnie objadać się czekoladą albo nutellą Niestety, raz, że niezdrowe, dwa – to sam cukier i tłuszcze. A
Taste and Cookkakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracje